Norge

Fjelltopp i 100-årspresang tar Finland til nye høyder

Finlands høyeste punkt ligger i en skråning. Selve fjelltoppen et steinkast unna, er på Norges side av riksgrensen.

Tidligere sjefingeniør i Statens kartverk, Bjørn Geirr Harsson, vil gi Finland fjelltoppen Halti som i dag ligger i Troms. Her er han fotografert på en annen fjelltopp.
  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

— En liten justering av riksgrensen, så får finnene en flott topp å gå til, sier tidligere sjefingeniør i Statens kartverk, Bjørn Geirr Harsson.

Harsson har tatt initiativ til å gi bort en liten bit av Norge. Han mener Finlands 100-årsjubileum i desember 2017 er en glimrende anledning, og har tatt saken opp med Utenriksdepartementet.

0,015 kvadratkilometer

— Det er snakk om 0,015 kvadratkilometer av Norge, området er ikke stort nok til å slå ut på noen offisielle arealstatistikker, sier Bjørn Geirr Harsson.

Utenriksdepartementet fikk henvendelsen angående fjellpartiet i Troms i sommer, men Harsson har ennå ikke fått noe svar.

I mellomtiden er det startet en Facebook-side om Harssons idé: «Halti som jubileumsgave».

Fjellplatået Halti ligger på grensen mellom Norge og Finland.

1331 meter over havet

Sakens kjerne er fjellplatået Halti, som ligger like over norskegrensen i Troms fylke. Finnenes høyeste punkt er på 1324 meter over havet, det ligger i skråningen opp mot en av Haltis topper.

S elve fjelltoppen er på 1331 meter over havet, og vil dermed bli Finlands høyeste punkt.

Det ligger detaljerte kart over det aktuelle området på Facebook-siden.

Fikk du med deg denne? Mens Norge får ros for å ville gi bort land, får svenskene gjennomgå:

Les også

Finnene provosert av «Finland är svensk»

— Hvordan ser det ut i dette området?

— Det er villmark, ingen trær eller skog. Det er fjellområde, sier Bjørn Geirr Harsson, som selv er en aktiv friluftsmann.

- Norge skal ikke ha noe tilbake, dette skal være en gave, presiserer han.

Ha

Bjørn Geirr Harsson har tegnet inn området rundt toppen av kartet, ifølge facebooksiden Halti som jubileumsgave.

rsson fikk ideen da han for flere år siden fløy i helikopter over området, og så hvordan grensen gikk like nedenfor toppen. Riksgrensen følger en rett linje, og er lagt mellom to andre fjelltopper et stykke unna. Det er rom for justeringer, mener den pensjonerte ingeniøren.

— Grensen går mellom 100 og 150 meter nedenfor toppen, høydeforskjellen er på rundt fem meter. Det er en rund og fin fjelltopp, forklarer han.

Ja takk!

Den finske avisen Hufvudstadsbladet har omtalt saken med tittelen «Norrman vill ge Finland ny fjelltopp». Avisen har bedt det finske kartverket, Lantmäteriverket, vurdere tilbudet. Der får de til svar at det ikke er juridiske hindre for at Finland kan ta imot en bit av Norge, så lenge det er politisk enighet om saken.

Over 2000 mennesker har så langt vært inne og trykket «like» på Facebook-siden om fjelltoppen Halti.

Mange av dem som kommenterer er positive til forslaget, men én mann har innvendinger. Han er selv same, og viser til at samene har tradisjoner knyttet til Halti som kan gjøre det vanskeligere å gjennomføre transaksjonen enn først forutsett.

Les også

  1. Finlands utenriksminister får kjeft for diplomatisk tabbe

  2. Mistenker at Putin avgjør finsk språkpolitikk