Strømprisen over 11 kroner

Den høyeste strømprisen noensinne i Norden. Industribedrifter stanset produksjonen for å spare strøm.

Bortfall av kjernekraft i Sverige, strømkabler som er ute av funksjon og begrenset nedbør på Vestlandet har gitt svært høye strømpriser i vinter.

Les også:

Store deler av Norden betalte i noen timer i formiddag over 11 kroner kilowattimen.

Spotprisen på 11,32 kroner per kilowattime, før nettleie og avgifter, er den høyeste som er registrert noensinne, bekrefter Nordpool overfor Aftenposten.no.

Flere industribedrifter stanser produksjon for å spare på strømmen.

Bortfall av kjernekraft i Sverige, strømkabler som er ute av funksjon og begrenset nedbør på Vestlandet har gitt svært høye strømpriser i vinter. I formiddag nådde prisen ekstreme nivåer.

Ifølge kraftbørsen NordPools prisoversikt kostet kraften fra klokken åtte til elleve i formiddag 11,32 kroner kilowattimen i Midt— og Nord-Norge, Sverige, Finland og deler av Danmark.

Stanser produksjonen

Det ekstreme prisutslaget bidrar til at kraften i gjennomsnitt koster 4,1 kroner kilowattimen i dag i Midt- og Nord-Norge – før nettleie og avgifter.

- Vi forsøker å spare så mye som mulig, reduserer produksjonen så mye vi kan, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog til Aftenposten. FOTO: SCANPIX

Celsa Armeringsstål i Mo i Rana opplyser til Aftenposten mandag formiddag at de har stanset produksjonen. I Norske Skog kjøres fabrikkene på et minimum. — Vi forsøker å spare så mye som mulig, reduserer produksjonen så mye vi kan, sier kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog til Aftenposten.

Enorm etterspørsel

To ganger tidligere i vinter har Statnett registrert slike ekstreme prisutslag.

— Det er i grunnen det samme som de to gangene som vi har sett tilsvarende strømtopper. Dette er altså priser som gjelder for store deler av markedet, det er Sjelland, Sverige, Finland, Nord- og Midt-Norge. Det er kaldt over hele Norden, det er mye svensk kjernekraft som fortsatt er ute av drift og etterspørselen har vært høyere enn forbruket. Det har rett og slett en vært enorm etterspørsel etter kraft i denne kulden opp mot en produksjon som er lavere enn den skal være, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett.

I Oslo-området og på Østlandet er prisen i dag satt til 1,23 kroner kilowattimen, som er betraktelig under nivåene i Sverige og Midt-Norge.

Sørlendingene slipper unna kraftsjokket, takket være de nye prisområdene som ble innført 11. januar. I dag er prisen bare 50,3 øre på Sørlandet, en åttendedel av kraftprisen i Midt-Norge.

17 kalde i morges

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, mener Midt-Norge må lide for manglende handlekraft hos myndighetene.

- Dette er den tredje perioden med ekstreme strømpriser og kaldt vær de siste tre månedene. Midt-Norge havner i stikken på grunn av storsamfunnets manglende handlekraft og prioriteringer, skriver Sandvik i en pressemelding.

Trondheim opplevde som store deler av Norden, rekordprisen på over 11 kroner i formiddag. Gradestokken viste 17 kuldegrader i morges.

Sandvik viser til at industri og oljevirksomhet i og utenfor Trøndelag skaper store skatteinntekter til nasjonen ved bruk av strøm.

– Regningen må folk som bor i Midt-Norge ta, påpeker fylkesordføreren og legger til at industrien og forbrukerne i Midt-Norge ikke kan leve med dagens kraftsituasjon i flere år.