Norge

Medelever og lærere minnes drept 17-åring: – En siste hilsen

De etterlatte etter Johanne Zhangjia Ihle-Hansen sier at 17-åringen var elsket, klok og nysgjerrig på livet, og at sorgen over henne ikke er til å bære.

Minneprotokoll for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.
  • Julie Moon Fjell
  • NTB

Lørdag ble 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen funnet død i huset der hun bodde på Eiksmarka i Bærum, etter at stebroren Philip Manshaus (21) tidligere samme dag gikk inn i moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui og begynte å skyte.

Stebroren er siktet for terror og for drapet på søsteren.

I en uttalelse beskriver familien de siste dagene som vanskelige og kaotiske. Familien sier at tapet av datteren ikke er til å bære.

– Johanne er fratatt sin fremtid, og tanken på alt hun ikke får oppleve, gir oss en sorg som ikke er til å bære, heter det i en uttalelse fra familien referert av Budstikka.

Familien takker for støtten fra familie, venner, naboer og skole. De beskriver datteren som elsket, klok, reflektert og med mange fremtidsplaner.

Skolekamerater mintes vennen

Tirsdag morgen ble minneprotokollen lagt ut for den drepte 17 år gamle jenta som skulle ha begynt i andre klasse på Sandvika videregående skole neste uke.

– Vi gjør dette som et tilbud til elevene og for å gi dem en mulighet til å skrive en siste hilsen. Deretter vil vi gi kondolanseprotokollen videre til foreldrene hennes, sier rektor Ann Hege Wilsbeck Jerve ved Sandvika videregående skole.

Etter at protokollen ble lagt fram tirsdag morgen, var flere elever og venner av jenta på plass. Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) var også til stede for å signere.

Flagget vaier på halv stang på Sandvika videregående skole tirsdag.

En siste hilsen

Rektor Anne Hege Wilsbeck Jerve forteller til VG at hun opplevde Ihle-Hansen som en blid og kjekk elev.

– Ifølge læreren hennes var hun en lojal, høflig og arbeidsom elev, som bidro godt til klassemiljøet.

Sandvika videregående skole holder dørene åpne hver dag mellom 9 og 15 denne uken. Det vil være rådgivere og helsesøster til stede. Politiet vil også være tilgjengelig på skolen fra klokken 12.

Jenta ble adoptert til Norge fra Kina som 2-åring i 2004. Det er 17-åringens eldre stebror, Philip Manshaus, som er siktet for drapet. Han er i tillegg siktet for terror etter skytingen i moskeen.

Oslo tingrett mener det er store fare for at draps- og terrorsiktede Philip Manshaus begår nye lovbrudd av samme karakter.

Det er foreløpig usikkert om Manshaus vil anke fengslingen.

Rektor Anne Hege Wilsbeck Jerve ved Sandvika videregående skole.

– En fantastisk jente som aldri vil bli glemt

Aftenposten traff søndag tre av vennene til den drepte 17-åringen da de tente lys utenfor huset der tragedien skjedde.

De tre tenåringene var tydelig preget av det som har skjedd.

– Jeg har kjent henne siden barnehagen. Hun var alltid veldig omsorgsfull og snill mot alle rundt seg, sa venninnen Maria Gulbrandsen.

Hun fortalte at avdøde hadde masse følelser og var spesielt glad i dyr.

– Hun ville alle rundt seg alt godt og kommer til å bli dypt, dypt savnet. En fantastisk jente som aldri blir glemt, sa venninnen.

Utenfor jentas bolig er det blitt lagt ned blomster, tegninger og brev.

Mobiliserer

Bærum kommune har mobilisert ressurser knyttet til skoler og nærmiljøene for å ta vare på de unge og berørte etter angrepet mot moskeen på Skui og drapet på jenta lørdag. 21-åringen som er siktet for handlingene, bodde sammen med søsteren i en bolig på tettstedet Eiksmarka.

Dagen etter, på søndagen, ble Eiksmarka kirke åpnet på kvelden. Ungdomsklubben på Østerås skole er også blitt åpnet ekstra for ungdommer og andre som ønsker å søke sammen.

Kommunen startet mandagen med krisemøter i kommunen. Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) opplyste at deler av kriseteamet med mangfoldsansvarlig, skolesjefen, beredskapsleder, samt politisk og administrativ ledelse gikk gjennom det tragiske døgnet.

Krog avviser at det er et befestet høyreekstremt miljø i Bærum, men at det er registrert enkeltindivider.

– Kommunen er i tett dialog med PST og politiet omkring miljøer, som alle kommuner i landet er. Og dette er et tema på våre dialogmøter med politiet, sa ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) til NTB rett etter krisemøtet.

Les også

Politiet: Kjørte stemorens bil til moskeen

Tre menigheter

Det er tre muslimske menigheter i Bærum kommune, og de er nå i gang med å planlegge hvordan det skal arbeides framover, blant annet med sikkerhet og med ordskiftet.

– De kjenner veldig på det de opplever som et tøft offentlig ordskifte mot muslimene i Bærum. Det gjelder ikke bare muslimer, det gjelder også andre religiøse minoriteter. Menighetene skal ikke gå og være engstelige for hva som kan skje. Vi skal høre hva de ønsker seg for å fysisk trygge moskeene og ha en dialog med politiet om dette, sier ordfører Krog.

Les mer om

  1. Moskéskytingen i Bærum
  2. Drap
  3. Krim
  4. Etterforskning
  5. Bærum