Slik har oljen forurenset sørlandskysten

Oljedråpene med en rød «K» indikerer funn som Kystverket har registrert og tatt bilde av. Trykk på dråpen, og du vil få opp bilde av stedet. <br></br>Du kan også selv registrere dine funn på kartet. (Trykk på «Registrer dine egne funn»)

Natt til fredag

Les også

Prøver å hindre mer utslipp

det Panama-registrerte lasteskipet Full City utenfor Langesund i Telemark. Skipet inneholdt rundt 1120 tonn olje, og selv om man er usikker på hvor mye olje som har lekket ut har hendelsen allerede blitt beskrevet som en miljøkatastrofe.

Ikke nødvendigvis fra Langesund

Tirsdag ble det meldt om oljefilm og tjæreklumper så langt sør som Mandal, over 20 mil fra det havarerte lasteskipet like utenfor Langesund. Men Kystverket vil ikke slå fast at denne oljen stammer fra Full City.

Tirsdag ettermiddag meldes det kun om oljespredning fra Larviksfjorden i øst til Grimstad i sør på Kystverkets nettsider.

– Så langt har Kystverket kun konstatert konkrete funn av oljesøl fra Full City så langt sør som Grimstad. Vi kan ikke si med sikkerhet at oljefunnene i Mandal stammer fra havaristen, sier kommunikasjonsrådgiver Pål Are Lilleheim i Kystverket til NTB.

Det tas nå fortløpende prøver av nytt oljesøl, som analyseres hos forskningsorganisasjonen SINTEF. I løpet av noen få dager vil man dermed få klarhet i hvorvidt oljefunnene i Vest-Agder har sammenheng med forliset i Langesund.

På kartet øverst i denne saken kan du registrere dine oljefunn.

Fire får dra hjem

Kapteinen på "Full city"

Les også

Siktes for grov uaktsomhet etter grunnstøtingen

på grunn av manglende rapportering og for ikke å ha meldt fra om fare for sikkerhet og mannsskap. Forholdene har en strafferamme inntil to års fengsel.

Tirsdag opplyser politiet at fire personer fra mannskapet på det havarerte lasteskipet Full City, er sjekket ut av saken. 18 personer er så langt avhørt i saken.

– Vi har hatt kontakt med rederiet i Kina, som ønsker at mannskapet skal få komme hjem. Fire personer er sjekket ut av saken og kan dra tilbake til Kina så fort det er praktisk mulig, sier politiadvokat Siri Karlsen i Telemark politidistrikt til NTB.

Publikumstelefoner

Har du sett fugler og dyr med olje på, levende og døde, ringer du hit:

  • Telemark 975 70 975.
  • Vestfold 993 86 503.
  • Aust-Agder: 901 40 448.
    Servicetorgene ved Kragerø, Bamble og Porsgrunn kommuner overtar fra tirsdag 4. august ansvaret for publikumskontakten på vegne av IUA Telemark (Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensing i Telemark). Åpningstiden for publikumshenvendelser blir kl 8-15. Her er telefonnumrene:
  • Bamble kommune 35 96 50 00
  • Kragerø kommune 35 98 62 00
  • Porsgrunn kommune 35 54 70 00