Flammende feiring ved sjøen

Ved Aker Brygge i Oslo og mange andre steder langs kysten lyste sankthansbålene opp torsdagskvelden. I Bergen kom et bål ut av kontroll.

Det brant godt i bålet ved Aker Brygge i Oslo torsdag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Brannvesenet og politiet ga dem som hadde rigget til bålet ved Fanastølen, sør i kommunen, tillatelse til å la det brenne ut.

Flere andre steder måtte brannfolkene rykke ut etter meldinger om røyk og flammer fra engangsgriller som var kastet i søpla uten å være skikkelig slukket.

Det har blitt et problem at folk bruker sankthansbålene til å kvitte seg med avfall, også ting som kan avgi farlig røyk.

Går for verdensrekord i Ålesund

I Kristiansand har kommunen før feiringen inspisert bålene som var gjort klare, og de som inneholdt farlig avfall, har blitt merket med en rød lapp.

– Vi har prøvd å få tak i alle de fem som har fått rød lapp på sankthansbålet sitt. Vi har møtt kun positive holdninger når vi har fulgt opp disse. Folk fjerner så godt de kan det som ikke kan brennes, og leverer dette til godkjent mottak, sier miljørådgiver Solvor B. Stølevik i kommunens by- og samfunnsenhet.

Først lørdag tennes det tradisjonsrike bålet på Slinningsodden i Ålesund, kjent som Slinningsbålet. Målet er ifølge Sunnmørsposten å bygge de 45 meter høyt – og dermed slå verdensrekorden på 40,45 meter fra 2010.

Kristen og hedensk

Sankthans – eller Sankt Hans – feires til minne om døperen Johannes' fødsel 24. juni. Sankthansaften feires kvelden før.

Ifølge Store norske leksikon knyttes imidlertid feiringen mer til folkelige enn kirkelige tradisjoner, noe som kan komme av at den har overtatt for eldre tradisjoner for midtsommer og den hedenske midtsommerblot. Sankthans er også kjent som jonsok.

Saken fortsetter under bildet.

Sankthansbål på Bleikøya i indre Oslofjord. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kjemper for fridag i Tønsberg

Sankthans-tradisjonen har stått sterkest langs kysten, og det har vært vanlig med fri hele eller halve 24. juni, blant annet i Vestfold.

Ifølge VG er det bare Sandefjord kommune som fortsatt denne ordningen, men den gjelder ikke for ansatte i vaktturnus.

Kommuneansatte i Tønsberg har gått til sak mot kommunen for å få tilbake den tradisjonelle fridagen som de mistet i 2010. Ifølge Fagbladet kommer saken opp for retten i midten av august.