Norge

- Ber til Gud om at det må komme noe godt ut av dette

 • Stein Erik Kirkebøen

- Vi har fått en løsning som er tilfredsstillende, sier biskop Ole Christian Kvarme. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

 • Vi har fått en løsning som er tilfredsstillende, sier Oslos biskop, Ole Christian Kvarme etter at sogneprest Einar Gelius har sagt opp sin stilling.

Les også

Sokneprest i Vålerenga menighet i Oslo, Einar Gelius, sa onsdag opp jobben, etter en lang strid med biskop Ole Christian Kvarme.

Oslobispen slapp altså å sparke sognepresten fra sin stilling. Han valgte selv å søke avskjed, og fratrer 1. juli neste år. Før det har han ene eneste arbeidsoppgave, å holde sin avskjedsgudstjeneste.

Einar Gelius valgte selv å si opp sin stilling, men ga biskopen ham noe valg, eller var alternativet å bli oppsagt?

— Vi har snakket sammen i flere uker. Jeg vil ikke referere fra disse samtalene, og jeg vil ikke gå inn på hvilke løsninger vi diskuterte. Faktum er at Gelius har sagt opp sin stilling, og det er en avgjørelse som fortjener respekt, sier biskopen som ikke vil gå nærmere inn på i hvilken grad han har lagt press på presten.

Aldri tema å stille sammen

— Gjennom en prosess som har vært krevende for alle parter har vi vært gjennom flere samtaler, sier Kvarme, samtidig som Gelius arrangerer pressekonferansen hvor han går bredt ut med sitt syn på striden.

Gelius på dagens pressekonferanse. FOTO: SCANPIX Foto: Andersen, Aleksander

Aftenposten.no møtte Kvarme rett før Gelius inviterte pressen til treff i Vålerenga Kirke onsdag ettermiddag. — Han har sagt opp, og det er hans rett å organisere avskjeden som han ønsker. Det har aldri vært noe tema at vi skulle stille opp sammen, sier Kvarme, som ikke vil si at historien har fått en lykkelig slutt.

— Vi har fått en løsning som er tilfredsstillende. Jeg kan ikke se at det er kommet noe godt ut av den prosessen vi har vært gjennom, men jeg ber til Gud om at det vil gjøre det.

Les og se bildene:

Les også

Her er Gelius' «synderegister»

Varslet avskjedssak

Det var tirsdag i forrige uke at det ble kjent gjennom NRK at Kvarme ønsket å avsette Gelius.

Også menighetsrådet i Vålerenga har gitt Gelius full støtte, men Kvarme mener Gelius har oppført seg upassende ved flere anledninger.

NRK har fått tilgang til brevet der Kvarme gir Gelius beskjed om avskjedssaken, og lister opp flere forhold som bakgrunn for at han ønskes avskjediget.

Blant forholdene er utgivelsen av boken «Sex i Bibelen», som biskopen beskriver som «på mange måter problematisk». Han reagerer også på at Gelius ikke informerte biskopen om bokens innhold.

Kvarme var også kritisk til reklameinnslaget der Gelius holdt en begravelsestale for fotballklubben Lyn.

 1. Les også

  - Jeg har ikke vært noen klovn

 2. Les også

  - Vi kommer til å savne ham

Relevante artikler

 1. NORGE

  Biskop Ole Christian Kvarme slutter

 2. FOTBALL

  Solskjær: - Jeg søker ikke etter ny jobb

 3. OSLO

  Hun blir ny biskop i Oslo

 4. KULTUR

  Nils Rune Langeland tapte rettssaken mot staten. Elin Ørjasæter: – En rettferdig dom.

 5. KRONIKK

  En biskop for mangfoldets Oslo | Harald Hegstad

 6. A-MAGASINET

  Oslos nye biskop: «Tiggerne er en gave til oss, vi er heldige som har fått dem i gatene våre»