Etter regn kommer sol – men bare østafjells

Ekstreme regnmengder denne uken avløses av grått bygevær i vest og nord, mens Østlandet får noen solglimt neste uke.

Sola kommer til å titte frem østafjells neste uke, varsler meteorologen, som her i Oslo i midten av desember.
  • NTB – Anna Nesje

– Ekstremværet med mye regn og sterk vind roer seg i løpet av fredag, og Vestlandet sør for Stad får for det meste skyet, noe regn, men ikke de store mengdene, sier statsmeteorolog Martin Granerud til NTB.

Innimellom alle henvendelsene om ekstremværet Gyda – som gjelder den såkalte atmosfæriske elven over Midt-Norge og Nordvestlandet – tar han seg tid til noen spørsmål om helgeværet og neste ukes utsikter. Det blir mye å rydde opp i etter alt vannet som kommer denne uken, sammen med vinden, men heldigvis blir det mindre nedbør fra helgen.

– I Midt-Norge, fra Møre og Romsdal og opp til Nordland, blir det bygevær, stort sett med regn. Snøgrensen kryper også nedover i løpet av helgen, ned mot 500 meter, sier han.

Østlandet i le

Aller lengst nord ser det ut til å bli for det meste skyet, med sludd eller snø i perioder. Det kan bli litt lettere vær øst i Finnmark og på vidda.

Temperaturene der blir ned mot 10–15 kuldegrader, mens det på kysten av Nord-Norge blir fra et par til 5–6 grader under null.

Neste uke blir det fortsatt lavtrykk og bygevær, og det gjelder så å si hele landet, ifølge meteorologen. Bortsett fra på Østlandet.

– Østafjells blir liggende i le også neste uke, så der vil det komme perioder med sol, men litt nedbør kan det også bli. Snøen forsvinner nok for det meste i byområder, men i marka og i fjellet blir det liggende en del, sier Granerud.

Isskorpe gir skredfare

På grunn av mildværet denne uken og kaldere vær i helgen vil det imidlertid danne seg en isskorpe på det som er igjen av snøen. Det kan gi problemer når det kommer litt mer snø oppå den gamle.

– Snøskredfaren kommer til å holde seg, selv om det neppe blir på rødt nivå, slik som nå. Det blir flere lag i snøen som altså gir større risikoer for at skred utløses, advarer han.

Han oppsummerer været i resten av landet i begynnelsen av neste uke på denne måten:

– Skyet, med litt nedbør i byger. Sludd og snø i fjellet, mens det på kysten i sør kommer som regn eller hagl.