Han forsvant i 2009. Nå skal Ehsan Arjemandi være løslatt etter 12 år.

Han sto i første rekke for å demonstrere da Pakistans president besøkte Norge i 2006. I 2009 forsvant Ehsan Arjemandi i Pakistan. Nå skal han være løslatt, ifølge flere kilder.

Ehsan Arjemandi var 35 år gammel da han ble borte.

Ehsan Arjemandi har iransk bakgrunn, men tilhører folkeslaget balutsj. Balutsjere lever sørvest i Pakistan og øst i Iran, samt i deler av Afghanistan.

I august 2009 krysset den norske statsborgeren grensen fra Iran til Pakistan. Kort tid senere ble bussen han satt i, stoppet. Arjemandi skal ifølge flere kilder ha blitt hentet av pakistanske tjenestefolk.

Fredag kom nyheten om at Ehsan Arjemandi er løslatt. Det er ganske så nøyaktig tolv år siden han forsvant.

Siden har han vært forsvunnet. For noen år siden kunne broren hans fortelle at Arjemandi var utlevert fra Pakistan til Iran, men det ble aldri bekreftet.

Fredag meldte flere personer på Twitter at 47-åringen fra Oslo er løslatt.

Også Baloch Human Rights Council skriver på Twitter at Oslo-mannen skal være løslatt.

Kan være på vei til Norge

Aftenposten har vært i kontakt med en nær slektning av Arjemandi fredag. Han sier at han ikke vil bekrefte nyheten om løslatelse før Arjemandi er tilbake i Norge, men familien bekrefter dette overfor NRK lørdag.

Også avisen The Balochistan Times skriver at Arjemandi nå er løslatt.

Farid Ahmed, som er koordinator i Human Rights Commission of Pakistan i provinsen Baluchistan, sier til Aftenposten lørdag at Arjemandi skal være på vei tilbake til Norge.

– Vi har troverdige kilder som bekrefter at han er løslatt. Han skal være utvist fra Pakistan. Nå skal han være på vei tilbake til Norge, sa Ahmed lørdag formiddag.

Nasrullah Balooch, som er leder i Voice for Baloch Missing Persons i Pakistan, sier også at Arjemandi er løslatt.

– Jeg kan bekrefte at han er løslatt. Vi har jobbet med saken hans siden 2012 og har hatt flere møter med politikere på høyt nivå i Pakistan, sier Balooch til Aftenposten lørdag.

Kom til Norge som tenåring

TV2 kunne for noen år siden fortelle at Arjemandi var bortført av den pakistanske etterretningstjenesten.

Den pakistanske ambassaden svarte ikke på TV2s henvendelser om denne påstanden.

Arjemandi kom til Norge da han var i tenårene. Han gikk på videregående skole i Oslo og var russ i 1995. 47-åringen bodde med kone og tre barn på Bjørndal i Oslo.

Demonstrerte mot Pakistans president

Ehsan Arjemandi var politisk aktiv og svært kritisk til pakistanske myndigheters behandling av den baluchiske befolkningen i landet. Han deltok ofte på demonstrasjoner i Oslo, skrev TV2 for noen år siden.

Arjemandi sto i første rekken da balutsjere demonstrerte mot Pakistans president Pervez Musharraf i 2006. Musharraf var da på offisielt besøk i Norge.

Aftenposten har vært i kontakt med Utenriksdepartementet (UD) om saken siden fredag formiddag, men UD har ikke svart om de kjenner til at Arjemandi er frigitt.