Norge

Vi strømmer til aksjefond igjen

Vi kjøpte aksjefond for 2,3 milliarder kroner i 1. kvartal. Nå kan du kjøpe fond uten kjøpsgebyr.

T.v.: En mann studerer kurstavlen på børsen i Malaysia. T.h.: Oslo Børs har gått bra i det siste.
  • Bergens Tidende
  • Øyulf Hjertenes
  • Bt.no
  • Ingvild Bruaset

Les også:


Langsiktighet er og blir stikkordet for alle som vurderer å investere i aksjefond.

— Sett inn pengene og lukk øynene, sier redaktør i Dine Penger, Tom Staavi.

Han forteller at kostnadene ved kjøp av aksjefond spiser mer av gevinsten enn mange er klar over.

— Aksjefond er en langsiktig investering med en avkastning som gjerne ligger 4-5 prosent over det risikofrie rentenivået. Gebyrene spiser uforholdsmessig mye av gevinsten, risikoen tatt i betraktning.

«Gebyrene spiser uforholdsmessig mye av gevinsten, risikoen tatt i betraktning.»
Tom Staavi, redaktør Dine Penger

Kuttet kjøpsgebyret

Nå kan du kutte kostnader ved å kjøpe «gebyrfrie» aksjefond på nett. I oktober i fjor fjernet Skagen Fondene kjøpsgebyret, eller tegningsgebyret som det også kalles, for alle sine kunder.

I mars i år gjorde Skandiabanken det samme, Nordnet fulgte hakk i hæl.

Interessert i artikler om personlig økonomi?

Les også

Følg oss her!

— Vi ønsket å utfordre sparemarkedet for fond, og tror flere banker vil følge etter. I utlandet er det denne veien det går. I tillegg har det de siste årene vært mye fokus i media på kostnader ved sparing i fond, dette er også en respons på det, sier informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Andersson.

Banken har fond fra 27 ulike forvaltere. ODIN og East Capital ble kuttet ut fordi de ikke godtok at kjøpsgebyret forsvant.

I motsetning til Skandiabanken har Nordnet valgt å beholde fondsforvalterne som motsatte seg gebyrfrihet.

- Kjøpsgebyret er kuttet hos 14 av våre fondsforvaltere, åtte må man fortsatt betale for. Disse fondsforvalterne ønsker ikke at det skal være billigere å handle på nettet enn direkte fra dem, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet.

Når kjøpsgebyret kuttes, forsvinner noe av inntektsgrunnlaget.

— Kortsiktig taper vi inntekt, men på sikt tror jeg vi får mer fornøyde kunder, som igjen vil gi flere kunder. Vi tjener heller litt mindre pr. kunde, og satser på å øke volumet. Vi går for «Rema 1000-varianten», sier Andersson i Skandiabanken.

Hva er det beste fondet? Sjekk våre fondslister her.

Forvaltningsgebyr

I tillegg til kjøpsgebyret som betales på kjøpetidspunktet, blir det også trukket et forvaltningsgebyr av aksjefondet. Gebyret regnes ut som en prosentsats av markedsverdien til enhver tid, og er gjerne fra 0,5 prosent og oppover. Tom Staavi vil gebyret til livs.

DnB NOR vil ikke kutte gebyrer

— Forvaltningsgebyret er betydelig, i og med at det spiser av verdien hvert år. Her har aktørene en klar mulighet til å skape konkurranse ved å sette press på forvaltningsgebyret.

De aller fleste banker tilbyr fondshandel via nettbanken, men kjøps- og forvaltningsgebyrene slipper du ikke unna.

Hos DnB NOR skjer omkring 11 prosent av salget av aksje- og kombinasjonsfond via nettbanken, og banken har foreløpig ingen planer om å kutte kjøps- eller forvaltningsgebyret, forteller informasjonsrådgiver Marit E. Giske.

Hva kan du om bolig, bank og rente?

Les også

Test deg selv!

Hva mener du er beste sparemåte? Del din mening med andre lesere i kommentarfeltet nederst i saken!

SPARER DU I FOND?

Markus Kreutzer (9) — Ja, det gjør jeg. Mamma og pappa sparer for meg. Jeg synes aksjefond høres gøy ut, det er en bra måte å kjøpe og selge aksjer på.

Therese Kreutzer (40) — Vi sparer både for barna og i egne fond. Det er omtrent 15 år siden vi startet med det. Nå er det helt på bunn, men det vil ta seg opp igjen, det gjelder bare å ha is i magen. Vi har benyttet nedgangen i markedet til å kjøpe noen flere andeler.

Marit Kristensen Høin (53)— Nei, jeg har ikke så mye igjen av lønnen min at jeg vil investere i noe som er forbundet med risiko. Har jeg penger til overs, sparer jeg i banken og sponser sønnen min som er toppidrettsutøver.

Roland Strømbeck (42) — Jeg sparer 400 kroner i måneden i aksjefond, det startet jeg med for 4-5 år siden. Målet er å ha litt ekstra når jeg blir pensjonist. Med tre barn som jeg investerer i hele tiden, har ikke tatt meg råd til å investere mer i dagens marked.

Les også

  1. Tid for å kjøpe aksjefond

  2. Bolig banker børs og bank

  3. Kvinner sparer til ferie, menn til bil