Norge

- Far forlenget egne barns lidelser med ti måneder

ELVERUM (Aftenposten.no): - Kan du forklare meg slik at jeg skjønner det hvorfor du ikke kontaktet lensmannen eller hjelpeapparatet, spurte dommer Tom L. Urdahl.

Advokat for hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal, Sverre Næss, i samtale med bistandsadvokat Hanne Kristine Bohinen.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Nord-Østerdal tingrett fikk i dag høre flere sentrale vitner etter overgrepssaken i Alvdal. Som sønn, tidligere ektefelle og to ganger fortsatt siktet i saken, var det flere av dem som i dag kunne ha valgt å benytte seg av retten til ikke å avgi forklaring.

Konstituert sorenskriver Tom L. Urdahl kunne ikke be dem om å avlegge forsikring, men formante dem om ikke å kaste urettmessige mistanker over andre.

En av dem var en 47-åringen som i ti år var gift med hovedtiltalte:

— Du fikk altså vite at det finnes en film hvor en ny samboer forgriper seg på din egen datter. To-tre ganger snakket du med barnas mor om dette. Kan du forklare meg slik at jeg skjønner det hvorfor du ikke kontaktet lensmannen eller hjelpeapparatet, spurte sorenskriver Urdahl.

— Nei, det er vanskelig i dag å svare på det. Jeg slet også med mitt, men det er ingen god unnskylding. Men det gikk ikke lang tid fra jeg fikk høre om dette, til saken ble anmeldt, sa eksmannen.

- Jo, det gjorde det. Fra januar til oktober er det nesten ett år, og det er ti måneder med ekstra lidelse, det, poengterte sorenskriver Urdahl.

— Ja, det er mulig det. Som sagt, jeg slet med mitt, og stolte vel på at ekskona skulle holde hva hun lovte og selv gå til politiet. sa 47-åringen.

- Grep ikke inn

Barnas bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen er sjokkert:

— Her har vi altså en biologisk far som visste om overgrepene, men ikke gjorde noe for å beskytte sine egne barn. Nok en gang føyer det seg inn i rekken av at man tenker på seg selv og sin egen helse først. Det gjør meg sjokkert, sier Hamar-advokaten.

- Stolte på eksen

47-åringen sa i sin forklaring at han flere ganger hadde oppfordret ekskona til å anmelde overgrepene

- Tenkte du noen gang på anmelde dette selv, ville aktor Iris Storås vite.

— Ja, men hun sa hun skulle gjøre det, og jeg stolte vel på henne. Jeg slet med mitt, forklarte 47-åringen.

- Rusfri

Flere vitner har forklart at familen ble totalt forandret de fire årene de hovedtiltalte levde sammen på Alvdal:

— Hverken før N.N. (den hovedtiltalte kvinnen, red. anm.) flyttet inn, eller etter at han plutselig flyttet til Spania opplevde jeg mor som ruset. Og etter august 2007 fikk jeg tilbake en mor som var helt normal. Men jeg måtte i fengselet for å få oppleve det, forklarte sønnen i dag.

Også den hovedtiltalte kvinnens mann gjennom ti år frem til september 1999 fortalte om et liv helt uten rus:

— Jeg kan huske at hun tok én øl på brorens 30-årsdag, ellers var vi begge totalavholds, sa 47-åringen.

- Lystløgner

Både hovedtiltaltes sønn og den tidligere ektemannen er politianmeldt tre ganger av en nå 24 år gammel kvinne, som er søster og stedatter av de to vitnene.

Hun skal forklare seg som vitne tirsdag, og vil også bli spurt av forsvarerne om tiden da familien bodde i Gjerdrum i Akershus

— Hun er en lystløgner som har ødelagt mye for meg, sa 47-åringen.

- På trygd

Også broren (25) skyldte på søsteren for at han i likhet med de fleste andre på dagens vitneliste, er uføretrygdet:

— Jeg slet med depresjon og tvang, og fikk det bare verre og verre ettersom årene gikk, sa 25-åringen, som ble støttet av sin samboer på det at familielivet ble normalisert etter at den nå 64 år gamle stefaren flyttet ut.

En tidligere samboer av 25-åringen reagerte på livet i huset på Alvdal. Hun ble selv befølt en fem minutters tid av sin «svigermor» under en kjøretur til Sverige.

En tredje samboer, som bodde sammen med den hovedtiltalte kvinnens sønn i noen måneder, reagerte på at de så sjelden dro på besøk:

— En gang i 2007-2008 ringte hun og var full. Da sa hun også at hun trodde (N.N., 64-åringen, red.anm) hadde misbrukt datteren hennes, sa den nå 28 år gamle kvinnen.

- God utvikling

Både faren og de andre vitnene fortalte at det nå går stadig bedre med de to psykisk utviklingshemmede barna, som systematisk ble misbrukt over minst fire år.

Alle roser fosterfamiliene barna kom til høsten 2008, og sier begge er inne i en særs god utvikling.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen, som representerer barna, har alt varslet en av norgeshistoriens største erstatningskrav i en sedelighetssak:

— De får god hjelp nå, men har også vært utsatt for massive overgrep, sier Reiestad Hansen.

- Ser opp

Når overgrepssaken i dag gikk inn i sin tredje uke, er det også første dag hvor den hovedtiltalte kvinnen (46) titter mer bort i vitneboksen og rundt i rettslokalet enn ned i bordplaten foran seg.

64-åringen følger hele tiden med på alt som skjer i retten, mens naboekteparet virker med likegyldige.

Den femte tiltalte, 63-åringen fra et annet nabohus, virker svært brydd, og sliter med å høre hva som blir sagt, selv om det er han som sitter aller nærmest vitneboksen.

Les også

  1. Tre vitner kjemper for å slippe

  2. Sorenskriver vil pågripe vitner

  3. Rystende forestilling