– Gi Kadra 4 millioner livvakter

– Gi Kadra 4 millioner livvakter, oppfordrer stortingsrepresentant Karin Yrvin (Ap) etter overfallet på den norsk-somaliske kvinnen i Oslo sentrum natt til torsdag.

Overfallet, som trolig har sammenheng med 26 år gamle Kadras uttalelser om Koranens kvinnesyn, har vakt sterke reaksjoner både fra politikere og Islamsk Råd Norge (IRN).

Islamsk Råd fordømmer overfallet i en pressemelding fredag, etter at flere aviser meldte at Kadra var blitt banket opp av somaliske menn som anklaget henne for å ha fornærmet Koranen.

– En atferd der man går fysisk til angrep på dem som man er uenig med, er i strid med islamsk lære og profeten Muhammeds sunnah, det vil si livsførsel. Vi tar sterkt avstand fra en slik atferd, heter det i pressemeldingen.

Kong Olavs livvakter

Karin Yrvin sier til NTB at hun med sin oppfordring sikter til det som i sin tid ble sagt om kong Olav, at han hadde fire millioner livvakter, det vil si hele det norske folk.

– Et angrep på Kadra er et angrep på noe av det norskeste av det norske, som er toleranse og likestilling. Hun må umiddelbart få fire millioner livvakter som står ved hennes side. Argumenter skal møtes med argumenter, ikke trusler og vold. Et slikt samfunn vil vi ikke ha, sier Karin Yrvin.

– Bruk fredelige midler

Lederen for Islamsk Råd, Senaid Kobilica, sier til NTB at «ingen har rett til å bruke vold for å forsvare islam».

– Vi må bruke fredelige midler. Vi må bruke dialog for å løse dilemmaer. Vi fordømmer all slags bruk av vold i religionens navn, sier han.

Men Kobilica har også en oppfordring til Kadra. Han mener at hun ikke er «oppdatert».

– Hun er ikke informert om det som foregår av ny tolkning av Koranen. Vi anbefaler henne og andre muslimer å oppdatere seg om hva som foregår. Vi er forpliktet til å tolke igjen og igjen. Vi jobber kontinuerlig med at kvinner skal få den plass de fortjener i islam. Kanskje går det ikke med tilfredsstillende tempo, og det er OK hvis noen sier at vi må akselerere litt. Men enhver person kan ikke tolke Koranen. Det må gjøres av kvalifiserte autoriteter, sier Kobilica.

Blant de «kvalifiserte autoriteter» henviser han blant annet til European Council for Fatwa.

– Helt uakseptabelt

Barne— og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har også kommentert avisoppslagene om overfallet på Kadra.

– Dette er en forferdelig situasjon og helt uakseptabelt, sier Karita Bekkemellem til Kanal 24.

– Kadra er en jente som er politisk engasjert på vegne av norske muslimske kvinner og har reist en viktig debatt. Dette angrepet forteller meg at det er en virkelighet der ute der muslimske menn må forstå og respektere at muslimske kvinner i Norge har de samme rettighetene som menn, sier statsråden.

Bekkemellem vil nå ha en ny debatt på dette grunnlaget, fordi hun mener overfallet på Kadra er uttrykk for at religion blir brukt for å holde kvinner nede.

Etterlyser vitner

Politiet i Oslo etterlyser vitner til overfallet natt til torsdag, og undersøker om det finnes videoopptak fra området der overfallet skjedde i Møllergata.

– Vi ønsker at folk som har sett hendelsen, tar kontakt med vakta på Sentrum politistasjon, sier politioverbetjent Janne Stømner til NTB.

Fredag formiddag hadde politiet ennå ikke opplysninger om hvilke personer som gikk til angrep på Kadra. Stømner opplyser at politiet har snakket med Kadra, og har en avtale om hun i løpet av fredag skal komme til Sentrum politistasjon for å inngi anmeldelse.

Kadra ble først kjent da hun i 2000 ved hjelp av skjult mikrofon i TV-programmet «Rikets tilstand» avslørte imamenes forhold til omskjæring.