Norge

Kripos: - En henlagt anmeldelse kan likevel avgjøre

Fra hovedkvarteret på Bryn leder Harald Skjønsfjell voldtektsgruppen hos Kripos -et nasjonalt fagmiljø med spesialkompetanse innen arbeidet med voldtekt hos politiet. Foto: Ørn E. Borgen

I over ti år misbrukte og voldtok en serieovergriper unge jenter på Østlandet. Kripos stoppet ham da de koblet nye spor med gamle anmeldelser.

  • Thomas Olsen
    Journalist

1 av 100 vignett.pdf

Voldtektsgruppen hos Kripos ble opprettet i 2010 som et nasjonalt fagmiljø for informasjon og spesialkompetanse innen arbeidet med voldtekt i politiet. Fra hovedkvarteret på Bryn i Oslo skal spesialmedarbeidere lete etter fellestrekk og modus i pågående overgrepssaker, og politidistriktene skal få bistand av krimteknikere, avhørseksperter, analytikere og etterforskere.

Serieovergriper avslørt av henlagt sak

Samtidig med at prosjektet i Kripos blir evaluert, sluttfører voldtektsgruppen i disse dager arbeidet med den første store overgrepssaken der spesialgruppen selv har hatt etterforskningsansvaret.

Sent i 2014 klarte Kripos-medarbeiderne å avsløre en serieovergriper som i ti år forgrep seg mot flere unge jenter. Det skjedde etter tips fra et politidistrikt om en henlagt sak fra 2010. Da Kripos begynte å se på saken i 2011, fant man samme DNA-funn i tre forskjellige saker. I 2014, etter et overgrep i Nittedal, identifiserte man en person man trodde kunne være gjerningsmann. Politiet fikk DNA-treff på barnefaren i 40-årene fra Oppland, og han la kortene på bordet da han ble pågrepet og konfrontert med DNA-treffene. Mannen erkjente straffskyld for tre av de fire overgrepene han først ble siktet for, men innrømmet «befatning» med fire saker:

• September 2008: Voldtekt av seks gammel jente på Skjetten på Romerike.

• August 2010: Overgrep mot en 13 år gammel jente i Hakadal på Romerike.

• Oktober 2011: Voldtekt av en 18 år gammel jente på Hellerud i Oslo.

• Mai 2014: Overgrep mot en 8 år gammel jente i Nittedal på Romerike.

I tillegg mener politiet mannen var involvert i blottersaker helt tilbake til 2004.

  • Les mer:

Les også

  1. Mann som er fengslet for voldtekt av barn, er siktet for nytt overgrep

  2. Overgrepssiktet erkjenner befatning med alle fire sakene

— Anmeldelse kan stoppe en overgriper

I høst ble en mann i 40-årene siktet for en rekke overgrep mot unge og mindreårige jenter på Østlandet. Saken er voldtektsgruppens første sak, der Kripos har hatt ansvaret for etterforskningen. I kjelleren på Bryn har leder for Voldtektsprosjektet, Harald Skjønsfjell sikret alle beslag i saken, som består av alt fra telefoner, fotoapparat og innhold fra datamaskiner. Saken er nå ferdig etterforsket og statsadvokaten skal avgjøre tiltale. Foto: Ørn E. Borgen

— Hver uke går vi igjennom alle voldtektssaker, og sjekker dem opp mot alle kjente gjerningsmenn. Denne mannen ble pågrepet i oktober i fjor, men sakene stammer helt fra 2004. Han var det viktig å stoppe, sier Harald Skjønsfjell, leder for Voldtektsprosjektet i Kripos.- Vi anbefaler alle å anmelde voldtekter og voldtektsforsøk. Det er viktig fordi gjerningsmannen kan begå nye overgrep. Det viser seg at 75 prosent av dem som dømmes for voldtekt har begått andre straffbare forhold. Og fem prosent er straffet for sedelighetssaker tidligere, sier Skjønsfjell.

- Kan svekke troverdigheten

Politioverbetjenten peker på at selv om en sak er for svak bevismessig til å ende i tiltale, kan anmeldelsen bli avgjørende.

— Det kan være viktig for andre saker senere, særlig hvor det er påstand mot påstand. En tidligere anmeldelse kan være avgjørende i å svekke troverdigheten til tiltalte, sier Skjønsfjell.

Lena Reif, leder ved seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, understreker at en anmeldelse også kan være bra for egen bearbeidelse av overgrepet.

— Det er viktig å anmelde også for egen del. Da får du muligheten til å forklare deg til noen som tar deg på alvor.

Festvoldtekter øker

Voldtektsgruppen i Kripos er fortsatt et prosjekt, og skal i løpet av våren evaluertes. Spesialgruppen ble opprettet i 2010, da det politiet jobbet med en rekke grove overfallsvoldtekter.

Les også:

Les også

30 prosent ender med frifinnelse

— Den gang trodde man det store problemet var overfallsvoldtekter. Etter at vi har gått igjennom mengder av saker, har vi sett at største utfordringen er festrelaterte voldtekter, som i fjor sto for hele 48 prosent av alle voldtektssaker, sier Reif.

- Synlig politi hjelper ikke mot festvoldtekter

Voldtektsgruppen til Kripos har 16 ansatte og består av alt fra etterforskere, jurister, analytikere, kriminaltekniker og etterretningseksperter. (f.v.) Birgit D. Haukland, som blant annet har ansvar for kampanjen Kjernekar, leder ved seksjon for seksuallovbrudd ved Kripos, Lena Reif og Harald Skjønsfjell, leder for Voldtektsprosjektet. Foto: Ørn E. Borgen

Etterforskningen av slike saker kan være like vanskelige å etterforske som overfallsvoldtekter, og ofte venter fornærmede med å anmelde overgrepet.— Spørsmålet blir ofte om det var frivillig eller ikke. Det kan være vanskelig å bevise når det ofte ikke er andre vitner. Og det hjelper ikke med mer synlig politi når overgrepene skjer inne på en fest, sier Skjønsfjell.

Politiets utfordring er at disse sakene kan være vanskelige å bevise. Men for ofrene er overgrepet like tøft som en overfallsvoldtekt, mener Kripos-lederne

— Det er like alvorlig å bli voldtatt av noen du kjenner i din egen seng. Vi mener derfor at nøkkelen er å få stoppet menn i å begå overgrep. Det viktigste vi kan gjøre på dette området er å forebygge. Endre holdninger, som at noen tror at når de ser en døddrukken jente, er det bare å forsyne seg. Vi må få unge til å bry seg og ta vare på hverandre, sier Harald Skjønsfjell.

Les mer om

  1. Voldtekt