Én person hentet opp av dykkere etter at en bil ble tatt av elven

Bilisten ble tatt av elven i uværet. Dykkere fant bilen, og bilføreren ble fløyet med helikopter til sykehus i Kristiansand.

Redningsmannskapene slepte en mann i land etter at bilen hans ble tatt av vannmassene i elven Audna i Lindesnes.

Politiet i Agder opplyser at mannens tilstand foreløpig ikke er kjent.

Bilen ble tatt av vannmassene i elven Audna ved Lindesnes. Nødetatene måtte sende ut dykkere for å finne bilen. Klokken 07.40 var bilen funnet, og bilisten ble hentet opp.

Politiet i Agder advarer folk mot å kjøre rett ut i vannmassene på veiene i uvær som herjer som nå. Det meldes om flere tilfeller der personer blir evakuert og andre problemer som følge av nedbørsmengdene.

Mandag morgen var rundt 50 veier stengt på Sørlandet. I formiddag mistet Vegtrafikksentralen oversikten.

– Vi har mistet tellingen over antall stengte veier på Sørlandet. Det er vanskelig å holde oversikt når situasjonen er så ekstrem. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Anikken Island, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen Sør-Norge.

 Topdalselva mellom Kristiansand og Birkeland går over sine bredder.

Ved 07-tiden måtte tre personer klatre opp på biltaket da bilen deres ble tatt av vannmassene i Mosby ved elven Otra like nord for Kristiansand.

Mange fritidsbåter har slitt seg i løpet av natten, og Redningssentralen ber folk sjekke båtene sine. Redningsmannskapene vil nødig rykke ut til tomme, drivende båter når de i stedet kunne vært satt inn i andre, livsviktige oppgaver.

Elva Otra har gått over sine bredder, som her på Mosby nord for Kristiansand.

Litt lenger vest, ved Lyngdal, gikk elven Lygna over sine bredder.

– Vi står midt i et voldsomt arbeid med minst åtte evakuerte boliger, sier operasjonsleder Audun Eide i Agder politidistrikt til VG.

Han opplyser at mannskaper arbeider med vann til livet. Særlig var vannmengdene store i et boligområde tilrettelagt for funksjonshemmede.

– Vi har ikke nøyaktige tall, men minst 20 personer er evakuert. Noen av dem er i et forsamlingslokale her, mens andre reiser til venner og bekjente, sier Eide.

Voldsom nedbør har ført til flom og flere jordras flere steder på Sørlandet gjennom hele helgen.

  • Klikk på bildet øverst i saken for å se flere bilder av flommen på Sørlandet.
 Nomelandsdammen ved Nomeland i Vennesla kommune slipper ut vann i Otra for å lette på trykket.

Frykter flere liv kan gå tapt

NVE varsler flom på høyeste nivå og jordskredfare i Agder-fylkene mandag. Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl sier til NRK at han frykter for liv.

– Jeg er bekymret for infrastruktur, liv og verdier. Kommer du opp i en situasjon og er uheldig, kan det gå riktig ille. Med så mye vann allerede, er det vanskelig å vite hvor det vil ta veien. Det er vanskelig å vite hvordan dette slår ut mandag, sier statsmeteorologen.

100-årsflom

Etter det voldsomme uværet de siste dagene har vannføringen i enkelte sørlige vassdrag blitt rekordstor. I Tovsdalsvassdraget har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) målinger fra siden 1890.

– Vi aldri sett det nivået vi har akkurat nå, sier Erik Holm Kvist, vakthavende meteorolog i NVE til NTB.

 Dronefoto som viser Bjønndalen Camp nord for Vennesla. De som bor der, sier de aldri har sett så mye vann før.

Ved 07-tiden meldte politiet at det hadde gått et jordskred i Kristiansand. Torrisdalsvegen, som går langs elven Otra, ble stengt i begge retninger.

Frem til mandag kveld ventes over 100 millimeter regn. Vannføringen i enkelte vassdrag kan bli høyere enn den var i helgen, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat.

   Regn og uvær på Sørlandet. Dronefoto som viser Topdalselva mellom Kristiansand og Birkeland.

– Selv om solen skinte flere steder på Sørlandet søndag, er det for tidlig å puste ut. Store nedbørsmengder på toppen av det vi har sett i helgen, gjør at sørlendingene må være forberedt på flom og skredfare også mandag, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

 Dronefoto som viser Bjønndalen Camp nord for Vennesla.

Store ødeleggelser

I Kristiansand er det flere som allerede har fått merke konsekvensene av de store nedbørsmengdene. En av dem er Edvard Haugland, eier og daglig leder av Oddemarka Auto. Søndag formiddag sto det vann en meter oppover veggene i butikkkjelleren.

– Det er krise, for der nede står det mellom 20 og 25 biler, både brukte og nye, sier Haugland til NRK.

Han anslår at bilene tilsammen har en verdi på nærmere fire millioner kroner.

 Deler av Vågsbygdporten tunnel er stengt. Tunnelen knytter Vågsbygd og E39 til sentrum av byen og er et viktig knutepunkt.

Vann opp til halsen

Også ekteparet Ann Helen og Willy John Laukus, som bor på Raen i Birkenes, har fått merke de ekstreme nedbørsmengdene. Etter at Topdalselva gikk over sine bredder, står store deler av tomten deres under vann.

– Vi går med vann opp til halsen på vår egen gårdsplass. Vi har to biler i garasjen som står med vann opp til frontruten, og har en bil parkert utenfor garasjen som står helt under vann. Vi har ingen sjanse til å flytte dem, så de blir bare stående, sier Ann Helen Laukus til Fædrelandsvennen.

Flere hendelser over store deler av landet

Voldsom nedbør og vind har ført til trevelt, ras, løse ledninger, flom og andre værskader i Telemark, Trøndelag, Rogaland og andre steder i landet.

Det meldes om en rekke stengte veier rundt i landet. Ifølge NRK er rundt 50 veier stengt på Sørlandet som følge av vannmassene.

Color Line har innstilt morgenfergen fra Sandefjord til Strømstad på grunn av uværet, skriver Tønsbergs Blad.

Politiet måtte dirigere trafikken på Hortensveien etter at et tre knakk og dro med seg en lysmast ved Byporten i Tønsberg.

Også på Østlandet har uværet skapt problemer, og en strømledning har falt ned på Hvalstad i Asker. Det meldes flere steder om trær som har blåst ned og falt over veiene.

I Trøndelag melder politiet om takplater, trær og trampoliner i fri flyt etter sterk vind på Oppdal.

Politiet i Nordland advarer mot sterk vind. De ber om at løse gjenstander sikres og at båtfortøyninger sjekkes.