Norge

Da Jenny (19) reiste fra Italia til Norge, var en plakat eneste tegn på koronakrisen som rammer landet

Jenny Svenning og venninnen Martine Kristoffersen reiste fra Sardinia til Gardermoen via Roma og Paris på én dag. Men da de landet, var alt som vanlig. – Helt klart en glipp, svarer Helsedirektoratet.

Jenny Svenning er nå hjemme hos foreldrene i Ullensaker. Her sammen med pappa Tore Svenning, som jobber i NAV og har hjemmekontor. Foto: Privat

 • Camilla Heiervang

Kun én ensom plakat informerte Jenny Svenning (19) og Martine Kristoffersen (19) om koronaviruset på Gardermoen torsdag kveld. Etter mer enn seksten timer på reise kom de to yrkesfagelevene hjem til Oslo fra et nedstengt Italia.

Halvannet døgn senere er situasjonen på Oslo Lufthavn Gardermoen en helt annen. Lørdag morgen ankom heimevernet flyplassen for å hjelpe kommunens smittevernteam med å hindre reisende i å bevege seg fritt inn i landet.

Etter at flere tilreisende ikke forstod eller overholdt karantenereglene ved landing ba kommunen forsvaret om hjelp.

Men i timene etter at de nye reglene kom torsdag kveld, var det store hull i smitteverntiltakene for de innreisende.

– Alt var som vanlig

Torsdag klokken 18 innførte den norske regjeringen iverksatt de strengeste inngrepene i enkeltmenneskers liv i fredstid. Skoler og barnehager ble stengt, og karantene-instruksjonene ble kraftig utvidet.

Men for passasjerene i flyet fra Paris som landet i Oslo ved 23-tiden torsdag kveld var det ingen smitteverntiltak ved ankomst. Det ble heller ikke gitt informasjon om bord i flyet om koronaviruset eller tiltakene fra helsedirektoratet.

– Da vi gikk av flyet var det helt som vanlig, og vi gikk og hentet bagasjen og inn i taxfree uten at noen spurte hvor vi kom fra, sier Svenning, og legger til:

– I Italia holder alle avstand til hverandre, og man kjente seg unormal om man ikke gikk med maske og hansker. De tar det skikkelig på alvor nå. Men da vi landet i Oslo var det ingen som spurte hvor vi kom fra.

Ble beordret hjem

Egentlig skulle de blitt værende i byen Alghero på Sardinia frem til april, som utvekslingsstudenter med Erasmus+. Men etter at byen denne uken ble satt i karantene og det dukket opp politi i dagligvarebutikkene, ble jentene beordret hjem av utvekslingsorganisasjonen.

Svenning forteller at både hun, venninnen og familien prøvde å holde seg oppdatert på informasjon, men at det var ikke så lett.

Det eneste synlige tiltaket var en informasjonsplakat om korona på norsk og engelsk, forteller Svenning.

– Mange hastet forbi informasjonen uten å stoppe. Og én mann som satt i nærheten av meg på flyet snakket verken norsk eller engelsk. Hvordan skulle han få informasjon om karantenereglene? spør hun.

Denne plakaten møtte de reisende fra utlandet på Gardermoen torsdag kveld. På grunn av en glipp fikk ikke alle infoskriv om karantenereglene slik Helsedirektoratet hadde bestemt. Foto: Privat

– Klart at det er ting som glipper

Det er Helsedirektoratet som har utformet rådene for nasjonale tiltak på flyplasser i landet, deriblant Gardermoen. Helsedirektoratet er også ansvarlig for å lage nødvendig informasjonsmateriell til flyplassene.

Men det er Ullensaker kommune som har ansvar for å sørge for at flyplassen følger de vedtakene som gjøres av Helsedirektoratet.

Når Aftenposten forteller om Svennings erfaringer torsdag kveld svarer Helsedirektoratet at det jobbes med rutiner med å følge opp vedtakene lokalt.

Seniorrådgiver i Helsedirektoratet Svein Høegh Henrichsen innrømmer at det skjedde en glipp på Gardermoen torsdag kveld.

Egentlig skulle alle tilreisende fylle ut et skjema, samt få et infoskriv. Men skjemaet førte til så lange køer at Henrichsen sammen med Avinor besluttet å kun gi infoskriv til de som ankom fra utlandet.

– Kapasiteten var beregnet på seks flyvninger fra tidligere på dagen. Så ble det plutselig utvidet til å gjelde alle fly utenfor Norden. Alle reisende skulle ha fått et infoskriv. Men noen ganger tar det tid fra en beslutning treffes til rutinene er på plass. Det er klart at det er ting som glipper. Sånn er det bare, sier Henrichsen.

– Hele tiden et kappløp

Helsedirektoratet ikke har hatt kontroll på hvordan folk fra risikoområder kommer seg tilbake til Norge, bekrefter Henrichsen.

– Frem til i torsdag kl 18 var verken Sardinia eller Roma på listen over områdene som krevde særskilt smittevern. Men de er det fra og med torsdag kveld, etter at de nye bestemmelsene trådte i kraft, sier han.

– Helsedirektoratet har bedt om å få disse tiltakene på plass. Vi har jo ikke stengt grensen. Det gjør det krevende. Det er jo hele tiden et kappløp. Vi må både lage vedtak og sette dem i verk. Ikke det at jeg skal frata oss ansvaret. Men det kan ta tid før rutinene er på plass, sier Henrichsen.

Jenny Svenning (t.v.) og Martine Kristoffersen i et folketomt Alghero. Italienerne ble sendt i karantene og plutselig ble det stille i byen. Like etterpå ble begge yrkesfagelevene beordret hjem til Norge av utvekslingsorganisasjonen Erasmus +. Foto: Privat

Far: – Bekymret

Jennys far er Tore Svenning. Han er bekymret over at myndighetene ikke har hatt bedre kontroll over hvem som kommer inn i landet fra områder med smitte.

– Det er ikke noe godt bondevett her! Vi har mange eksperter som får masse lønn, og så er det ingen som klarer å tenke litt kreativt rundt hvordan dette skal løses, sier Tore Svenning.

Tore Svenning. Foto: Privat

Han mener alle tilreisende burde blitt undersøkt og eventuelt testet før de kunne bevege seg videre til taxfree, flytog og kollektivtransport.

For Jenny Svenning ble det derimot en brå slutt på Italiadrømmen.

– Jeg hadde ikke reist hjem hvis jeg ikke måtte. Jeg hadde klart å få et sosialt nettverk der nede. Nå måtte jeg reise uten å kunne ta farvel med noen, fordi alle satt i karantene. Det var en voldsom kontrast, fra en kultur som kysser og klemmer, til at folk viker unna deg på gaten, sier hun.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Helsedirektoratet
 3. Koronaviruset
 4. Avinor
 5. Fly
 6. Italia
 7. Gardermoen

Koronaviruset

 1. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio: Koronaviruset

 2. KRONIKK
  Publisert:

  Retorikken noen bruker om karantene og portforbud, kan gi mistillit og konspirasjonsteorier

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Skål, da, folkens, og fortsatt god pandemi!

 4. OSLO
  Publisert:

  Dette er de nye tiltakene i Oslo: Forlenger den sosiale nedstengingen i to uker

 5. NORGE
  Publisert:

  Direktestudio koronaviruset: (Henvisning1)

 6. NORGE
  Publisert:

  621 tilfeller av importsmitte så langt i januar – nesten dobbelt så mange som i hele desember