Norge

Mehamndrapet: Ambulansearbeidere ventet i over 40 minutter før de ga nødhjelp

Ambulansearbeidere måtte vente på politiet i over 40 minutter mens islandske Gisli Thor Thorarinsson døde av blodtap i Mehamn i Finnmark.

  • NTB
  • Per Annar Holm

Han ble skutt og drept i Mehamn 27. april. Obduksjonsrapporten viser at han døde av å ha blitt skutt i låret, skriver NRK.

Operasjonssentralen hos politiet fikk inn melding klokken 5.25. Politiet var først fremme 53 minutter senere, altså klokken 6.18. Da hadde patruljen bevæpnet seg og plukket opp vakthavende lege.

Sto utenfor og ventet

Ambulansen var fremme på stedet langt tidligere, men i situasjoner hvor det er snakk om vold og våpen, skal ambulansearbeidere vente med å gå inn til politiet har klarert stedet.

Politiet rykket ut fra Kjøllefjord, som ligger en halvtime unna. Ambulansearbeiderne ventet dermed utenfor boligen i over 40 minutter på at politiet skulle komme til stedet.

– Når man vet at det ligger mennesker der inne som er livstruende skadet og trenger medisinsk behandling, så er det klart at det er frustrerende, sier leder Ola Yttre i Ambulanseforbundet.

Han mener at nærpolitireformen har ført til at ambulansearbeidere må vente lenger på bistand fra politiet.

– Men er det hugget i sten at ambulansearbeiderne ikke kan gå inn på et åsted før politiet kommer?

– I utdannelsen vår lærer vi å tenke på egen sikkerhet først, og så må pasientens behov komme i andre rekke, sier Yttre til Aftenposten.

– Noen ganger kommer politiet først, noen ganger helse først og noen ganger kommer brann først. Slik er det. Denne gangen gikk det dessverre ikke bra, det får vi bare beklage, sier stabssjef Tarjej Sirma-Tellefsen i Finnmark politidistrikt til NRK.

Totalt gikk det én time før pasienten fikk hjelp. Da var det for sent.

– At ambulansen velger å vente på politiet før de går inn, er en avgjørelse helsevesenet selv har tatt, sier Sirma-Tellefsen.

Les også

  1. Drept mann i Mehamn ble skutt i låret

  2. Begge de siktede for Mehamn-drapet er varetektsfengslet

Les mer om

  1. Våpen
  2. Drap
  3. Nødhjelp
  4. Politiet