Dobbeltdrapet i Kristiansand - her skjedde drapene

Et av spørsmålene politiet vil ha svar på er hva Jakob Abdullahi Hassan gjorde ved barneskolen før han ble drept. Politiet står fortsatt uten mistenkte for dobbeltdrapet i Kristiansand.

Her i skolegården ved Wilds Minne skole ble Jakob Abdullahi Hassan og Tone Ilebekk knivstukket mandag ettermiddag. Det er fortsatt et mysterium hvordan det kunne skje uten at noen tilsynelatende fikk med seg hva som skjedde.

– Vi er veldig interessert i å komme i kontakt med noen som vet hva avdøde skulle på Lund. Hadde han en avtale med noen – hvem skulle han treffe? Det er vi interessert i opplysninger fra publikum om, sa konstituert visepolitimester Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt på en pressekonferanse tirsdag kveld.

I en etterforskning med ukjent gjerningsmann, er det største mysteriet for politiet hva 14-åringen gjorde ved Lund, fem kilometer fra der han går på skole.

Han skal ifølge politiets opplysninger ha tatt en buss fra Kristiansand sentrum klokken 15.30 mandag. 10–12 minutter senere gikk han av like ved Wilds Minne skole på Lund. Hva formålet med turen var og om han hadde en avtale, vil politiet nå gjerne ha svar på.

Flere i omgangskretsen til den drepte 14-åringen har vært i avhør, bekreftet Skaar tirsdag kveld.

60 vitner avhørt

Vi har sikret mobiltelefonene til de avdøde, men vil ikke gå inn på detaljnivå hva vi har fått ut av dette, sier han. Vi har fått flere tips og avhørt over 60 vitner, i tillegg til å ha gjennomført en rundspørring. Det kommer inn informasjon som vi går etter og etterforsker videre, sier Skaar til Fvn.no

Pågangen av tips har vært så stor at politiet ber de som ikke har klart å komme igjennom til Agder politidistrikt på telefon tirsdag, om å prøve igjen.

– I løpet av dagen har vi fått interessante opplysninger og konkrete spor takket vært tips fra publikum. Vi jobber med flere hypoteser, men det er en krevende etterforskning. Det er krevende teknisk på grunn av den store trafikken på åstedet. Taktisk er det krevende med mange personer involvert i nærområdet. Med en ukjent gjerningsmann blir det generelt alltid en krevende etterforskning, sa Svaar tirsdag kveld.

Luftet hunden

Sjokk og frykt preger sørlandsbyen tirsdag ettermiddag. Samtidig jakter store politistyrker på en eller flere ukjente gjerningspersoner bak dobbeltdrapet.

Det var ved 16-tiden mandag at Tone Ilebekk var ute og gikk tur med hunden etter å ha avsluttet arbeidsdagen i Lund barnehage.

Inne på området til Wilds Minne skole ble Ilebekk og 14 år gamle Jakob Abdullahi Hassan knivstukket.

Det har ikke meldt seg noen direkte øyenvitner til hendelsen i det populære turområdet.

Ilebekk og Hassan ble kjørt til sykehuset i ambulanse, der de begge døde etter kort tid.

Daglig leder Kristin Alfsen i Lund barnehage synes det er vanskelig forstå at kollegaen er borte.

– Var barnas advokat

Den 48-årige tobarnsmoren var bosatt og jobbet i samme område som hun ble knivdrept.

– Det er uendelig rart at vi jobbet sammen i går, og pratet sammen om løst og fast. Et par timer senere får jeg beskjed om at hun luftet hunden sin og ble drept. Det er ganske absurd, sier Kristin Alfsen som er daglig leder i barnehagen der 48-åringen hadde arbeidet i syv år.

– Vi var 11 ansatte – nå er vi 10. Jeg vil si Tone var den beste av oss. En trygg favn som foreldre trygt kunne overlate barna til, sier Alfsen til Fædrelandsvennen.

