Norge

Avfyrte skudd inne på politihuset i Stavanger

En 24 år gammel mann hoppet over skranken i politihuset i Stavanger tirsdag kveld, fikk tak i et polititjenestevåpen og avfyrte ett skudd. – En risiko ved det å bære våpen, sier politimesteren.

Det oppsto et basketak mellom en 24-åring og to politibetjenter på politivakta ved Stavanger politistasjon tirsdag kveld. I basketaket avfyrte 24-åringen et skudd med den ene politibetjentens våpen. Foto: Janne Håland

 • Einar Fannemel
 • Janne Håland
 • Andreas Askildsen

Mannen kom til politihuset klokken 22.16 tirsdag kveld. Han ble sluppet inn i foajeen etter å ha ringt på dørklokken utenfor, og like etter hoppet han over skranken og angrep polititjenestemannen som satt der. I foajeen var det også en sivilt kledd politimann som grep inn i basketaket, og også en tredje tjenestemann grep inn. Underveis fikk 24-åringen fingeren ned i våpenhylsteret til politimannen bak skranken, og løsnet et skudd. Ingen ble skadet i hendelsen, som varte i få minutter.

Siktede ennå ikke avhørt

Mannen som avfyrte skuddet er innlagt på sykehus, og har ennå ikke kunne avgitt sin forklaring.

— Det er ikke på grunn av fysiske skader at mannen er lagt inn, sier politiadvokat Karsten Monsen. Siden 24-åringen ennå ikke har vært i avhør, vil han ikke gå ut med flere opplysninger om hva som har skjedd og motivet bak hendelsen.

— Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke si hvor skuddet traff, sier politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

Både han og fungerende stasjonssjef Kristian Johansen kom til stasjonen etter hendelsen, og har snakket med de involverte.

— De ble avhørt i natt, og har hatt debriefing. De vil også bli fulgt opp videre, sier Johansen.

24-åringen vil bli avhørt så snart som mulig. Han er kjent av politiet fra før, i forbindelse med mindre saker. Mannen er norsk statsborger, og er bosatt i Rogaland politidistrikt.

Politimester Vik sier at gårsdagens episode er en konsekvens av at politihuset har valgt en åpen løsning i foajeen.

— Vi har ønsket å stå for åpenhet og gi uttrykk for dette til publikum ved å ikke ha sperringer foran politivakten. Den løsningen må vi muligens revurdere nå, sier Vik, som på en annen side ikke vil at politihuset skal bli til en festning.

– En risiko ved det å bære våpen

Politimesteren mener det er gode grunner til at politiet skal være bevæpnet.

— Men det er jo selvfølgelig en risiko knyttet til det å bære våpen. Når noen hopper over skranken, er det en viss mulighet for at vedkommende kan ta våpenet fra deg eller avfyre et skudd. I dette tilfellet har tjenestemennene fulgt prosedyrene og båret våpenet på korrekt måte, sier Vik.

– I likhet med en utrykning, innebærer jobben vår å ta risikoer for å utføre oppdraget vårt. Slik samfunnsutviklingen er, mener jeg at politiet må bære våpen. Da øker også risikoen for at vådeskudd eller lignende hendelser kan oppstå.

Han roser tjenestemennene for å ha vist handlekraft og snarrådighet, og er glad for at ingen ble skadet.

Spesialenheten blir ikke varslet

Siden hendelsen ikke resulterte i personskader, blir ikke spesialenheten koblet inn i saken.

– Dessuten må det være en rimelig grunn til å undersøke om det var begått straffbare handlinger av tjenestemennene rundt denne hendelsen. Dermed er det ikke riktig å varsle spesialenheten, sier Vik til Aftenposten onsdag ettermiddag.

Rogaland politidistrikt skal lede etterforskningen videre.

– Det blir foretatt interne undersøkelser av hendelsen for å finne ut om det er noe vi kan lære av dette, og om noe burde bli gjort annerledes, sier Vik.

 1. Les også

  Norsk politistatistikk vekker internasjonal oppsikt

 2. Les også

  Politiet: Første skudd mot person siden bevæpningsordren ble gitt

 3. Les også

  Fortsatt bevæpning av politiet

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Dobbeltdrapssiktet skal ha brukt kniv og slagvåpen i angrepet

 2. NORGE
  Publisert:

  Politiet avfyrte vådeskudd i Skien sentrum

 3. NORGE
  Publisert:

  Politiet blir ikke straffet etter at de skjøt og drepte mann (35)

 4. NORGE
  Publisert:

  Mann i 50-årene skutt av politiet i Sandnes

 5. NORGE
  Publisert:

  Fire døde etter å ha blitt skutt av politiet siden 2002, 18 er blitt skadet.

 6. NORGE
  Publisert:

  To politimenn mistenkt for grov kroppsskade etter skyting på Dale