Norge

Slik vet du om du har influensa

Er du snørrete og hoster uten at kroppen verker, så er du trolig bare forkjølet.

Tror du at du har influensa? Ikke oppsøk lege med mindre du tilhører risikogruppene eller er svært syk.
  • Tine Dommerud
    Journalist

Samtidig har influensaen slått ut fler av oss etter jul.

Influensaaktiviteten økte de siste ukene av 2015. Folkehelseinstituttet forventer økende forekomst utover i januar.

1 prosent av legebesøk var influensa

I uke 53, som inkluderer nyttårshelgen, fikk 1 prosent av alle som gikk til legen diagnosen influensa. Andelen gjelder landet som helhet. Dette er en økning fra 0,7 prosent fra uken før. Folkehelseinstituttet sier nå at sesongen er igang.

-Det er høyest aktivitet i Midt— og Sør-Norge, Nord-Norge har foreløpig lavere tall.- Aktiviteten er foreløpig lav, men vi ser en økning som tyder på at sesongen er i gang, sier lege Karine Nordstrand ved avdeling for infeksjonsovervåking hos Folkehelseinstituttet.

De fleste får svineinfluensa

Det hyppigst påviste influensaviruset er influensa A(H1N1), tidligere kalt svineinfluensa. Dette viruset regnes nå som et vanlig sesonginfluensavirus, og har sirkulert hver sesong siden pandemien i 2009. Virusovervåkingen viser at alle de fire vanlige influensavirusene er i omløp, men foreløpig er det en klar overvekt av influensa svineinfluensa.

50 sykehusinnleggelser

- Når det gjelder sykehusinnleggelser, ser vi en økning i antall innleggelser. I overvåkingssystemet for alvorlig influensa ble det i uke 53 rapportert om 50 innleggelser, hvorav 44 pasienter fikk påvist influensa A og 6 pasienter fikk påvist influensa B, avslutter Nordstrand.

-Influensavaksinen gir god beskyttelse

Vaksinen gir beskyttelse mot tre influensavirus, også influensa A(H1N1). Vaksinen ser denne sesongen ut til å gi god beskyttelse overfor de virus som dominerer i Norge nå. Vaksine er sendt ut til landets kommuner men kan fortsatt bestilles fra vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet. Det tar opptil 14 dager før vaksinen gir beskyttelse.

— Hvis man tilhører en risikogruppe og ennå ikke har tatt vaksinen, haster det nå med å få gjort dette, sier Nordstrand.Influensaviruset herjer i hele landet og det forventes at enda flere vil bli syke de neste ukene.

— Vi er godt over epidemigrensen, sier Karin Rønning, lege og avdelingsdirektør for Infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet.

Les også

Her får du svar på det du lurer på om årets influensa

Men hvordan vet man egentlig om man har influensa og om det er nødvendig å kontakte lege?

Kommer plutselig

Folkehelseinstituttet på sine nettsider kan man lese følgende: «Det som skiller influensa fra en vanlig kraftig forkjølelse er at den starter plutselig. I løpet av noen få timer kan man gå ra å være frisk og rask, til å føle seg syk. Det er vanlig å få frysninger, feber, hodepine, tørrhoste, og det verker i musklene i hele kroppen.

Små barn får ofte symptomer fra magen. Dessuten kan barn i større grad enn voksne ha symptomer som ligner halsbetennelse. Ikke alle som blir smittet med influensa blir syke. Noen blir bare litt snufsete og noen får ikke symptomer i det hele tatt.

Les også

Legekontorer begynner å gå tomme for influensavaksine

En vanlig forkjølelse begynner derimot som regel med snørr og rennende nese, mens feber og muskelverk ikke er vanlig.»— Men det er ikke alltid like enkelt. En kraftig forkjølelse kan oppleves som en lett influensa, sier Jan Magne Linnsund, avdelingsdirektør ved allmennlegevakten i Oslo til Aftenposten.

- Men dersom man har feber, tørrhoste og vondt i kroppen så er det som regel influensa. Jeg pleier å si at dersom du har hatt influensa en gang så vet du hvordan det oppleves og at du ikke blir så dårlig av en forkjølelse, legger han til.

Kan ha influensa uten snørr

Linnsund påpeker at det også er mulig å ha influensa uten snørr, i motsetning til forkjølelser.

- Er det noe spesielt type snørr som er typisk for influensa sammenlignet med forkjølelsesymptomer?

— Nei, begge sykdommene skyldes virus og derfor er snørret klart og blankt. Dersom det blir gult og seigt skyldes det en bakterieinfeksjon, men det trenger ikke å være noe å bekymre seg over med mindre mann har tilleggssymptomer som tette bihuler. Da kan det tyde på en bihuleinfeksjon og man vil trenge antibiotika. Ved influensa og forkjølelse så har antibiotika ingen effekt, sier Linnsund.

Bare oppsøk lege hvis du må

— Dersom du har feber, hodepine og kroppsvondt og du tror du har influensa, så er det ingen grunn til å oppsøke lege med mindre du tilhører en av risikogruppene. Ta febernedsettende og drikk mye, sier Linnsund.

Les også

Flere har svineinfluensa enn vanlig influensa

— Men blir man tungpustet og føler at man ikke får nok luft, så burde man oppsøke lege. Og terskelen for å oppsøke lege bør også være lav for de som tilhører risikogruppene og for barn.Her er en liste over risikogruppene.

Avdelingsdirektøren oppfordrer folk til å bruke egenmeldingen istedenfor å gå til legen for å få en sykemelding.

Mer trøtt i flere uker

Ifølge Folkehelseinstituttet så varer influensaen som oftest en ukes tid, men det vanlig å være mer trøtt i noen uker. Hosten kan vedvare etter at den akutte sykdomsperioden er over.

Hvis man får feber igjen etter å ha blitt feberfri, er det imidlertid grunn til å være på vakt. Det kan bety at man har fått en bakteriell infeksjon som komplikasjon til influensaen. Ved slik mistanke bør lege kontaktes.

Immuneffekt

Hadde du influensa for få år siden, så er sjansen langt mindre for å få årets virus. Influensasykdom gir kraftigere og lengre immunitet enn en vaksine.

— Immuneffekten etter influensa kan henge ved i noen år og noe immunitet kan vare år etter år. Men det varierer fra person til person, sier Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet.

— De som er i risikogrupper burde likevel ta vaksine hvert år. Man vet som regel ikke hvilken av influensatypene man har hatt. Ettersom det finnes tre forskjellige influensavirus, så kan man i verste fall få tre influensavirus i løpet år, legger hun til.

Deler av denne saken ble første gang publisert i 2013.