Norge

Fredriksen blir kypriot

Norges rikeste mann John Fredriksen gir opp sitt norske statsborgerskap. For 2-3 uker siden byttet Fredriksen til kypriotisk statsborgerskap.

  • Forf>
  • Forf><forf>thomas Spence <
  • <forf>grete De Lange <

Hovedårsaken til at John Fredriksen har skiftet statsborgerskap til Kypros skal være at han ikke klarer å drive sine forretninger ut fra Norge tilfredsstillende ved bare å kunne være i Norge gjennomsnittelig 90 dager i året.

Felt av regelendring.

Tidligere kunne nordmenn bosatt i utlandet være i Norge opp til et halvt år uten å måtte skatte til hjemlandet. Men da disse reglene ble strammet inn ble det langt vanskeligere for Fredriksen å operere sin store virksomhet uten å betale norsk formuesskatt. Han måtte være pinlig nøyaktig slik at han ikke overskred de 90 dagene, siden myndighetene har vært spesielt oppmerksomme på hans bevegelsesmønster.— Ingen kommentar, sier Fredriksens nære medarbeider Tor Olav Trøim når Aftenposten konfronterer ham med Fredriksens skifte av statsborgerskap. Heller ikke Fredriksens skatteadvokat Ole Lund vil kommentere det nye statsborgerskapet overfor Aftenposten.

Bosatt i London.

John Fredriksen er nå bosatt i London i et gedigent hus i den fasjonable bydelen Chelsea innkjøpt for ½ milliard kroner. Men å bli engelsk statsborger vil ikke være aktuelt. London er et ideelt sted å bo for utlendinger med milliardverdier. I England betaler du bare skatt for det du tjener i landet. Det er grunnen til at rike utlendinger flytter til London. Fredriksen har registrert både verdens største tankrederi Frontline og riggiganten SeaDrill på Bermuda.Men Fredriksen har også bolig i Limasol på Kypros. Derfra driver han stor forretningsvirksomhet. Hans private tankrederi Seatankers er basert på Kypros. Hverken i England eller i skatteparadiset Kypros betaler Fredriksen skatt av betydning.

Jaktes.

Norske skattemyndigheter har i mange år ønsket at Fredriksen skal flytte til Norge. I 1999 ba Skattedirektoratet Finansdepartementet endre loven slik at det skulle bli mulig å kreve skatt av skatteflyktninger som John Fredriksen.Men allerede ett år før hadde høyesterettsadvokat Ole Lund fått medhold i at Oslo folkeregister ikke kunne kreve at Fredriksen flyttet til Oslo. Hadde Folkeregisteret den gang fått det som de ville hadde Fredriksen hatt skatteplikt til Norge.

Bosatt i Norge.

Blant annet var det Fredriksens villa på Bygdøy, leilighet på Geilo og hytte på Sørlandet som gjorde at myndighetene lurte på om han oppholdt seg mer enn 180 dager i Norge, selv om bostedsadressen den gang var Kypros. Men noen tvangsflytting til Norge ble det hverken da eller ved ytterligere forsøk i 2001. For et par år siden vurderte Fredriksen seriøst å flytte hele virksomheten hjem. Verdens største tankrederi drives ut fra Aker Brygge i Oslo. Men det var ikke formuesskatten som var den største hindring for at Fredriksen vendte hjem. Hovedårsaken synes å være at det ikke er noen langsiktighet i de norske skattereglene. Stadig nye politikere i maktposisjon forandret regelverket.

Ble advart.

Mye tyder på at Fredriksen gjennom gode, norske venner som ikke betaler skatt i London og på Kypros, den gang ble sterkt advart mot å komme frivillig hjem til de norske rammebetingelsene.De siste årene har John Fredriksen sørget for at det er blitt betalt enorme utbytter i Frontline i et glitrende tankmarked. Milliardene har han og Trøim benyttet il å bygge opp et enormt riggselskap gjennom SeaDrill. Samtidig har Fredriksen kastet seg over oppdrettnæringen. Han er i ferd med å bli verdens største både i rigg og oppdrett, i tillegg til tank. Men Fredriksen er ikke lenger Norges rikeste mann etter at han er blitt borger av Kypros.

Les også

  1. Omstridt og beundret turboinvestor

  2. Farvel, Norge!

Norge har mistet John Fredriksen som statsborger og som landets rikeste. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX