Politiet frykter at flere er voldtatt

Anmeld voldtekter, oppfordrer Oslo-politiet etter flere brutale overgrep med samme hendelsesforløp den siste uken.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde oppfordrer andre kvinner som har vært utsatt for overgrep om å melde fra.

Les også:

De tre kvinnene har alle forklart i avhør at de har hørt om lignende tilfeller som det de selv ble utsatt for natt til 6. mars og på ettermiddagen 8. mars.

En russisk kvinne (31) som onsdag anmeldte en grov voldtekt, gikk til politiet etter at hun hørte om det de to ungarske kvinnene (36 og 30 år) skal ha blitt utsatt for i en leilighet på Frogner.

– Derfor vil jeg sterkt oppfordre andre kvinner som har vært utsatt for overgrep, om å melde fra til politiet, sier Hanne Kristin Rohde, politiinspektør og leder ved vold— og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Selger sex

De tre kvinnene har alle forklart at de er i Norge for å selge sex. Derfor har også Pro-sentret sendt ut en advarsel i prostitusjonsmiljøet.

De ber de prostituerte være oppmerksomme på at overgriperne er menn som særlig er ute etter kvinner på innemarkedet.

Etter avhørene av kvinnene ser politiet de tre grove overgrepene i sammenheng.

Bundet

Natt til 6. mars banket det på døren i leiligheten der en russisk kvinne oppholdt seg. Hun har forklart i avhør at to menn med ikke-vestlig bakgrunn banet seg inn i leiligheten.

Hun ble bundet, utsatt for vold og voldtatt. Hun ble også frastjålet mobiltelefon og andre verdisaker. Gjerningsmennene oppholdt seg relativt lenge i leiligheten til kvinnen.

På ettermiddagen 8. mars banket det på døren i Frogner-leiligheten to ungarske kvinner oppholdt seg i. To menn med ikke-vestlig bakgrunn banet seg inn i leiligheten, bandt hendene deres og festet tape over munn og øyne. De ble utsatt for vold og voldtatt. Gjerningspersonene stjal PC, mobiltelefoner og verdisaker før de forsvant.

– Dette er veldig brutale og grove overgrep. Vi etterforsker disse sakene med høy prioritet, sier Rohde.

Ikke kontakt

Ifølge politiet hadde hverken de to ungarske kvinnene eller den russiske kvinnen gjort avtaler om kundebesøk på de tidspunktene voldtektene skjedde. De skal heller ikke hatt kjennskap til overgriperne fra før.

– Hendelsesforløpet er tilnærmet likt i disse sakene, og den generelle beskrivelsen av gjerningspersonene er relativt lik i de to hendelsene, sier Rohde.

Liv Jessen, leder ved Pro-sentret, oppfordrer prostituerte kvinner på innemarkedet til å sørge for at de ikke er alene, at de har mobiltelefonen på og er tilgjengelig i tilfelle noe skjer.

Hun sier at det alltid har vært en høy forekomst av vold i prostitusjonsmiljøet, og at det er viktig å være oppmerksom og følge med på at volden ikke øker.