Deler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus stengt

Poliklinikken ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus ble lørdag stengt. Sykehuset ringes ned av pasienter som har vært innom avdelingen.

Slik ser det ut på øyeavdelingen på Ullevål sykehus lørdag formiddag. Poliklinikken er stengt, hele avdelingens 3. etasje er avstengt.

Da Aftenposten var innom øyeavdelingen lørdag formiddag, var det ingen mennesker å se. Poliklinikken, som er åpen for akutt hjelp i helgene, var stengt. Utenfor venterommet hadde noen hengt opp en lapp der det sto at alle behandlingere her er avlyst lørdag.

– Vi har dessverre måttet stenge poliklinikken på øyeavdelingen i dag som følge av situasjonen med Covid-19, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Anders Bayer ved Oslo universitetsklinikk til Aftenposten lørdag.

Øyeavdelingen på Ullevål sykehus strekker seg over hele fire etasjer, og har også flere operasjonsstuer og en sengepost med 19 senger. Hele sykehusets 3. etasje var lørdag avstengt.

3. etasje ved øyeavdelingen på på Ullevål sykehus var lørdag helt avstengt.

Fredag kveld ble det kjent at en lege ved avdelingen er smittet av koronaviruset.

Lørdag kom det beskjed om at ytterligere en ansatt er smittet. Dermed er det bekreftet at to ansatte ved Ullevål sykehus nå er smittet med koronavirus. Bayer sa på NRK at man ikke kan utelukke at den ene ansatte er smittet av den første som ble erklært smittet av viruset.

Poliklinikken ved øyeavdelingen var lørdag folketom.
Les også

Tabbene som bidro til spredningen av koronaviruset. Kvinne forlot sykehuset for å dra på gudstjeneste med 1000 andre.

Kom ikke frem på telefon

Da nyheten ble kjent fredag kveld, var telefonlinjene sprengt. Det var umulig å komme frem på telefonen, forteller en 83 år gammel pasient Aftenposten har vært i kontakt med.

– Vi er jo engstelige og veldig redde, sier hun.

Ekteparet ønsker å være anonyme. Da de fredag kveld fikk nyhetsmeldingen på mobilen om at en lege ved øyeadvelingen på Ullevål sykehus var smittet av koronviruset, skvatt de. Familien begynte straks også å ringe. Gjaldt det dem? Hadde de vært i kontakt med legen?

Onsdag 19. februar var pasienten Aftenposten har snakket med, sammen med mannen sin, innom øyeavdelingen. Pasienten har en øyesykdom som krever at det settes en injeksjon hver tredje uke, for å hindre ytterligere svekkelse av øyet. Ullevål sykehus opplyste at legen var på jobb mandag og tirsdag denne uken, altså etter at den 83 år gamle pasienten var innom til kontroll. De ønsker likevel å få klarhet i dette.

– Vi ringte de numrene som vi fikk oppgitt, men linjene var sprengt. Vi kom ikke frem. Vi forsøkte hele fredag kveld og fortsatte å ringe lørdag morgen, sier ektemannen.

Ekteparet har ringt alle numrene som etterhvert ble opprettet av Ullevål sykehus.

Aftenposten har fått flere henvendelser fra pasienter som sier de ikke kommer frem på telefonnumrene som nå er oppgitt.

Disse bygningene huser øyeavdelingen.
Les også

Vi må ikke kjøpe munnbind på grunn av koronaviruset. Langt ifra. | Joacim Lund

Mange eldre mennesker

De er ofte innom øyeavdelingen til kontroll. Ekteparet forteller at det som regel er eldre mennesker som sitter på venterommet.

– Vi prøver å berolige oss selv med at legen sannsynligvis ikke var på vakt da vi var innom, sier de.

Allerede tirsdag denne uken tok legen, som først ble smittet, kontakt med smittevernavdelingen. På spørsmål om hvorfor ikke vedkommende ble testet allerede da, sier pressevakt ved sykehuset, Anders Bayer, dette til NRK:

– Vi forholder oss løpende til Folkehelseinstituttets retningslinjer i forhold til symptomer og testregime.

Bayer presiserer at de nå fortsetter å ringe pasienter som kan være eksponert gjennom kontakt med de to ansatte som har testet positivt for korona.

–Vi gjør alt som står i vår makt for å ivareta både ansatte og pasienter, sier Bayer til NRK.

Aftenposten har sendt over en rekke spørsmål til Ullevål sykehus, som de foreløpig ikke har besvart.

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Johan Torgersen sier til NRK at det som har skjedd på Ullevål sykehus må analyseres og trekkes inn når man skal vurdere hva som er de beste rådene. Han forstår godt at det skaper forundring at en med smitte har kunne gå på jobb på et sykehus.

Ullevål sykehus opplyser lørdag at pasienter som har vært ved øyeavdelingen denne uken kan ringe 22 11 90 00 for nærmere informasjon.

Telefonene holder åpent til kl 23:30 lørdag kveld. I tillegg kan Helsedirektoratets informasjonstelefon 815 55 015 benyttes.

Aftenposten har også kontaktet Folkehelseinstituttet,(FHI) men kommunikasjonsavdelingen sier at de ikke kan svare på spørsmål fra pressen før i ettermiddag. Begrunnelsen er stor pågang fra media.

Folkehelseinstituttet regner med å innkalle til en pressesamling etter klokken 16 lørdag.

Det er nå syv bekreftede tilfeller av koronavirus i Norge: Fire av dem i Oslo: