Massiv politiaksjon mot kriminelle nettverk flere steder i landet. – Noen av dem har vi forsøkt å ta i ganske mange år, sier Kripos.
Norsk politi har pågrepet og siktet 15 personer for grov narkotikakriminalitet. Alle er mistenkt for å ha viktige roller i kriminelle nettverk i Norge.
De siste dagene har norsk politi slått til mot organisert kriminalitet mange steder i Norge.
Grytidlig onsdag morgen gikk Kripos og flere politidistrikter til aksjon mot det de beskriver som «bakmenn» og «partnere» i flere kriminelle nettverk. Også torsdag ble flere personer pågrepet.
Felles for alle som er blitt pågrepet, er at de kobles til kriminelle nettverk som smugler narkotika inn i landet og selger stoffet her.
– Dette er personer som er organisatorer og bakmenn i kriminelle nettverk, sier politiadvokat Nora Pedersen fra Kripos til Aftenposten.
Tatt av beredskapstroppen
Alle sakene handler om smugling og salg av narkotika. Og alle har koblinger til nettverk i utlandet, ifølge Kripos. Pågripelsene er et resultat av Kripos’ og flere politidistrikters arbeid med meldinger fra kryptotelefonen Sky ECCSky ECCSky ECC er en såkalt kryptotelefon med ende-til-ende kryptering. Dette betyr at det i teorien kun er den som sender og mottar en melding som skal kunne lese den., en telefon som ifølge Kripos i all hovedsak er blitt brukt av kriminelle.
Etterforskningen har fått navnet OP Jason.
Seks personer er pågrepet i ulike narkotikasaker som etterforskes av Kripos. Fem ble pågrepet onsdag. Tre av disse ble pågrepet av beredskapstroppen, også kalt Delta-troppen. De to andre ble pågrepet av ansatte fra Oslo politidistrikt. Disse pågripelsene skjedde i Oslo og i østlandsområdet onsdag.
I den ene saken er det snakk om innførsel av cannabis. I den andre er to personer siktet for innførsel av kokain og amfetamin, ifølge Aftenpostens opplysninger.
I tillegg har politidistriktene Oslo, Øst og Trøndelag gjort flere pågripelser. Tolletaten har også bistått i Kripos’ aksjon.
Under en pressekonferanse torsdag la Kripos frem flere eksempler på hvordan kommunikasjonen mellom kriminelle har foregått på Sky ECC.
Bakmenn i Emiratene og Marokko
Kripos-sjef Kristin Kvigne har latt seg overraske over hvor tett de kriminelle samarbeider på tvers av nettverk, både i inn- og utland.
– Hva har sjokkert deg mest i materialet fra Sky ECC?
– Det mest skremmende er nok voldspotensialet, svarer Kvigne.
Hun legger til at de oftere ser kriminelle bosatt i andre land, som påvirker kriminalitetsbildet i Norge.
– Vi ser at det sitter bakmenn i land som Marokko og Emiratene og styrer kriminaliteten derfra, sier Kvigne.
Hun sier at noe av det viktigste for norsk politi er å hindre organisert kriminalitet fra å «sette seg» i det norske samfunnet.
– Satt på spissen er det velferdsstaten vår som står på spill dersom de kriminelle nettverkene får fritt spillerom, sier Kvigne.
Hun trekker frem internasjonalt politisamarbeid som et viktig tiltak for å stoppe de kriminelle nettverkene.
Kripos-sjefen sier det er svært viktig for Kripos og norsk politi å kunne gjennomføre slike operasjoner som Op Jason. Dette for å vise at norsk politi har både mulighet og kompetanse til å gå etter organiserte kriminelle.
Vært på Kripos’ radar i flere år
Totalt er 15 personer pågrepet den siste tiden. 14 av dem ble pågrepet onsdag og torsdag. Flere av de pågrepne knyttes til kjente kriminelle miljøer.
En siste mann ble pågrepet allerede 17. februar. Norsk-albaneren er kjent som en lederskikkelse i et beryktet kriminelt miljø som har holdt til på Holmlia i Oslo. Han nekter straffskyld, sier mannens forsvarer Øyvind Bratlien.
Mannen i 30-årene ble pågrepet kort tid etter at han kom tilbake til Norge. Han har i lengre tid oppholdt seg i utlandet, ifølge Aftenpostens opplysninger.
– Noen av dem har vi forsøkt å ta i ganske mange år, uten at vi har klart det. Før nå, sier politiadvokat Pedersen.
Over 1200 norske brukere
Det er snart fire år siden politi i Frankrike, Nederland og Belgia klarte å få tilgang til servere til den krypterte telefonen Sky ECC. Over en lengre periode kunne politiet se kriminelle sende meldinger til hverandre om kjøp og salg av narkotika, bestilling av kidnappinger og drap. 9. mars 2021 ble Sky ECC tatt ned.
De siste årene har politi i en rekke land gjort store tilslag mot kriminelle miljøer takket være tilgang til såkalte kryptotelefoner. Først tok politiet ned tjenesten Encrochat. Deretter ble Sky ECC slått ut. Til slutt ble Anom tatt ned.
Sky ECC er den kryptotelefonen politiet har klart å knytte til desidert flest brukere som mistenkes for kriminalitet i Norge. Det er dokumentert rundt 50 brukere på Encrochat og 15 på Anom. Til sammenligning har Kripos funnet over 1200 Sky ECC-brukere som kobles til Norge.
Både norsk og internasjonalt politi har pekt på at disse telefonene i all hovedsak er blitt brukt av kriminelle. I Norge tyder mye på at de i all hovedsak er blitt brukt av kriminelle som kan beskrives som bakmenn eller samarbeidspartnere til bakmenn. I Norge er det Kripos som har ledet arbeidet knyttet til Sky ECC.
Gjemte seg bak «kalkulator»
Felles for Encrochat, Anom og Sky ECC er at alle er krypterte telefoner med ende-til-ende kryptering.ende-til-ende kryptering.Sikrer at bare de som snakker sammen kan få tilgang til meldingene. Meldingene (og filene) kryptes før de sendes over nettverket med en nøkkel som bare deles mellom sender/mottaker.Bare mottakeren kan dekryptere og lese meldingen. Meldingene er kun lesbare for avsender og mottager.
I tillegg har det bare vært mulig for telefonene å kommunisere med en annen telefon av samme type. Dette har gjort at telefonene har kostet mye å bruke. For eksempel har det kostet mellom 20.000 og 25.000 kroner i året å ha en Sky-telefon.
Sky-telefoner har gjerne vært vanlige Apple-telefoner som er blitt tilpasset med ny programvare. Det har kun vært mulig å sende meldinger, talemeldinger og bilder med telefonen. Mens det har vært umulig å bruke den til å surfe på internett eller bruke apper som Facebook, Instagram eller Snapchat.
Telefonene har også hatt mulighet til såkalt fjern-sletting og panikk-sletting. Ved hjelp av et passord har en person kunnet fjerne all data på telefonen.
En av de mer spesielle applikasjonene i Sky ECC er at det har vært mulig å skjule meldingsappen bak app-ikonet til en kalkulator.
Dette fungerte slik at man gikk inn på kalkulatoren på mobilen, tastet et regnestykke og trykket «=». Først da fikk brukeren tilgang til å sende og motta meldinger.