Viken skal oppløses

Viken bestående av gamle Buskerud, Akershus og Østfold går som ventet inn for å søke regjeringen om oppløsning. Det vil koste flere hundre millioner kroner.

Viken fylkeskommune står for fall etter et vedtak i fylkestinget onsdag. Her fra Vikens hovedkontor i Oslo, som ikke ligger i Viken.

Det ble klart etter en lengre debatt i fylkestinget på Quality Hotel Gardermoen onsdag. Det var på forhånd klart et flertall ønsket å dele opp storfylket.

Prosessen vil ende med at de gamle fylkene Akershus, Buskerud og Østfold gjenoppstår.

Spenningen i hva som skulle ble utfallet, ble i stor grad tatt ut da Arbeiderpartiet vedtok å gå inn for oppløsning på et representantskapsmøte i Viken Ap tidligere i februar.

Da ble det et klart flertall bestående av Ap, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Rødt i fylkestinget.

Bakteppet for saken er at Ap/Sp-regjeringen har lovet å la sammenslåtte fylker få mulighet til å dele seg igjen, dersom de ønsker det. Dette skjer i kjølvannet av at Solberg-regjeringen slo sammen 19 fylker til 11 fra 2018 til 2020.

Solbergs fylkesreform kostet 3,2 milliarder kroner, og det vil koste store summer å reversere sammenslåinger.

Selve oppløsningen av Viken vil, ifølge tidligere anslag, koste 310–440 millioner kroner.

– Nå får vi flere år med kaos, og viktig utvikling blir satt på vent. Det kommer ikke innbyggerne i Viken til gode, skriver Anette Solli, gruppeleder for Høyre i Viken, i en pressemelding.

En sekundærkonsekvens av oppløsningen, er at flere kommuner nå vil vurdere å bytte mellom de gamle fylkene, slik Aftenposten tidligere har omtalt.

– Det er kommuner som har varslet at de vil bytte fylke, og utredninger viser at økonomien ikke strekker til i Buskerud og Østfold i fremtiden. De ansatte i fylkeskommunen risikerer å miste gode fagmiljøer, og viktig utvikling av regionen og tjenestetilbud vil bli satt på vent i flere år. Dette er rett og slett uansvarlig, sier Solli.