Norge

Behring Breivik avviser i avhør å ha filmet på Utøya

I avhør har Anders Behring Breivik avvist at han filmet under skytingen på Utøya.

Anders Behring Breivik hevder han ikke filmet mens hans skjøt deltakere på AUFs sommerleir på Utøya. Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN/AFTENPOSTE

  • Emma Tollersrud

En rekke vitner skal ha forklart at Anders Behring Breivik hadde med seg et videokamera til Utøya, og at han filmet mens han drepte Auf-ere. Behring Breivik har også i sitt såkalte manifest skrevet om viktigheten av å dokumentere sine angrep.

Under en pressekonferanse i dag fortalte politiadvokat Christian Hatlo at informasjon fra Behring Breiviks såkalte manifest, tidligere avhør og funn på bopel har indikert at han hadde med seg et kamera da han skulle utføre angrepene. Politiet har så langt ikke funnet det.

Siktede avviser at han filmet

Selv om Behring Breivik selv har beskrevet viktigheten av å dokumentere angrepet, har han i avhør med politiet nektet for å ha filmet under massakren.

— Behring Breivik har i avhør avkreftet at han filmet, sier Hatlo til Aftenposten.no.

Likevel fortsetter politiet å lete nøye etter et mulig kamera. Politiet har beslaglagt enn rekke kameraer og telefoner på Utøya, men foreløpig er det ingen ting som tyder på at noe beslagsmaterialet har tilhørt siktede.

Dersom det allikevel skulle vise seg at den terrorsiktede 32-åringen har filmet på Utøya, vil det være av avgjørende betydning at etterforskerne får kontroll på materialet. Det vil være katastrofalt for politiet dersom evnetuelle filmopptak skulle havne i gale hender.

Før Utøya frigis til AUF vil politiet være 100 prosent sikre på at en slik video ikke fortsatt er gjemt et sted på øya, og kan etterpå plukkes opp av eventuelle støttespillere av Behring Breivik.

Breivik gjennomførte i går nok et avhør med politiet. Han er nå blitt avhørt i rundt 40 timer til sammen. FOTO: SCANPIX Foto: Bendiksby, Terje

Har det tungt i isolat

Politiet gjennomført i går nok et avhør av siktede. Dette avhøret varte i rundt ti timer, og til sammen har nå terrorsiktede blitt avhørt i over 40 timer.

Hatlo forteller også at Behring Breivik fungerer som før i avhør. Han samarbeider fremdeles greit med politiet.

— Men han gir uttrykk for at det er tungt å sitte i isolat, sier Hatlo.

Aftenposten.no har tidligere meldt at Breivik har bedt om å få møte fengselspresten på Ila i løpet av denne. Årsaken er, ifølge forsvarer Geir Lippestad, at livet i isolat begynner å tære på ham.

Det har også fremkommet at Behring Breivik ble forsinket på dagen for terroranslaget. Dette skal være på grunn av trafikk -og logistikkproblemer. Det var mye som skulle fraktes og flere biler som skulle koordineres.

- Det sier seg selv at han ville ha slått til på et tidspunkt da det var flere i Regjeringskvartalet, sier Hatlo.

Aftenposten.no har tidligere skrevet at Behring Breivik, på grunn av logistikkproblemene, kom til Utøya senere enn planlagt. Han hadde planer om å være på Utøya da Gro Harlem Brundtland holdt tale til leirdeltakerne. 32-åringen har vært en aktiv nettdebattant, der han blant annet har omtalt Brundtland som «landsmo(r)deren».

Les også

  1. Politiet leter etter video av massakren på Utøya

  2. Politiet leter etter flere bombe-ofre

  3. Behring Breivik kan straffes selv om han var utilregnelig