Én ulv nede - fire igjen
- Vi satt helt stille i halvannen time, og så kom den, sier Stine Iversen (18). I går var hun med på å skyte den første av fem dødsdømte ulver i Hedmark.
Da dagslyset kom i går, fant ulvejegerne ferske spor i Rendalen. Etter seks timers forfølgelse knallet det i en rifle. Dermed var det slutt på leken for den radiomerkede Koppang-tispa.Ulvejakten i Hedmark startet sist helg, etter at myndighetene før jul ga fellingstillatelse på i alt fem dyr. I én uke har jakten vært nytteløs, men i går kunne de lokale jegerne omsider triumfere.— Vi fant sporene ved halv ni-tiden, og sporeren fulgte ulven hele veien fra Rendalen og over hit. Det er en drøy mil. Vi andre i jaktlaget fikk beskjed på telefon, og stilte oss på linje rundt en mil nord for Koppang, sier Stine Iversen (18).Mens sporeren jaget ulven in i fellen, satt 25 jegere parat med børsene. - Vi satt helt stille i halvannen time. Underveis fikk vi beskjed om hvilken vei ulven gikk, forteller den jegeren oppstemt.
Fordømmer.
Fra miljøbevegelsen kom det i går unison fordømmelse av fellingen. Ulven i Skandinavia er en truet dyreart, men Direktoratet for naturforvaltning mener de fem dyrene kan tas uten at det skader artens forplantningsevne.- Ved å skyte denne radiomerkede tispa, er sjansen stor for at resten av dyrene i Koppang-flokken vil bli spredt. Da har man ødelagt selve ur-stammen i den norske ulvebestanden, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF-Norge.- Men er ikke det meningen da?- Jo, for så vidt. Men ulver er særdeles smarte dyr, og lærer leksen fort. For hver dag flere hundre jegere tråkker rundt der oppe, så øker sjansen for at ulven skal skjønne hvordan den skal unngå å bli funnet. I stedet for å ha en samlet flokk som er noenlunde forutsigbar, er det nå sannsynlig at man vil få en masse spredte løsulver som løper rundt og gjør mye mer skade for bøndene, sier Hansson, som er biolog spesialisert på rovdyr.