Norge

Pirrende pasjon fra Piemonte

Mye vingodt fra Piemonte. Også etter den legendariske 2010-årgangen.

Renato Cigliuti (t.h.) betrakter den stupbratte Serraboella-vinmarken i Barbaresco. Den norske importøren Christopher Moestue følger med. Knut Snare

  • Geir Salvesen

Så – skal det være en Dolcetto, Barbera, Nebbiolo, Barbaresco eller Barolo? Piemonte i det nordvestlige hjørnet av Italia, like ved alpenes fot, har noe for enhver smak, gane – og lommebok. De siste årene har Dolcetto-vinene fått et skikkelig oppsving, mens Barbera for meg varierer mellom det totalt intetsigende og kjedelige – og det sublime og stønnende gode. Barbaresco og Barolo-vinene laget på Nebbiolo fikk et kjempeløft med 2010-årgangen. I likhet med Bordeaux og Bourgogne, faktisk. Dette er året hvor alle gode krefter kommer sammen. Nok konsentrasjon og rikhet, koblet med rene smaker og en aromatisk kompleksitet. Det høres fint ut, og er det også. 2011 er varmere i preget uten den aromatiske dybden fra 2010, men de gode er gode også her.

Barbera selger nok mest i Norge, men det er også den druen som har størst problemer med å løfte seg over det mediokre i vinøs form. Her gjelder det å gå for de skikkelige produsentene. Overproduksjon, sammen med høy syre og lavt tannininnhold, gjør dem saftaktige og småskarpe og usjarmerende og tynne og … ja, du forstår bildet.

Barbaresco og Barolo laget på Nebbiolo-druen passer utmerket nå på høsten når mørket knuger og vi trenger noe varmende. Flere topprodusenter er nå tilgjengelige i Basis— og Bestillingsutvalget. Conterno, Scarpa, Sandrone, Massolino og Giacosa er noen av dem. Hvis du må dele dem inn i modernister og tradisjonalister, er nok Scarpa, Massolino og Conterno tradisjonalister, mens Sandrone er modernist. Giacosa er Giacosa. Litt vanskelig å dele inn, men kanskje mest tradisjonalist. Det betyr noe tørrere aroma- og smaksbilde, ikke så mye bruk av nye, små eikefat som gir tanniner og søter opp vinen litt.

Det jeg er på jakt etter i en god Barolo eller Barbaresco, er en klingende rødbærsfrukt, gjerne i bringebærretning. Dersom jeg får trøfler, lakris, tjære og rosearomaer i tillegg, er jeg kjempeglad for det. Tanninstrukturen i den tynnfargede vinen (skallet er ganske tynt), er alltid viktig. «Finkornede» og modne tanniner er viktig, og det må være nok fruktsødme til å balansere disse garvestoffene, ellers blir det lett et kjempesnerp med høy alkohol. De beste Baroloene ligger ofte rundt 14-14,5 volumprosent. De høye alkoholnivåene er med på å dempe tanninene.

Mange av de mest interessante nyhetene fra 2010 som kom i septemberslippet, er allerede helt utsolgt. Men her er noen andre godbiter.

BA=Basisutvalg

BU=Bestillingsutvalg

BARBERA

Karakter 5 Røde glass

Rødvin 2840901 Bersano Generala Barbera d'Asti Superiore Nizza 2009, Bersano, Piemonte, Italia. Kr 219,90, 86 poeng

En slags Super-Barbera, dette, med fullt trøkk, laget av klart modne druer og med klar fatlagringsstøtte. Den utviklede tonen gjør dette til en mulig viltvin. Varm skogbunn, litt lær. Du skjønner bildet. Bra vin, det. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 14,5

Karakter 5-Røde glass

2854006 Signature Series Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso 3 ltr. Bag-in-Box, Piemonte, Italia. Kr 429,90, 79 poeng

Småpen Piemonte-boksevin med nok bløt, mørk bærkraft, ingen umodne smaker her, myk og litt sjarmerende, miks av Dolcetto, Barbera og Nebbiolo. Mørk på farge og fint tilgjengelig med noe tanniner og mørke bær. BA. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 12,5

