Norge

Furuholmen: - Forventer økt press mot Kongo

Advokat Morten Furuholmen mener norske myndigheter må vurdere økonomiske sanksjoner mot Kongo for å få Tjostolv Moland og Joshua French til Norge.

- Vi forventer økt press i saken og et enda større trykk, sier advokat Morten Furuholmen, som bistår Tjosolv Moland og Joshua French. Foto: NTB Scanpix

 • Wenche Fuglehaug
  Journalist

Utenriksdepartementet avviser å bruke den type pressmidler for å løse saken, og sier det vil stride mot humanitære prinsipper. Kongo har i løpet av tre år fått 500 millioner kroner av Norge til regnskogfondet. I fjor fikk landet 178 millioner kroner i bistandsmidler.

(Videoene under er fra mai 2010.)

Norges nye utenriksminister Espen Barth Eide møter trolig Kongos utenriksminister i New York denne uken. Målet er benådning eller en overføringsavtale for Joshua French og Tjostolv Moland, som er dømt for drap og spionasje i Kongo. De to har vært fengslet i landet siden 2009.

Økt press

- Hvis det skjer, forventer vi et økt press i saken og et enda større trykk. Dialog har ikke gitt noen løsninger. Selv om jeg har forståelse for at det er vanskelig å nå frem i et så komplisert land som Kongo, bør ikke norske myndigheter lenger akseptere halvtomme løfter, sier Morten Furuholmen, som bistår Moland og French.

Les også

Kongo-fanges far kritiserer norske myndigheter

Han mener det hadde vært enklere å få til en løsning om Barth Eide selv dro til Kongo for å snakke med myndighetspersoner der. —  Må norske myndigheter vurdere økonomiske sanksjoner mot Kongo siden dialog ikke når frem?

- Ja, Norge og Storbritannia har gitt tilsammen en milliard til regnskogfondet i Kongo, og mitt spørsmål er om kanskje bidragene bør stilles i bero til denne saken er løst, sier Morten Furuholmen til Aftenposten.

Frustrerende

Han sier det er veldig frustrerende å erkjenne at kongolesiske myndigheter har valgt å ignorere forespørsler og henvendelser fra norske og britiske myndigheter.

- Grensen for norsk tålmodighet bør nå være nådd, sier advokaten.

UDs pressetalsmann Frode O. Andersen sier det ikke vil være riktig å bruke økonomiske pressmidler i denne saken.

— Det er i strid med de humantære prinsipper, sier Andersen til Aftenposten.

 1. Les også

  Trøstet av Gahr Støre på puben

 2. Les også

  Kongo: UD ber FN følge med i fengselet

 3. Les også

  Furuholmen: - Moland og French har et helvete og roper om hjelp

Relevante artikler

 1. NORGE

  Kripos: Kongo-oppdrag kan straffes i Norge

 2. POLITIKK

  Stortingsrepresentant: French bør betale for norske myndigheters innsats

 3. A-MAGASINET

  Moren til Joshua French: – Livet hans er en lidelse

 4. NORGE

  Riksadvokaten: - Ingen aktuell problemstilling å straffeforfølge French i Norge

 5. VERDEN

  Derfor tok det åtte år å få French hjem: – UD var for optimistiske

 6. POLITIKK

  Joshua French ankom Norge 17. mai