Norge

-Jeg fikk seksuell tenning. Derfor gjorde jeg det.

Den 49 år gamle tidligere korpsdirigenten og musikklæreren innrømmet i tingretten at han er pedofil. Og at spenning og seksuell tenning gjorde at han begikk overgrep mot 110 barn.

P1050261.JPG

 • Håkon Letvik

Den overgrepstiltalte 49-åringen erkjente i Gjøvik tingrett onsdag at han er pedofil. -Galskap, sa han om sine egne handlinger. Retten administreres av tingrettsdommer Lars Marcus Evensen. De to rettspsykiatriske sakkyndige, psykiater Terje Tørrisen og psykolog Line Merete Aanerød mener tiltalte er pedofil og at det er fare for gjentagelse. Foto: Håkon Letvik

Gjøvik. (Aftenposten).

-Det var spenningen og at jeg får seksuell tenning. Derfor gjorde jeg det, sa den 49 år gamle tidligere korpsdirigenten og læreren som har tilstått overgrep mot 110 barn.

På barns vis, med smilefjes og uskyldig småprat, og under falskt navn innledet den 49 år gamle mannen kontakt med barn over hele landet. Etter hvert dreide han samtalen over til nakenbilder, han sendte nakenbilder av andre jenter og sa det var av seg selv, og spurte barna om de kunne sende noen av seg selv tilbake.

Ble lokket til å kle av seg

Under navnet «Anita» lokket han en 15 år gammel jente til å kle av seg og vise seg naken foran kamera. Jenta hadde han hatt kontakt med som musikklærer på en kulturskole, og han visste at jenta hadde hatt problemer. Han nevnte felles kjente og felles interesser for å få kontakt med jenta.

Og han brukte det han hadde hørt fra andre barn, deres venner og deres aktiviteter for å oppnå fortrolig kontakt. Gjøvik tingrett fikk i går høre detaljer i det utspekulerte spillet som fikk barn til å åpne seg mer og mer for det trodde var en jevnaldrende på internett.

Aftenpostens rettskommentator om straff i saken:

Les også

Tiltalte slipper neppe unna forvaringsstraff. Det er høy risiko for nye overgrep.

«Anita» fortalte litt etter litt at hun hadde hatt sex med voksne, en gymlærer. «Anita» fortalte også at andre ungjenter hadde hatt sex med gymlæreren, før hun spurte om 15-åringen hadde gjort noe «pervo».

-Hvorfor stilte du slike spørsmål, spurte statsadvokat Jo Christian Jordet.

-Fikk seksuell tenning

-Det er jo for å teste reaksjonen. Det var spennende og jeg fikk seksuell tenning av det. Det var å flytte grensene mer og mer, for spenningens skyld.

-Var det for å innlede til sex med deg selv?

-Ja, det var jo et rollespill med mange ulike personer og meg selv Men jeg skjønte jo at det var dumt og at det var helt feil, etter hvert, sa tiltalte.

Det er en stor psykisk belastning for ofrene å forklare seg, mener Aftenpostens rettskommentator:

Les også

«Ofrene reagere ulikt etter overgrepene»

I de virkelige liv, og uten at 15-åringen visste at de hadde hatt kontakt på internett, etablerte han også kontakt med jenta. – Vi hadde felles interesser og gjorde mye hyggelig sammen. Men det var jeg som tok initiativ til sex, jeg kan ikke gi henne skylden for det, forklarte mannen.

Retten fikk høre hvordan chattemeldingene ble mer og mer seksualiserte og fylt av «griseprat» og seksuelle fantasier.

-Det var galskap

-Har du sett på denne aktiviteten som intellektuell utfordring?

-Dette var ikke intellektuell utfordring, det var galskap.

-Du har sagt at du fikk seksuell tenning. Er du enig i at du er pedofil?

-Ja, svarte 49-åringen.

I dagene som kommer vil hvert av de 225 tiltalepunktene bli gjennomgått, også ved forklaringer fra de 110 barna som ble utsatt for ulike overgrep.

Da politiet i oktober 2014 beslagla fire datamaskiner og fire harddisker ble det funnet store datamengder – nesten en halv million bilder og 817 timer film som viste seksuelle overgrep mot barn.

Sex med dyr og incest

-Det ble også funnet store mengder bilder og film av sex med dyr og seksuelle handlinger som handlet om incest, forklarte spesialetterforsker Henrik Ringen, som har analysert og sortert de store databeslagene.

– Hva slags filmer var dette med dyr? ville rettspsykiater Terje Tørrisen vite.

– Det var mye med hund, hest og katt, svarte spesialetterforskeren. Gjennom nitid detektivarbeid fant politiet frem til de 110 barna. Men det er ofre som det ikke var mulig å finne frem til.

Politiet har funnet ut at 49-åringen har fått og sendt 840000 chattemeldinger gjennom internettprogrammene MSN og Skype.

-I gjennomsnitt har han sendt 5100 meldinger til hvert av barna, forklarte spesialetterforsker Ringen.

Bilder spredt på nettet

-Mange av de fornærmede er redd for at bilder av dem er spredt på internett. Har det skjedd, spurte bistandsadvokat Jan E. Todal, som representerer 15 barn fra Møre og Romsdal.

– Det kan være mulig at dette materialet er spredt til andre. Vi har sett at tiltalte har hatt kontakt med en lang rekke andre personer som vi ikke har oversikt over, svarte spesialetterforsker Ringen.

Relevante artikler

 1. NORGE

  50 år gammel mann dømt for overgrep mot 106 barn

 2. SID

  Hva gjør en 15-åring som tenker: «Er jeg pedofil?»

 3. NORGE

  – De var overrasket og redde, forklarte overgrepstiltalt tobarnsfar.

 4. NORGE

  Slik førte én jentes anmeldelse til at landets største overgrepssak ble rullet opp

 5. NORGE

  En pedofil mann er dømt til 17 års forvaring etter at han misbrukte stedatteren i to år. Nå krever han samvær med sønnen.

 6. NORGE

  Tiltale: Tobarnsfar delte nakenbilder av døtrene og forgrep seg på dem