Norge

Drapssiktede Makaveli Lindén er Norge – fremstilles for fengsling klokken 13

Makaveli Lindén, som er siktet for Majorstuen-drapet i oktober i fjor, kom til Norge tirsdag kveld og fremstilles for varetekt i Oslo tingrett onsdag.

Makaveli Lindén da han ble ført inn til et rettsmøte i Dijon i slutten av oktober i fjor. Foto: Dominique Trossat /AP / NTB scanpix

 • NTB

Makaveli Lindén blir fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag. Her føres han inn til rettsmøte i Dijon i Frankrike. Foto: Dominique Trossat/AP / NTB scanpix

Oslo politidistrikt sendte onsdag morgen ut en pressemelding om at 20-åringen blir fremstilt i et fengslingsmøtet klokken 13.

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Christian Hatlo, vil møte pressen i tingretten etter fengslingsmøtet.

Politiadvokat Christian Hatlo (bildet) møter pressen i Oslo tingrett onsdag ettermiddag etter fengslingsmøtet der drapssiktede Makaveli Lindén blir fremstilt for varetekt. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Den svenske statsborgeren er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24) på Majorstuen i Oslo 15. oktober i fjor.

Lindén er også siktet for et ran som skjedde i et garasjeanlegg nær Palttos leilighet samme dag som drapet.

Pågrepet i Dijon

Etter ni dager på flukt ble han pågrepet på togstasjonen i Dijon. Mens han var på flukt ble en kvinne funnet drept i Mechelen i Belgia. Før dette ble en student ranet med kniv i samme by. ​

Lindén er mistenkt for både drapet og ranet. Belgisk politi har opplyst at han hverken erkjenner eller benekter dette.

Det har vært tett kontakt mellom norsk og belgisk politi i forbindelse med drapsetterforskningen i Mechelen.

I desember i fjor kom to etterforskere fra Belgia til Oslo for å utveksle informasjon om de to sakene.

Bevisstløs

Ifølge TV 2 ble 20-åringen funnet bevisstløs på sin celle i Frankrike i slutten av januar. Hans forsvarer, advokat Øystein Storrvik, besøkte ham i fengselet og betegnet situasjonen som dramatisk.

– Men det går bra med ham nå. Klienten ønsker å komme til Norge så fort som mulig, sa Storrvik.

I fjor sa stedfortredende statsadvokat i Dijon, Pascal Labonne-Collin, til TV 2 at Lindén hadde rasert cellen sin der han hadde sittet siden 23. oktober.

– Han knuste alt, inkludert cellevinduet. Etter dette ble forholdene i fengselet strammet inn for ham, sa statsadvokaten.

Tilsto drapet

I slutten av oktober i fjor var norsk politi i Dijon for å avhøre Makaveli Lindén. I dette avhøret tilsto han både ranet og drapet i Oslo. Han fremsto da som angrende, opplyste Storrvik.

Lindén var i Norge rett etter at han slapp ut fra fengsel i Sverige, der han hadde sonet en dom på halvannet år for et brutalt ran i august 2017.

Ranet skjedde i en privatbolig i Uppsala der han er oppvokst. Han kom seg inn ved å klatre gjennom et vindu og ranet flere personer med kniv.

De lå og sov da han kom inn i boligen. I dommen fremgår det at 20-åringen blant annet holdt en kniv mot en kvinne og påførte henne en skade. Han fikk med seg penger og verdigjenstander.

20-åringen er domfelt flere ganger i Sverige, blant annet for narkotikakriminalitet.

Les mer om

 1. Drap
 2. Etterforskning
 3. Oslo

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Drapssiktede Makaveli Lindén varetektsfengslet i fire uker

 2. NORGE
  Publisert:

  Makaveli Lindén overført til sykehus

 3. NORGE
  Publisert:

  Drapssiktede Makaveli Lindén erklært tilregnelig

 4. NORGE
  Publisert:

  Lindén sier «stemmer i hodet» gjorde ham til drapsmann

 5. NORGE
  Publisert:

  Makaveli Lindén: – Jeg føler anger hver dag

 6. NORGE
  Publisert:

  TV 2: Makaveli Lindén tiltalt for drap på Heikki Bjørklund Paltto (24)