Norge

Dette vet vi om mutant-utbruddet

Det går mot lysere tider i Oslo og andre steder. Men fredagen kom de negative koronanyhetene på rekke og rad.

Lørdag innførte regjeringen de strengeste tiltakene siden pandemien startet i Oslo-området. Dette vet vi om utbruddet og det muterte viruset.

 • Christian Sørgjerd
  Journalist

Fredag ble det identifisert et utbrudd av et mutert koronavirus med utgangspunkt i et sykehjem i kommunen Nordre Follo. Kommunen har ikke klart å spore smittekilden og valgte på kort varsel å stenge helt ned.

Fredag kveld var helsemyndigheter og mange kommuner i Oslo-området samlet til et felles møte. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har gitt regjeringen råd.

Lørdag innførte helseminister Bent Høie de strengeste tiltakene siden pandemien startet i Oslo-regionen. Butikker og vinmonopol stenges, skoler og barnehager går til rødt nivå, og alle fritidsaktiviteter stoppes.

 • Tiltakene gjelder Nordre Follo, hvor utbruddet startet.
 • Det gjelder de andre kommunene i Follo-regionen i Akershus: Vestby, Ås, Frogn, Nesodden, Enebakk.
 • Det gjelder nærliggende kommuner i Østfold: Moss, Våler, Indre Østfold.
 • Det gjelder Oslo.
 • Øvrige kommuner i nærhet til Oslo omfattes foreløpig ikke, men skal også vurdere å innføre tiltak.

Dette vet vi om utbruddet

Det er påvist minst 55 tilfeller av den britiske korona-mutasjonen i Norge, ifølge oversikten til Folkehelseinstituttet. 19 av disse er i Oslo, mens 13 er i Viken. 10 er i Vestland fylke, 9 i Rogaland, 3 i Agder og 1 i Innlandet.

Utbruddet i Nordre Follo er skjedd med utgangspunkt i sykehjemmet Langhus bo- og servicesenter. To beboere med påvist mutert virus, er døde. Utbruddet har spredt seg på sykehjemmet, til en barnehage og muligens flere steder.

Omfanget er foreløpig ikke kartlagt. Den opprinnelige kilden er heller ikke funnet. Det er derfor stilt spørsmål ved om spredningen av den britiske mutasjonen kan ha pågått i flere uker og være større enn tidligere trodd.

Helsedirektoratet sa fredag at utbruddet har potensial til å starte en tredje, kraftig smittebølge.

Nå skal flere prøver testes for mutant-virus

Frem til nå har fem prosent av de positive koronatestene blitt helgenomsekvensert for den muterte varianten. Det betyr at testen sjekkes for virusmutasjonen. Nå skal den andelen opp.

Dette er ifølge avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, noen av kriteriene for å teste for den muterte varianten:

 • Reisende som tester positivt.
 • Eventuelle tilfeller av noen som er vaksinert og blir smittet
 • Noen som er syke med symptomer som ikke helt følger normalen.
 • Hvis kommunene rapporterer om noe de synes skiller seg ut med et utbrudd.

Helsebyråd Robert Steen i Oslo sa fredag ettermiddag om at han har bedt regjeringen om at alle positive prøver fra regionen analyseres i jakt på det muterte viruset. Prøvene fra Follo ble sendt 7.januar.

Det tar normalt to uker fra FHI mottar prøvene til de er ferdiganalysert i det vanlige rutineløpet. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier de vil vurdere forespørselen fra Oslo om å sjekke alle positive prøver.

– FHI har ikke ubegrenset kapasitet til analyser av koronaprøver, og det tar flere dager å få svar. Vi har fått en betydelig økning i kapasitet etter en etablering av en ny og raskere test og ligger langt fremme i analysekapasiteten i forhold til resten av Europa, sier Vold til NTB.

Les også

 1. Evakuerer pasienter: Koronasyke dør av oksygenmangel midt i «verdens lunger»

 2. Synnøve (51) var usikker på hvor hardt hun burde presse seg. Slik mener ekspertene du bør trene etter koronasykdom.

Viruset er mer smittsomt

Det muterte viruset er mer smittsomt enn tidligere varianter. Britiske forskere mener det også kan være et sted mellom 10 og 50 prosent mer dødelig, ifølge BBC.

Anslagene er usikre, understreker FHI. Det de imidlertid vet, er at det har evnen til å lage mer virus i kroppen enn den første varianten av viruset, sier seksjonsleder Karoline Bragstad ved FHI .

– Det ser ut som viruset kan binde seg mye bedre til cellene i kroppen, sier hun.

– Det skal mindre mengde virus til for at du blir smittet. Og når du først blir smittet, lager du veldig mye mer virus i kroppen din som enklere kommer ut i luftveiene dine igjen, sånn at du kan smitte andre, forklarer hun.

Også mer dødelig?

Statsminister Boris Johnson i Storbritannia sa fredag at det muterte viruset også ser ut til å være forbundet med en større dødelighet.

– Vi er kjent med at man mistenker dette, men det er foreløpig ikke godt dokumentert om det skyldes økt smittsomhet, eller om det kan ha sammenheng med endrede sykdomsfremkallende egenskaper. Vi blir derfor nødt til å følge nøye med på dette fremover, uttaler ass. helsedirektør Espen Nakstad til NTB.

Fredag kom flere andre dårlige koronanyhetene på rekke og rad.

Norge vil få levert rundt 1 million færre doser av Astra Zeneca-vaksinen i første kvartal enn tidligere ventet. Dette er den tredje vaksinen, som er ventet å bli godkjent av EU i slutten av måneden.

Det ble også kjent at to andre virusmutasjoner enn den britiske, den sørafrikanske og den brasilianske, muligens kan gjøre at vaksinene virker klart dårligere.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset