Norge

Dette skal byrådene gjøre når de går av

Onsdag går det borgerlige byrådet av. Antagelig gir seks av åtte seg som heltidspolitikere - og er på jakt etter nye jobber.

Onsdag morgen går Røsland-byrådet av: Fra venstre: Hallstein Bjercke (V), Guri Melby (V), Bård Folke Fredriksen (H), Aud Kvalbein (KrF), byrådsleder Stian Berger Røsland (H), Anniken Hauglie (H), Øystein Eriksen Søreide og Eirik Lae Solberg (H). Foto: Nye bilder

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

Tidligere i oktober annonserte avtroppende byrådsleder Stian Berger Røsland (H) at han gir seg som heltidspolitiker. Siden Røsland er valgt inn i bystyret, kommer han til å møte i komitémøter og i bystyremøter månedlig, men kommer ikke til å ha en fremtredende rolle for Høyre i bystyret.

38-åringen er ikke den eneste som jakter på nye utfordringer utenfor rådhuset.

Fredriksen gir seg etter 16 år

Mangeårig Høyre-politiker og byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (48) gir seg etter 16 år som heltidspolitiker. Han har blant annet hatt tre byrådsposter og vært gruppeleder for Høyres bystyregruppe.

Bård Folke Fredriksen (H) Foto: Rolf Øhman

Også Fredriksen skal være menig bystyremedlem de neste fire årene.— Etter tilsammen 16 år i forskjellige topplederstillinger i Oslo-politikken er det på tide å finne andre utfordringer. Alt har en ende, sier Fredriksen.

- Hva skal du gjøre nå?

Jeg vet ikke ennå, men håper og tror at noen har behov for min kompetanse.

- Hva husker du best fra tiden som byråd?

— Jeg har jobbet med mange felt, men vil særlig trekke frem jobben med den nye kommuneplanen som peker ut hvor vi kan bygge 120.000 nye boliger uten å berøre Marka-grensen og parken. Og så har jeg jobbet med fjordbyen i alle år siden jeg meldte meg inn i Unge Høyre i 1983, svarer Fredriksen som også er valgt inn i bystyret.

Bjercke skal rekke barnehagen

Venstres Hallstein Bjercke (38) sa opp sin direktørstilling i IKT-Norge for å bli byråd for fire år siden. Også han blir bystyremedlem fremover, men utover det har han ingen jobb-planer foreløpig.

Hallstein Bjercke (V) Foto: Dan Petter Neegaard

— Jeg har i hvert fall tenkt å hente i barnehagen nå, humrer Bjercke. - Du har ikke tenkt å bli heltidspolitiker?

— Det vil jeg ta stilling til hvis det ligger et forslag på bordet. Akkurat nå ser jeg på andre muligheter, svarer Bjercke.

- Hva husker du best fra sin tid som byråd?

— At vi fikk på plass Lambda-vedtaket, svarer Bjercke.

Hauglie stilte ikke til valg

Høyres skolebyråd Anniken Hauglie leter også etter nye utfordringer. Hun sto ikke på Høyres liste ved valget, og hun er dermed ikke valgt inn i bystyret.

Anniken Hauglie (H) Foto: Jan Tomas Espedal

Hauglie sier at hun ikke har noen konkrete fremtidsplaner.— Jeg har ikke permisjon fra noe sted, og er sånn sett åpen for nye utfordringer. Jeg satser på at jeg kan brukes til noe fornuftig, sier 43-åringen.

- Hva husker du best fra perioden som byråd?

— Det er mange saker jeg husker. Generelt sett vil jeg savne alle besøkene jeg har hatt ute i skoler og virksomheter. Fra tiden som sosialbyråd husker jeg særlig boligbehovsplanen som har vært en viktig sosialpolitisk satsing. Fra skoletiden har vi jobbet mye med tidlig innsats og språksatsing, svarer Hauglie.

Søreide skal tilbake til UNICEF

Øystein Eriksen Søreide (H) ble byråd for helse og sosiale tjenester høsten 2013. 46-åringen har hatt permisjon fra UNICEF der han var markedsdirektør.

Øystein Eriksen Søreide (H) Foto: Jon Skille Amundsen

— Jeg går nå tilbake til UNICEF. Og så vil jeg fortsette som vanlig bystyremedlem fremover. - Har du planer om å bli heltidspolitiker?

— Det er utrolig meningsfullt å jobbe med politikk i Oslo, men jeg får vurdere dette hvis det blir aktuelt.

- Hva husker du best fra perioden som byråd?

— Jeg har jobbet for den gruppen som virkelig trenger kommunen. Jeg har blant annet lagt mye vekt på utfordringer i barnevernet og jobbet en bedre rusomsorg.

Kvalbein har nådd pensjonsalder

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) har ikke svart på vår henvendelse.

Allerede i november 2014 varslet 67-åringen at hun ikke tok gjenvalg som førstekandidat for KrF.

I og med at de borgerlige partiene tapte valget, var det heller ikke aktuelt at hun fortsatte som byråd.

KrF fikk inn én representant i bystyret ved årets valg. Det ble Erik Lunde, som de fire siste årene har møtt som fast vara for Kvalbein.


... Men disse to fortsetter

Melby skal bli mor først

I motsetning til flere av sine kolleger i det avtroppende byrådet har samferdselsbyråd Guri Melby (V) klare planer for fremtiden.

Guri Melby (V) Foto: NTB Scanpix

Hun blir gruppeleder for Venstre i bystyret. I slutten av februar blir 34-åringen dessuten mor, noe hun annonserte offentlig valgnatten.— Jeg blir sannsynligvis heltidspolitiker for Venstre, men jeg ha permisjon fra begynnelsen av februar, sier Melby.

- Hva husker du best fra perioden som byråd?

— Da Venstre kom inn i byrådet for fire år siden, startet vi det grønne skiftet. Vi har vedtatt en ambisiøs sykkelstrategi med målsetting om å doble sykkelandelen til 2015. Vi har også vedtatt at Oslo skal være en nullutslippsby innen 2050.

Solberg blir heltidspolitiker

For to år siden ble Høyres Eirik Lae Solberg (44) statssekretær i Næringsdepartementet, men var etter noen måneder tilbake i rådhuset for å bli finansbyråd.

Eirik Lae Solberg (H) Foto: NTB Scanpix

Han fortsetter etter alt å dømme som heltidspolitiker i bystyret.— Jeg har sagt at jeg er villig til å være heltidspolitiker enten som leder eller nestleder i en komité, sier Solberg.

- Hva husker du best fra din periode som byråd?

— Arbeidet med de årlige budsjettene husker jeg selvfølgelig godt, men også jobben for å digitalisere kommunale tjenester og innsats mot arbeidslivskriminalitet, svarer Solberg.

Les også

  1. 27-åring blir Oslos nye varaordfører

  2. Barnefamilier på østkanten er vinnere med nytt byråd

  3. Rødt stikker kjepper i hjulene for Oslo-byrådets barnehageløfte

  4. Her er alle svarene om E18 etter erklæringen fra det nye byrådet

  5. Nytt byråd fjerner obligatoriske Osloprøver