Forsvarsministeren til ordkrig mot Oslo Høyre: Foreslår at den gamle NRK-tomten reguleres som vindmøllepark

Troms og Finnmark Høyre har vedtatt en uttalelse som oser av ironi mot vedtaket Oslo Høyre gjorde lørdag om å verne havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja uten at det gjennomføres konsekvensutredning.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v.) deltar på fylkesårsmøtet til Troms og Finnmark i Tromsø i helgen. Her er han fotografert sammen med fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen og Ellen Inga O. Hætta. Hun ble valgt som æresmedlem av fylkespartiet på møtet i Tromsø søndag.

Lørdag vedtok Oslo Høyre at de vil verne havområdet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot både konsekvensutredning og oljeutvinning.

Dette likte Troms og Finnmark Høyre dårlig, og varslet straks kamp frem mot landsmøtet.

Søndag kom mottrekket fra fylkesårsmøtet som er samlet i Tromsø.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen sendte inn forslaget til uttalelsen, som blant annet går på å verne Nordmarka i samme grad som Finnmarksvidda, forbud mot bygg i Oslo over fem etasjer, og vindmøllepark på dagens NRK-tomt.

Det er tydelig at fylkesårsmøtet har hatt det gøy da vedtaket ble fattet.

  • Fylkesårsmøtet gikk inn for å omdøpe Karl Johans gate fra Sentralbanestasjonen opp til restauranten Scotsman til Denne vei.
  • Karl Johans gate fra Scotsman opp til slottet omdøpes til Kongens gate, slik at man vet hvor man kommer hvis man tar til høyre etter lunsj.
  • Eksisterende Kongens gate omdøpes til Gaten hvor Hans Majestet ikke bor, samme prinsipp innføres for Dronningens og Prinsens gate.

Les også

Troms og Finnmark Høyre varsler kamp mot Oslo Høyre om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

«Høyre mer populistisk og fargerikt»

«Troms og Finnmark Høyre merker seg og støtter Oslo Høyres grep for å etablere Høyre som et mer populistisk, fargerikt og spennende parti. Hvorfor bli oppfattet som grå og kjedelig, når det er så mange andre farger og uttrykk som kan passe?

Troms og Finnmark Høyre støtter også Oslo Høyre i lokalpartiets oppgjør med den kunnskapsbaserte politikkutviklingen Høyre har ført frem til nå. Vi mener prinsippene om konsekvensutredninger og samfunnsøkonomiske beregninger før politiske vedtak, har virket strengt begrensende på utviklingen av nasjonen. La oss samle Høyre i et radikalt oppgjør med den kunnskapsbaserte linjen vi har frontet frem til nå,» heter det videre i uttalelsen.

Dvergbjørk og vierkratt

Andre forslag fra fylkesårsmøtet er å gjøre firefeltsveier inn mot hovedstaden om til tofelts ferdselsårer. «Areal som blir til overs beplantes med dvergbjørk og vierkratt av hensyn til klima og fremtidige generasjoner», heter det. Og videre:

«Fremkomstmidler som baserer sin fremdrift på elektrisitet pålegges å installere og bruke motorlyd av sikkerhetshensyn. Gjerne en etterligning av totaktsmotoren.»

Vedtaket avsluttes med: «Vi roper i kor. Vi er også for hele Norge, hele tiden, samme hva!»

Oslo Høyre er det første fylkeslaget i partiet som har vedtatt å verne havområdet, og vedtaket var en del av en miljøresolusjon som ble fattet enstemmig på Oslo Høyres årsmøte lørdag.

Høyres nye olje- og energiminister, Tina Bru, sa til NRK etter vedtaket at hun synes det er bra med debatt i partiet, men at dette ikke er et vedtak som vil endre noe i dagens politikk.

– Høyres primærpolitikk i dag er at vi ønsker en konsekvensutredning av dette området, og det er det programmet vi gikk til valg på i 2017. Jeg forholder meg som statsråd til den politiske plattformen, og dette er ikke et aktuelt spørsmål i denne perioden, sier Bru.