Norge

Full fart i alpinanleggene

Vinteren har bare såvidt begynt, men alt tyder på en jubelvinter i norske alpinanlegg.

Sivert Jenssen hadde tatt turen fra Drøbak til Trysil i helgen, og fikk betalt i form av perfekte vinterforhold. FOTO: OLA MATSSON Foto: OLA MATSSON

  • Stein Erik Kirkebøen

Ikke bare kom vinteren tidlig, flere av de store anleggene åpnet så smått i slutten av oktober.

Vinteren er også rekordlang med 2. påskedag så sent som 25. april, den kan maksimalt komme en dag senere. Veldig mange har det sånn at vinteren og skisesongen slutter med påsken, uansett når den kommer.

— Svensker og tyskere fortsetter å komme en stund til, så påsken slår ikke så kraftig ut hos oss som hos mange andre. Men det ligger an til å bli en flott vinter. Det eneste som er litt dumt er at vi har julaften på en fredag. Da blir det ingen ekstra fridager, sier markedssjef Sondre Amdahl i Trysil, som ønsker seg julaften på tirsdag hvert år.

Bedre enn i fjor?

Men forøvrig er han strålende fornøyd. Rekordtidlig kunstsnø har lokket 19 alpine landslag til Trysil for sesongforberedelser. Og de har ikke vært der alene.

— Frem til 1. desember har vi hatt 30 prosent flere heisgjester enn i fjor, som var et godt år. Det er hyttefolket, konkurransekjørerne og ikke minst dem som skal i terrengparken, som er mest utålmodige etter å få snø under skiene.

I helgen kom også «villsnøen».

— Ikke mye, men de fem centimeterne har skapt fantastiske forhold i helgen. Og all kunstsnøen vi nå får produsert skal vi få glede av utover våren. Kunstsnø er mye mer slitesterk mot mildvær enn natursnø, sier Amdahl som i helgen har hatt 18 av 66 nedfarter åpne.

— Til helgen blir det flere, sier han.

Mot rekord

Kvitfjell har økt antall besøkende med 22 prosent så langt i sesongen.

— Og forrige sesong var vår beste hittil Alt tyder på at vi går mot en rekordsesong, sier Eskil Solberg.

På Geilo ligger de likt med fjoråret. Kulden får skylden for at det ikke er enda bedre. I går var det «bare» 14–15 minusgrader, mens det før helgen var under 20 minusgrader i hele anlegget.

Lenger øst har de allerede har fått inversjon; det betyr at det er mildere i høyden, det vanlige er at det blir kaldere jo høyere opp i fjellet du kommer.

I Trysil var effekten ekstrem på fredag: 20 grader i bunnen og bare åtte grader på toppen av bakken. I går var det rundt ti blå hele veien, mens det varsles kaldere igjen fra og med i dag.

Kanonsnø

«Villsnø» er det foreløpig dårlig med over det neste av landet. Best var det faktisk før helgen i ikke veldig markerte vintersportsstedet Drammen, hvor alpinanlegget meldte om 60 cm snø på toppen. I fjellet er det mellom 20 og 40 centimeter naturlig snø.

Det betyr at alpinanleggene har vært avhengig av snøen de selv har produsert, og siden kapasiteten er noe mindre enn den naturen selv kan stille opp med, er bare noen av heisene og nedfartene åpne på skistedene.

Kulden har vært fin for dem som skal produsere kunstsnø, men mange steder har det vært så kaldt at kulden kan ha skremt vekk skigjester. I Hemsedal har det vært ned mot 30 minus, i dag skal det være 20 og til helgen varsles det rundt ti kuldegrader. Og da begynner det å bli bra for både skikjørere og kunstsnøprodusenter.

I osloområdet er alle anlegg i gang i helgen, selv om ikke alle nedfarter ennå er snølagt.