Norge

Avfyrte skudd inne på politihuset i Stavanger

En 24 år gammel mann hoppet over skranken i politihuset i Stavanger tirsdag kveld, fikk tak i et polititjenestevåpen og avfyrte ett skudd. – En risiko ved det å bære våpen, sier politimesteren.

Det oppsto et basketak mellom en 24-åring og to politibetjenter på politivakta ved Stavanger politistasjon tirsdag kveld. I basketaket avfyrte 24-åringen et skudd med den ene politibetjentens våpen.
  • Einar Fannemel
  • Janne Håland
  • Andreas Askildsen

Mannen kom til politihuset klokken 22.16 tirsdag kveld. Han ble sluppet inn i foajeen etter å ha ringt på dørklokken utenfor, og like etter hoppet han over skranken og angrep polititjenestemannen som satt der. I foajeen var det også en sivilt kledd politimann som grep inn i basketaket, og også en tredje tjenestemann grep inn. Underveis fikk 24-åringen fingeren ned i våpenhylsteret til politimannen bak skranken, og løsnet et skudd. Ingen ble skadet i hendelsen, som varte i få minutter.

Siktede ennå ikke avhørt

Mannen som avfyrte skuddet er innlagt på sykehus, og har ennå ikke kunne avgitt sin forklaring.

— Det er ikke på grunn av fysiske skader at mannen er lagt inn, sier politiadvokat Karsten Monsen. Siden 24-åringen ennå ikke har vært i avhør, vil han ikke gå ut med flere opplysninger om hva som har skjedd og motivet bak hendelsen.

— Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke si hvor skuddet traff, sier politimester Hans Vik i Rogaland politidistrikt til Stavanger Aftenblad.

Både han og fungerende stasjonssjef Kristian Johansen kom til stasjonen etter hendelsen, og har snakket med de involverte.

— De ble avhørt i natt, og har hatt debriefing. De vil også bli fulgt opp videre, sier Johansen.

24-åringen vil bli avhørt så snart som mulig. Han er kjent av politiet fra før, i forbindelse med mindre saker. Mannen er norsk statsborger, og er bosatt i Rogaland politidistrikt.

Politimester Vik sier at gårsdagens episode er en konsekvens av at politihuset har valgt en åpen løsning i foajeen.

— Vi har ønsket å stå for åpenhet og gi uttrykk for dette til publikum ved å ikke ha sperringer foran politivakten. Den løsningen må vi muligens revurdere nå, sier Vik, som på en annen side ikke vil at politihuset skal bli til en festning.

– En risiko ved det å bære våpen

Politimesteren mener det er gode grunner til at politiet skal være bevæpnet.

— Men det er jo selvfølgelig en risiko knyttet til det å bære våpen. Når noen hopper over skranken, er det en viss mulighet for at vedkommende kan ta våpenet fra deg eller avfyre et skudd. I dette tilfellet har tjenestemennene fulgt prosedyrene og båret våpenet på korrekt måte, sier Vik.

– I likhet med en utrykning, innebærer jobben vår å ta risikoer for å utføre oppdraget vårt. Slik samfunnsutviklingen er, mener jeg at politiet må bære våpen. Da øker også risikoen for at vådeskudd eller lignende hendelser kan oppstå.

Han roser tjenestemennene for å ha vist handlekraft og snarrådighet, og er glad for at ingen ble skadet.

Spesialenheten blir ikke varslet

Siden hendelsen ikke resulterte i personskader, blir ikke spesialenheten koblet inn i saken.

– Dessuten må det være en rimelig grunn til å undersøke om det var begått straffbare handlinger av tjenestemennene rundt denne hendelsen. Dermed er det ikke riktig å varsle spesialenheten, sier Vik til Aftenposten onsdag ettermiddag.

Rogaland politidistrikt skal lede etterforskningen videre.

– Det blir foretatt interne undersøkelser av hendelsen for å finne ut om det er noe vi kan lære av dette, og om noe burde bli gjort annerledes, sier Vik.

Les også

  1. Norsk politistatistikk vekker internasjonal oppsikt

  2. Politiet: Første skudd mot person siden bevæpningsordren ble gitt

  3. Fortsatt bevæpning av politiet