Tirsdag samlet de ansatte seg for å minnes kollegaen i den stengte barnehagen. De ble fulgt opp av presten i Lund kirke og kommunens kriseteam.

Alfsen har forsøkt å finne en forklaring på hvorfor noen kunne ta livet av deres kjære kollega.

– En kan bare spekulere i hva som har skjedd. Kanskje har hun prøv å gripe inn en hendelse. Tone var på mange måter barnas advokat.

Familien: Uforståelig

Familien hennes er sjokkert og sterkt preget av det som har skjedd, opplyser bistandsadvokat Tone Karlsen Westbye.

Hun ble tirsdag oppnevnt som bistandsadvokat for å ivareta familiens interesser i den pågående etterforskningen. Tone Ilebekk etterlater seg mann og to barn født i 1994 og 1998.

– For familien fremstår det hele som uforståelig, sier Westbye.

. Rektor ved Fiskå skole i Kristiansand Oddvar Vik samlet elever og ansatte ved skolen i dag.

Frykt i det somaliske miljøet

Ved Fiskå ungdomsskole i Vågsbygd, der 14-åringen var elev, ble det tirsdag holdt minnestund.

– Det er vanskelig å drive ordinær skole på en dag som dette, så det blir viktig å være sammen og snakke om det vonde. Det viktige nå er å ta vare på elevene, sier rektor Oddvar Vik.

Klassen til den drepte 14-åringen fikk besøk av et kriseteam tidligere på dagen.

– Elevene som kjenner ham godt reagerer sterkt. Det er en ufattelig tragedie, som er vanskelig å forstå, sier rektoren til Fædrelandsvennen.

Vågsbygd kirke vil holde åpent fra kl. 18 onsdag for elever og foresatte som ønsker å samles.

Abdullahi Mohamed Alason oppfordrer alle med opplysninger om å hjelpe politiet, – Jeg oppfordrer på det sterkeste, at de som sitter på informasjon ikke nøler med å gå til politiet. Vi er nødt til å stå samlet i denne situasjonen, sier Alason.

– Dette er forferdelig trist for søsken, familie og skolekamerater – for hele byen, sier politiker Abdullahi Mohamed Alason til Fvn.no.

Han forteller art flere i det norsk-somaliske miljøet i Kristiansand føler seg utrygge fordi gjerningspersonen fortsatt går løs.

Tipsene strømmer inn til politiet

Politiet i Kristiansand har fått inn en rekke tips om dobbeltdrapet mandag.

– Det jobbes langs flere spor og med flere hypoteser, sier kommunikasjonsrådgiver Julia Bergman til NTB.

Av hensyn til etterforskningen ønsker ikke politiet å gå ut med mer informasjon.

Politiet har jaktet dag og natt med både uniformerte og sivile patruljer for å finne den eller de som sto bak knivdrapene, skriver Fædrelandsvennen.

– Det er en eller flere gjerningspersoner. Vi vet ikke hvem de er, vi vet heller ikke noe om motivet, opplyste Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt.

Allerede tirsdag morgen var det tente lys og blomster ved inngangen til skolen i Kristiansand.

Engstelige foreldre

Politiet i Agder får teknisk og taktisk bistand fra Kripos. Det er gjennomført titalls avhør og rundspørringer, opplyser Skaar.

Blant annet har fem venner av den drepte 14-åringen vært i avhør, ifølge NRK.

På spørsmål om folk har noe å frykte, svarte Skaar:

– For politiet er det et åpent spørsmål hva risikoen er videre.

Foreldre i Kristiansand er nå redde for å la barna gå alene hjem fra skolen etter dobbeltdrapet, melder NRK.

Minnes ofrene

Ved Wilds Minne skole valgte ledelsen å sende skolebarna på kino tirsdag. Men andre oppsøkte åstedet for å minnes de døde:

Utenfor skolegården vokste ansamlingen av blomster og tente lys utover tirsdagen og bar bud om tragedien.