Norge

År 2040: Slik blir fremtidens Norge for dagens 15-åringer

Året er 2040. Det bor 6,3 millioner mennesker i Norge. Dagny – 15 år i 2015 – er en av dem.

afp000829952.jpg Foto: Signe Dons

 • Nina Selbo Torset
  Nina Selbo Torset

Denne artikkelen er Si ;D-anbefalt, planlagt og skrevet av vår ungdomsredaksjon i anledning Si ;Ds tiårsjubileum.

Les dagens ungdomsavis gratis her. (NB stor PDF-fil, kan ta noen sekunder å laste ned.)

Dagny Marie Sand Haarberg har nå fylt 40 år, og som norske kvinner flest i år 2040 har hun mellom ett og tre barn.

Livet i hovedstaden er annerledes enn for et kvart århundre siden.

I 2015 tok hun bussen til Marienlyst ungdomsskole hver dag. Hun bekymret seg over klimagassutslippene, brukte sosiale medier flittig på smarttelefonen, lånte mammas jakke fra 80-tallet og bodde hjemme hos foreldrene på Ullevål.

I 2040 går hun kledd i intelligente klær, bor i skyskraper og kjører elbil. Tempoet er høyt, veksten er stor, og en ny by har reist seg.

Bygger byer i høyden

Dagnys ungdomsdrøm om å bli boligarkitekt kan raskt gå i oppfyllelse. Den store befolkningsveksten i Norge skaper høy etterspørsel etter nye boliger og smarte løsninger for å bygge dem.

I tillegg til at vi blir flere, vil stadig flere bo i storbyene.

– Vi tror ikke på noen generell avfolking av distriktene, men den store befolkningsveksten kommer nok først og fremst til storbyene og de kommunene som ligger i nærheten, sier seniorrådgiver Marianne Tønnessen i SSB.

NHO varsler at vi må bygge 37.000 boliger årlig for å holde tritt med behovet. Den nye byen vil være høyere. Noen bydeler blir vernet, men i sentrum kan det bli fri byggehøyde.

– Vi må se til Japan og hvordan de bygger i byene der, men det kan ikke gå ut over Marka. Den må bevares. Jeg liker å ha tilgang på naturen og håper jeg fortsatt har det i 2040, sier Dagny i 2015.

Jeg tror på et mangfoldig Oslo i 2040. Mennesker har alltid likt å gruppere seg, men jeg tror skillene blir mindre. Dagny (15).

Et mangfoldig samfunn

Andelen innvandrere rundt de største byene vil øke eksplosivt. Beregninger fra SSB tilsier at det vil være nesten 50 prosent innvandrere i Oslo i 2040.

– Økt globalisering vil gjøre verden enda mindre enn før. Jeg tror på et mangfoldig Oslo i 2040. Mennesker har alltid likt å gruppere seg, men jeg tror skillene blir mindre, sier 15 år gamle Dagny.

I 2040 vil totalt 1,3 millioner av Norges befolkning selv ha innvandret til landet, ifølge SSBs hovedalternativ. Det er nesten dobbelt så mange som i 2015.

Nesten halvparten av dem kommer til å ha bodd i Norge i mer enn 15 år, ifølge SSB.

afp000829953-KdXxW1fYW0.jpg Foto: Signe Dons

Flere må jobbe lengerVerden vil bokstavelig talt bli eldre. Andelen pensjonister kommer til å øke kraftig samtidig som europeiske kvinner vil føde færre barn. SSB forventer at én av fem nordmenn vil være mer enn 70 år gamle i 2060.

Det vil bety langt færre i arbeid, og langt flere pensjonister på samme tid. Mange flere enn i dag vil trenge helse— og sosialtjenester.

– Hva det betyr for den enkelte vil variere, men for samfunnet kan det bety at flere må forsørges av dem som er i arbeid. Som en mulig konsekvens er det sannsynlig at flere må stå lenger i arbeid, sier Tønnessen i SSB.Den forventede levealderen for kvinner og menn i 2040 er henholdsvis 87 og 84 år, hvis SSBs hovedalternativ slår til. Det er tre og fire år lenger enn i 2015.

– Man håper jo de ekstra leveårene er friske år, men det er ikke noe klart svar på om vi kommer til å være syke lenger enn i dag før vi dør, sier Tønnessen.

Utvikler roboter

Ny teknologi vil være en stor del av Dagnys liv i 2040. Den menneskelige hjerne er modell for utvikling av roboter, og intelligente tekstiler er i vinden.

– Min personlige robot vil lese opp e-postene mine og gi meg beskjed over hvilke gjøremål jeg har den dagen. Så håper jeg man har funnet opp en annen måte å vekke oss på enn vekkerklokken, sier Dagny.

En talestyrt kaffetrakter vil ha kaffen klar på noen sekunder. 40 år gamle Dagny tar den med seg, småløper ned til elbilen og kjører utslippsfritt til kontoret i byen. Det er 2040, men det er fortsatt så mye vi skal rekke.

– Hvis det er én ting jeg håper de finner opp av disse intelligente tekstilene, er det T-skjorter og gensere med vifter under armene. Svetteflekker må ha forsvunnet innen 2040, sier 15-åringen.

Tallene i denne artikkelen er i stor grad basert på hovedalternativet i SSBs befolkningsfremskrivning. Det er altså ingen fasit, men de mest sannsynlige prognosene.

nina.selbo.torset@aftenposten.no

 1. Les også

  - Jeg er klar over at jeg må jobbe lenger og antagelig betale mer i skatt

 2. Les også

  Erna Solberg på NHO-konferanse: Her er fire store utfordringer for Norge i årene som kommer

 3. Les også

  Slik vil Oslo vokse frem

Les mer om

 1. Ungdomsavis

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Når blir vi 6 millioner innbyggere i Norge? SSB svarer klokken 10.

 2. NORGE
  Publisert:

  Ni grafer som viser befolkningsutviklingen i Norge

 3. NORGE
  Publisert:

  SSB nærmer seg Storhaugs innvandringstall

 4. NORGE
  Publisert:

  SSB: Norge vil ha seks millioner innbyggere innen 2040

 5. OSLO
  Publisert:

  Innvandring redder Oslo fra eldrebølgen

 6. DEBATT
  Publisert:

  Byplanlegging i utopienes verden | Tore Omholt