Norge

Småhytter selges for millioner

Folk betaler opp mot 100 000 kroner kvadratmeteren for en knøttliten hytte rett utenfor havnebassenget. Men også en time fra Oslo er hyttemarkedet hett. <br></br>

  • Forf>
  • <forf>kristin Kornberg <

En 66 kvm stor hytte på Brevik innerst i Bunnefjorden, med behov for oppussing, ble for kort tid siden solgt for 800 000 over takst. Det var sannsynligvis den idylliske beliggenheten som fristet kjøperen til å legge hele 2 300 000 kroner på bordet. — Brevik har ikke kveldssol, og er derfor ansett som et rimeligere sted. Men vi ser at prisene har skutt i været der også, sier hyttemegler Stein Johannessen hos Foss & Co.

- Vanvittig trykk

Lindøya er etter hvert blitt kjent for sine stive priser. Aften har tidligere omtalt hytter med ytterst enkel standard som går langt over takst. Det siste eksemplet er fra forrige lørdag, da en hytte på 35 kvm ble solgt for 3,25 millioner, nesten 100 000 kroner pr. kvadratmeter. Les også:

Les også

- Heller Lindøya enn Spania

Hyttemeglere nær hovedstaden melder om et veldig hett marked — vel å merke der hyttene har god beliggenhet. - Det har vært et vanvittig trykk på hytter ved sjøen, mens innlandshytter ikke er så populære. Det er store prisforskjeller. I innlandet ligger hyttene på 600 000 eller mindre. Med utsikt, sjø, kloakk og vei helt frem, går prisen fort over 2,5 millioner, sier megler Stian Magelssen hos Privatmegleren.

Sol og båtplass

Ifølge megler Kjell Ove Loeshagen i DnB NOR Eiendom Drøbak har det tidligere ikke vært så mange hytter til salgs rundt hovedstaden i juni. - Men etterspørselen er også stor. Folk etterspør hytter med utsikt, mye sol og gjerne båtplass. Det får være om hytta er dårlig, så lenge beliggenheten er attraktiv. Da kan de gjerne gå høyt over takst, sier Loeshagen. Megler Stein Johannessen, som selger hytter i Frogn, har vanskelig for å plukke ut det mest populære området. - Det går jevnt over veldig bra, så lenge hytta har utsikt, sier han.

Eksplosivt

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser et eksplosivt marked. Det ble solgt 1800 hytter og fritidshus i første kvartal, en økning på 30 pst. fra samme kvartal i fjor. 30 pst. av dem kostet over en million. Snittprisen lå på 890 000, en økning på ni pst.- Prisøkningen på hytter har vært kraftig de siste årene, sier redaktør Rune Pedersen i Pengeforlaget, som gir råd innen personlig økonomi. Han har laget en prisoversikt basert på tall fra SSB. Den viser at i 1991 kostet en fritidsbolig i snitt 243 000 kroner. I 2005 kostet samme hytte 828 000 kroner. - Hyttemarkedet kan ikke stige 10 prosent hvert år til evig tid. Men det er ikke grunn til å tro at markedet skal klappe sammen nå. Klart at meglere har en tendens til å gjøre markedet litt bedre enn det er, men det er fortsatt mange som ønsker seg hytte. De nærmeste par årene kommer trolig hyttemarkedet til å gå godt, sier Pedersen.

Les også

- Heller Lindøya enn Spania