Partimåling: Høyre er igjen størst i Oslo

Høyre er igjen hovedstadens største parti med 32,5 prosents oppslutning, viser Aftenpostens første Oslo-måling etter valget. MDG går mest tilbake.

MDGs leder i Oslo, Lan Marie Ngyen Berg, er ikke bekymret for velgernes respons i november-målingen for Aftenposten. Der mister partiet hennes ett mandat i bystyret.

Høyre har tradisjonelt vært det største partiet i hovedstaden, men ble slått av Arbeiderpartiet i kommunevalget i september.

I partimålingen som Respons nå har gjort for Aftenposten, har Høyre krabbet forbi Ap. Partiet får en oppslutning på 32,5 prosent, mot Aps 32,2. Dette betyr 20 mandater til Høyre, og 19 til Ap.

Mister mandat til SV

Det er MDG som faller mest i den nye målingen, og går fra 8,1 prosent til 7,0 prosent.

Partiet mister dermed ett mandat til SV. Dette betyr at byrådskameratene har 30 mandater i bystyret, mens de borgerlige har 29 i målingen.

(Målingen er tatt opp av Respons i perioden 29. oktober-3. november i 2015 blant 805 respondenter. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginer som varierer mellom 2 og 3,5 prosentpoeng.)

— Det er hyggelig at Høyre går frem i målingen og er byens største parti. Og så ser vi at det er svært jevnt mellom de to sidene i Oslo-politikken. Dette gir oss inspirasjon til å jobbe langsiktig med å få frem og utvikle vår politikk. Vi vil også sette et kritisk søkelys på byrådets politikk der det er nødvendig, sier Eirik Lae Solberg, Høyres gruppeleder i Oslo.

Dette sier Oslos nye miljøbyråd om bilfri by:

Les også

Elbilene skal også ut av sentrum

— Ikke bekymret

MDSs Lan Marie Nguyen Berg er ikke bekymret for tilbakegangen.

— Nå gjorde vi et kjempegodt valg, og synes ikke endringene på meningsmålingen er så store i forhold til valgresultatet sier hun.

- Vil kunne miste støtte

Valgforsker Johannes Bergh ved institutt for samfunnsforskning sier at endringene ikke er så store, og ligger innenfor feilmarginen.

— Det har vært endel debatt rundt bilfritt sentrum og bygging av E18 vestover. Dette kan forklare at MDG går litt tilbake. Samtidig tror jeg ikke at det er E18-tilhengere som har stemt på MDG.

Selv om endringene er små i forhold til valgresultatet, kan dette fort snu.

— Det nye byrådet har veldig høye ambisjoner om å levere politikk på mange områder, blant annet innen samferdsel, eldrepolitikk og barnehager. Hvis de ikke klarer å gjennomføre politikken, så tror jeg de vil miste støtte hos sine egne velgere, sier Bergh.

Er du nysgjerrig på Oslos nye ledelse? Les denne kommentaren om ordfører Marianne Borgen (SV):

Les også

«Kan hun bli ordfører også for kjøttspisende bilister?»

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tar det hele med ro. Han tror at velgerne har forståelse for at det tar litt tid å gjennomføre valgløftene.

— Nå tok vi over byrådskontorene for tre uker siden. Jeg regner med at folk er klar over at det tar litt tid å endre en by som er blitt styrt av et borgerlig flertall i 19 år. Akkurat nå jobber vi med budsjettet for 2016. Vi gjør så godt vi kan for å gi budsjettet en rødgrønn profil.

  • Er du interessert i politikk? Hør ukens podcast Aftenpodden, som tar for seg Harald Eia-debatten de politiske motivene i flyktningdebatten på Stortinget, og Telenor. Hør og abonner via Itunes på telefonen dinher. Eller via desktopher.