Linux-PC fra Dell

Nå kan du kjøpe PC-er med operativsystemet Linux som standard.

I går kveld startet Dell å selge datamaskiner med operativsystemet Ubuntu fra Linux til privatkunder. Selskapet begrunner valget med stor interesse for Windows-alternativer. I fjor var 92 prosent av operativsystemene i verden fra Windows, og bare 3,8 prosent fra Linux, ifølge ITavisen. Det vil Dell nå gjøre noe med.

For kundene betyr dette blant annet billigere maskiner. De koster ifølge Dell rundt 300 kroner mindre enn tilsvarende maskiner med operativsystemet Windows Vista Premium. Hvis du skulle valgt operativsystem på egenhånd vil forskjellen vært enda større. Ubuntu er helt gratis og kan lastes ned fra nett, mens for eksempel Windows Vista koster over 2000 kroner.

Dell har også tidligere prøvd seg med Linux-maskiner, men da uten suksess. Nå håper de at det mer brukervennlige Ubuntu, skal slå an hos brukerne. Se skjermbilder fra Ubuntu her.

Dell-sjefen kjører Linux

Foreløpig er Linux-PC-ene kun tilgjengelig i USA.

— Det har vært enorm interesse for Linux, men vi venter og ser om pc-er med forhåndsinstallert Linux vil resultere i salg. Linux-pc-ene er derfor bare tilgjengelige i USA, sier Hans Seime, ansvarlig for informasjon og PR i Danmark og Norge til Computerworld.no.

Og Dell-sjefen selv kjører Linux på sin bærbare PC hjemme. Michael Dell har installert Ubuntu 7.04 på sin Precisison M90.

Dette er modellene:

Foreløpig er det tre forskjellige Dell-PC-er som kommer med forhåndsinstallert Linux – to stasjonære og en bærbar. Dimension E520n til rundt 3500 kroner, XPS 410n til rundt 5000 kroner og Inspiron E1505n til rundt 3000 kroner.

Alle de tre PC-ene kommer med Intels nyeste prosessorteknologi Core 2 Duo.

Det er Ubuntu-versjonen Feisty Fawn (7.04) som blir å finne i de tre modellene og i vanlig Dell-stil har du mulighet til å skreddersy modellene etter din egen smak, med valg av ulike komponenter.

Dell står for supporten av maskinvaren i PC-en, men for alt annet er det Linux-seksjonen av Dells Community-forum man må henvende seg til.

Ny stor nyhet

Dell er tydeligvis i siget, for i tillegg til å lansere Linux-maskiner, har de nå inngått samarbeid med den store amerikanske kjeden Wal-Mart om å selge enkelte billig-modeller i butikkene deres. Dell har helt til nå valgt å kun selge maskinene sine på nettet. Dette for å slippe unna kostnader forbundet med forhandlere. Nå er imidlertid denne epoken over, og Wal-Mart blir ifølge Dell ikke den eneste som skal få selge PC-ene deres i fremtiden.