Karakter 4 Røde glass

4962301 Barbera d'Alba Donna Margherita 2014, Giovanni Rosso, Piemonte, Italia. Kr 159,90, 81 poeng

Saftig, grei, men også litt intetsigende frukt, typisk, men relativt vellaget innen sin kategori. Kjølig, nøytral, saftig kirsebærfruktighet med streif av lakris og grønne urter. Hverdagsbarbera. BA. Drikk: Nå. Temp: 14–16. Alk. 13

NEBBIOLO

Karakter 6 Røde glass

5049201 Barolo Cerretta 2011, Giovanni Rosso, Piemonte, Italia. Kr 389,90, 89 poeng

Kirsebær, bringebær, svakt treverk, litt trøfler også. Deilig, og fremfor alt leskende, vin med klare utviklingstrekk, ganske mye utviklet, faktisk, men frukten og saftigheten er i fronten. BU. Drikk: Nå-2020. Temp: 15–17. Alk: 14,5

Karakter 6 Røde glass

3050701 Barolo Baudana 2010, Luigi Baudana, Piemonte, Italia. Kr 435,00, 91 poeng

Masse duft, trøfler, tjære, lakk, treverk, litt stram rødbærsfrukt som allikevel er litt myknet i kanten, er fra den gode 2010-årgangen, og henger fint sammen. Flott vin. Tanniner relativt i sjakk. BU. Drikk: Nå-2025. Temp: 15–17. Alk: 14,5

Karakter 5 Røde glass

5674601 Mauro Molino Barolo 2011, Piemonte, Italia. Kr 228,50, 86 poeng

Denne vinen gir kanskje mest smakskrutt for pengene. Tobakk- og trøffel-overload med varm, litt for varm, rik, krydret og læraktig smak. Høy alkohol med 15 volumprosent. Men absolutt total og full spiker i smaken. Fyldig på grensen til oljete. Jo da, mangler noe på friskhet og eleganse, har desto mer på de andre sidene. Vanskelig å sette karakter på. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 15

Karakter 6 Røde glass

4969901 Massolino Barolo 2011, Piemonte, Italia. Kr 355,-, 90 poeng

Åpen og småpen, utviklet Barolo med roser på duft, varmt, rødt smaksbilde, selvsagt noe tanniner i bakgrunnen, men klassisk, forsiktig vinmaking med streif av eleganse i finish. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17. Alk: 14

Karakter 5 Røde glass

4970001 Cigliuti Barbaresco Serraboella 2011, Piemonte, Italia. Kr 450,-, 90 poeng

Elegant smakskrutt fra denne bratte enkeltvinmarken. Rødbærsfruktig med bringebær og kirsebær, masse smak, også litt pen og småmyk i konstruksjonen, relativt sett, med tørkede aromaer, lakk og diverse i bildet. BU. Drikk: Nå. Temp: 15–17 Alk: 14,5

  1. Les også

    Opprørerne fra Swartland. På vei til et Pol nær deg

  2. Les også

    Ni vinnyheter som begeistrer

  3. Les også

    Ny Bordeaux-trend i Norge. Satser maks på klassikerne

  4. Les også

    Høstens gode viltviner

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

  1. Vin

Relevante artikler

  1. A-MAGASINET

    Ingvild Tennfjord: Bli med på en reise gjennom Piemonte – uten å forlate sofaen

  2. A-MAGASINET

    Geir Salvesen: Jakten på den perfekte Barolo

  3. A-MAGASINET

    Fem - eller var det seks? - gode vinstiler fra Toscana

  4. A-MAGASINET

    Akkurat idet du tenker at du skal leve sunt og bare trene, slippes 90 nye viner i Vinmonopolets hyller.

  5. A-MAGASINET

    Mandag kan du sikre deg eksklusiv rødvin

  6. A-MAGASINET

    Ingvild Tennfjord: Klart for høstjakt på sjeldne italienske viner