Etter styrtregn fortsetter sommervarmen i Sør-Norge

Med styrtregn i vente bør du droppe grillmiddagen torsdag i Trøndelag, Telemark og på Østlandet. Deretter fortsetter sommeren i sør, men det blir høst i nord.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå for styrtregn torsdag. Varselet gjelder Østlandet og Trøndelag. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dette været kommer fra England. Jeg ser at det allerede er en del lynnedslag der, og det er på vei hit, sier statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt i Tromsø til NTB onsdag formiddag.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå om styrtregn torsdag ettermiddag og kveld. Varselet gjelder for Østlandet, Telemark og sørlige og indre deler av Trøndelag.

Det kan bli hagl, lyn og torden og kraftige vindkast, heter det i varselet. Bygene kan lokalt bli svært kraftige og vare i to til tre timer. Det vil være store lokale variasjoner, og været kan endres raskt.

Det er usikkert hvor nedbøren treffer, men meteorologene mener det er høyest sannsynlighet for kraftige til svært kraftige byger østafjells nord for Oslo og sør og øst i Trøndelag.

For å unngå å bli truffet av lynet, bør du unngå å være det høyeste punktet og ikke oppholde deg i nærheten av enkeltstående trær eller master. Det oppfordres også til å sikre løse gjenstander som potteplanter, trampoliner, hagemøbler og lignende.

Ikke værendring

– For Sør-Norge er det som skjer på torsdag, heller en pause enn en værendring, sier Sarchosidis og forteller at de høye temperaturene vil fortsette når regnskurene har passert.

– Fredag vil det igjen være opp mot 28 grader i indre strøk av Sørlandet og 25–26 grader i indre strøk av Østlandet. Det er fortsatt gode sommertemperaturer, sier han.

Agder ser også ut til å slippe unna regnbygene. Vestland og Møre og Romsdal kan få noen byger, men de vil komme tidligere på torsdagen og ikke være like kraftige som når det begynner å regne lenger øst.

Fredag kan det komme lokale byger i indre strøk av Innlandet. De vil være mer spredt enn bygene på torsdag.

Høye badetemperaturer

Lørdag er det ventet en flott sommerdag fra Trondheim og sørover, med temperaturer på 22 til 27 grader. Varmest blir det østafjells. Søndag er det også ventet sommervarme i hele Sør-Norge, og gradestokken kan vise opptil mellom 25 og 27 grader.

Selv om mange har avsluttet sommerferien, er det fortsatt gode muligheter til å ta seg et bad. Onsdag melder Meteorologisk institutt om badetemperaturer opp mot 22 grader langs kysten øst for Lindesnes. Fra Lofoten og sørover langs Nordland, Trøndelag og Vestlandet ligger badetemperaturen på mellom 16 og 18 grader.

Kaldfront i nord

I Tromsø er badetemperaturen onsdag 11 grader.

I Nord-Norge bør nok folk dessuten belage seg på annet antrekk enn shorts og bikini fremover.

– Her i nord blir det litt dårligere vær fremover. Det blir passe fint torsdag, men så kommer det en kaldfront i helgen, og da kommer det en del regn og lavere temperaturer. Så helgen kan minne om høst her i Nord-Norge, sier Sarchosidis.