Norge

Cannabis kan bli tillatt i Norge

Like før helgen ble cannabis som munnspray tillatt som behandlingsmetode mot MS i Sverige.

Cannabismiddelet Sativex sprayes på slimhinnen under tungen. Middelet inneholder ulike ekstrakter fra veksten Cannabis sativa. Foto: AP/GW Pharmaceuticals

  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

Cannabismiddelet Sativex vil etter all sannsynlighet bli godkjent også i Norge, mener Statens Legemiddelverk.

I Norge har ca. 8000 MS, og rundt halvparten av dem har problemer med spasmer. Cannabisspray skal brukes som et tillegg til annen medisin.

– Det er vanskelig å anslå hvor mange av disse som vil prøve denne behandlingen i Norge, sier Olav Førde i MS-foreningen.

Det svenske Legemiddelverket godkjente like før helgen en munnspray som skal hjelpe mot stivhet ved multippel sklerose (MS), og nå kan medisinsk cannabis for første gang skrives ut på resept i Sverige.,

Munnspray

– Norske pasienter som bruker Sativex i dag på såkalt godkjennelsesfritak, betaler mellom 40 000 og 50 000 kroner i året, sier medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverket, Steinar Madsen til helseavisen Dagens Medisin (DM).

Sativex er en munnspray som sprayes under tungen. Fagdirektøren mener medisinen etterhvert vil godkjennes også i Norge, og han tror at firmaet vil søke om norsk godkjenning basert på den svenske.

Cannabis gjennom spray er et tilbud til MS-pasienter med smerter og muskelkramper. Noen har god effekt av den.Andre har ikke noen effekt. Ifølge Madsen gis den i en prøveperiode på noen uker – der de som har effekt fortsetter med den, sier han.

– Tatt på den anbefalte måten gir sprayen ingen rusvirkning, sier han til DM. Sativex er godkjent i flere europeiske land, deriblant Danmark og Tyskland, og er utviklet av britiske GW Pharmaceuticals.

Under tungen

Cannabismiddelet Sativex sprayes på slimhinnen under tungen. Middelet inneholder ulike ekstrakter fra veksten Cannabis sativa.

Det er lave konsentrasjoner cannabis det er snakk om, og man får ingen rus av medisinen. Legemiddelverket anser sannsynligheten for avhengighet for liten, men vil følge nøye med for å unngå misbruk. Derimot er det vanlig med bivirkninger som kvalme, svimmelhet og tretthet, ifølge Legemiddelverket. Munnsprayen er allerede godkjent i blant annet i Danmark, Storbritannia, Canada, Tyskland og Spania.

Få medisiner

MS-forbundet mener medisinen, som nå er godkjent i Sverige, bør bli lovlig i Norge også.

– Det finnes veldig få medisiner rettet mot MS-smerter. Når det kommer en slik medisin på markedet, er vi helt klart for det, sier informasjonsleder i MS-forbundet, Olav Førde.

Han opplyser at det er lave konsentrasjoner av cannabisstoffer i medisinen, og at de ikke er bekymret for avhengighet. Munnsprayen reduserer antall spasmer og smertene.

– Vi forventer at når medisinen er godkjent i Danmark og Sverige, så bør det være en formalitet å få den godkjent også i Norge, sier Førde.

Multippel sklerose er en uhelbredelig nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet.

Les også

  1. Cannabis blir medisin i Sverige

  2. Kripos bekymret for «houseparties»

  3. Over 200 millioner narkotikamisbrukere i verden