Norge

Høyere dødelighet etter tap av ektefelle

Det er større sannsynlighet for dødsfall blant enker og enkemenn den første uka etter at de mistet ektefellen, sammenlignet med nordmenn på samme alder som ikke har mistet partneren, ifølge forskere.

Dødeligheten blant dem som mister ektefellen er høyere enn dem som ikke har mistet partneren.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Førsteamanuensene Elinor Ytterstad ved Institutt for matematikk og statistikk og Tormod Brenn ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø (UiT) har studert dødeligheten blant 500.000 personer i etterkant av at de mistet ektefellen.

Høyere risiko for enker

Blant menn er det 69 prosent høyere risiko for å dø de første sju dagene etter at de har blitt enkemenn, sammenlignet med andre gifte menn som ikke har mistet livsledsageren, skriver Dagbladet.

For kvinner er det tilsvarende tallet 76 prosent.

Mest utsatt er menn mellom 60 og 64 år, og det er ytre årsaker som ulykker og selvmord som er den største dødsårsaken den første uka, fulgt av hjerte- og karsykdommer. Også kreft er en av de vanligste årsakene.

  • Er du på jakt etter en rik ektefelle: Her er ti tips til deg

Etter første uka synker overdødeligheten

– Tallene våre viser at det er 51 prosent høyere risiko blant enkemenn å dø av kreft de første sju dagene etter at ektefellen har gått bort, sammenlignet med tilsvarende gifte menn, sier Ytterstad.

Blant kvinner er det hjerte- og karsykdommer og sykdom i åndedrettsorganene som er de største dødsårsakene.

Etter den første uka synker overdødeligheten, men risikofasen varer i flere år. (NTB)