Norge

Utsolgt hos Norwegian. Stor pågang hos Vy.

Norwegian er utsolgt. Vy melder om stor pågang på regiontogene, men alle som har togbillett kommer med. Er du rammet av streiken kan du likevel ha krav på erstatning.

Slik så det ut på Gardermoen, fredag morgen.
 • Åshild Breian
  Åshild Breian
Ordet utsolgt preger Norwegians nettside i dag. Det gjelder alle desintasjoner. Men du kan komme deg fra Trondheim til Oslo i kveld. Da koster billetten fra 2499 kroner.

Fulle fly

Norwegian flyr som vanlig, men setter ikke inn ekstra fly. Du må eventuelt booke ledige billetter på nettsiden. Den er preget av ordet utsolgt både på flyvninger i Norge og til utlandet. Det finnes noen returbilletter igjen fra ulike destinasjoner.

– Vi har veldig mange fulle fly. Det er klart at streiken påvirker salget hos oss, sier senior kommunikasjonsrådgiver Astrid Mannion-Gibson i Norwegian.

Vy melder om stor pågang og fulle ettermiddagstog, spesielt regiontog.

– Vi følger med fortløpende utover dagen. Det er foreløpig ikke satt opp ekstra tog eller ekstra vogner fordi dette kom på nokså kort varsel, sier strategisk kommunikasjonsrådgiver Nina Schage i Vy.

Men alle passasjerer kommer med?

– Alle passasjerer med billett kommer med, bekrefter Schage.

SAS er ikke partner med Norwegian, men SAS er partner med mange andre flyselskaper. Det enkleste er å ta direkte kontakt med SAS via hjemmesiden eller Facebook. Du kan også booke om på flyplassen.

Det finnes muligheter for å komme av gårde for noen likevel. Det kan være lurt å ha med seg bonuskortet fordi det kan gjøre at du rykker frem i køen.

Les også

Brudd i SAS-meglingen. Det blir streik.

Alle fly er ikke kansellert

Alle SAS-fly blir ikke kansellert i dag. Det betyr at du må sjekke kontinuerlig på sas.no hva som er status for din flyvning. Se en oversikt over hvilke fly som går som vanlig her.

– Estimater viser at rundt 100.000 passasjerer vil bli berørt av streiken, noe som gjør denne streiken omfattende. Det kan fort bli kaos på flyplassene i dag, sier juridisk rådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Juridisk rådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet minner om at flyselskapene skal opplyse om dine rettigheter.

Han har et godt tips hvis du ikke reise, og har fått kansellert flyvningen din: Utsett reisen hvis du kan.

Da får du nye billetter uten at det koster deg noe.

Regner med 1000 henvendelser

Økonomisk tap eller skade som skyldes streik dekkes ikke av reiseforsikringen,, men forsikringsselskapene melder om stor pågang av henvendelser.

– De kommer det hundrevis av henvendelser hver gang en storstreik rammer, sier kommunikasjonssjef Bjarne Ryssland i Gjensidige.

Han anbefaler kunder som har kjøpt reisen med kredittkort å søke dekning hos kredittkortselskapet. Du kan ikke regne med å få igjen penger for hotell eller andre utgifter.

Forsinkelser forplanter seg

Hvis du må reise uansett bør du vurdere andre reisemåter. Særlig for kortere avstander kan både buss og tog være aktuelle alternativer hvis du velger å refundere billetten din.

– Det samme gjelder dersom du står streikefast i utlandet og er på vei hjem. Husk å tenke litt fremover Det blir ofte blir følgeforsinkelser også etter streiken er avblåst, sier Iversen.

Han minner om at flyselskapene ved en streik som utløser kanselleringer, skal opplyse passasjerene om deres rettigheter.

Du kan se hvordan SAS opplyser om dine rettigheter her.

Du har krav på nye billetter på et senere tidspunkt eller pengene tilbake både ved kansellering og forsinkelser over fem timer.

– Hvis du velger å vente på at SAS skal orde transport for deg så vil du kunne ha krav på standardkompensasjon ved både kansellering og lange forsinkelser. Kompensasjonen må likevel vurderes konkret i hver sak, opplyser Iversen.

Iversen minner om at en streik også kan bli raskt avblåst. Har du en flyvning i dag er det derfor viktig å følge nøye med på nyheter om streiken.

Les også

Fullt kaos i SAS-trafikken fredag hvis pilotmegling ikke lykkes

Sjekk din avgang nøye. Det kan skje raske endringer ved en streik.

Dette gjør du ved flystreik, ifølge Forbrukerrådet

 1. Blir flyet ditt kansellert, har du krav på enten å få pengene tilbake, eller kreve alternativ reise så snart som mulig.
 2. Ønsker du å booke om reisen, kan du kreve å bli ombooket til en annen flyvning så fort som mulig eller til et senere tidspunkt. Reisen skal være av samme kvalitet som den du opprinnelig kjøpte – det vil si at økonomi forblir økonomi ved en ombooking.
 3. Det tar inntil syv dager å få penger igjen, hvis du velger det alternativet.

Forbrukerrådet har laget en rettighetskalkulator der du kan sjekke hva du har krav på. Den finner du her:

Les også

Frykter for fotballkampen i Manchester

Kan gi erstatning

Flyselskaper reserverer seg mot krav om erstatning ved ekstraordinære hendelser. Men en streik er selskapets eget ansvar i henhold til EUs passasjerrettighetslover EC-261.

Noen passasjerer kan overføres til andre flyvninger, eller reise på annen måte og få billetten refundert.

– Svært mange risikerer å bli stående i en vanskelig situasjon, sier landssjef Andreas Hermansson for Airhelp Norge. Selskapet har spesialisert seg på å fremme krav for reisende mot en avgift.

– Vi anbefaler å be om ombooking. Dersom ombooking resulterer i at du blir forsinket i mer enn tre timer til sluttdestinasjon, vil du kunne søke om erstatning, sier Hermansson.

Erstatningsbeløpet varierer med lengden på flyreisen og kan utløse inntil 6000 kroner ved flyvninger over 3500 kilometer. Flyselskapet må ha operativ tilknytning til EU/EØS for at reglene skal gjelde.

Les mer om

 1. SAS-streiken
 2. Streik
 3. Fly
 4. Reise
 5. Rettigheter
 6. Norge