Mener Facebook-sjefen bør vurdere å gå av

Diskusjonen om Mark Zuckerberg er rett mann til å lede Facebook intensiveres ettersom selskapet hans fortsetter å rase på børsen.

Kurven har ikke gått så bratt oppover som ønsket for Mark Zuckerberg. Aksjene fortsetter å rase, og mange stiller spørsmålstegn om han egner seg som sjef.

Zuckerberg innrømmer nå at det kraftige fallet selskapet har opplevd på børsen den siste tiden har vært «smertefullt».

På tre måneder er selskapets verdi halvert, og Zuckerberg tapte selv 600 millioner dollar — på én dag. Dermed er han ikke lenger en av USA's rikeste menn.

Det enorme børsfallet har ført til en intens diskusjon i amerikanske medier om Zuckerberg egentlig er rett mann for jobben som administrerende direktør i Facebook. Det tviler blant annet programleder for MSNBC's «Morning Joe», Joe Scarborough, på.

- En katastrofe

- Han er en katastrofe som administrerende direktør. Jeg lurer på når noen kommer til å ha mot til å konfrontere Zuckerberg og fortelle ham at han må gå av, sa Scarborough denne uken.

Les også

Facebook halvert på børsen

Han og flere med ham etterlyser en mer erfaren leder, som «ikke går med hettegenser på jobb».

— Det er en økende følelse av at Mark Zuckerberg, talentfull som han er, har tatt seg vann over hodet som administrerende direktør for et mulitmilliard-selskap, sier sjef for analyseselskapet PrivCo, Sam Hamadeh, til Los Angeles Times.

— Mens grunnleggeren av et selskap i mange tilfeller i mange tilfeller kan vokse og vokser seg inn i jobben, skjer utviklingen i dette tilfellet så raskt at det er lite tid for Zuckerberg til å gjøre nettopp dét.

Diskusjonen raser på nett

Spekulasjonene rundt Zuckerberg har skapt intens debatt på flere nettsteder. Mens mange forsvarer ham intenst, mener mange at han bør ta sin hettegenser å gå, skriver Los Angeles Times.

Mens Zuckerberg tidligere har fnyst av bekymringene om fallende børsverdier, innrømmet han for første gang tidligere denne måneden at fallet kan skade selskapet, ifølge The Wall Street Journal.

Les også

Mark Zuckerberg åpnet handelen på Wall Street

De røde pilene har begynt å tære på moralen til de ansatte, og det er blitt vanskeligere for Zuckerberg å oppfordre dem til å fokusere på å utvikle det sosiale nettverket i stedet for børsverdien.

Ansatte som tidligere har holdt seg rolige, har nå begynt å uttrykke bekymring — i så stor grad at ledersjiktet i Facebook er redde for at det vil distrahere dem fra arbeidet. Stemningen forandret seg etter at prisen pr. aksje nådde 20 dollar. Da selskapet gikk på børs i mai var aksjene verdt 38 dollar.

Prøver å berolige

— Det er selvagt ikke bra når de fleste av de ansatte kjøpte aksjer for en mye høyere pris, sier en ansatt ifølge World Street Journal.

Torsdag raste børsverdien på nytt, da investorer for første gang siden siden børsnoteringen ble frigitt till å selge seg ut av selskapet. Mer enn 156,5 millioner aksjer byttet eier på torsdag - mer enn tre ganger så mye som på en vanlig salgsdag.

Imens må ansatte foreløpig sitte og se verdien falle. I november vil de ansatte og Zuckerberg selv kunne selge opptil 1 milliarder aksjer.

Zuckerberg har prøvd å berolige de ansatte med å si at pressen ikke kjenner til selskapets fremtidige planer, og at hvis de gjorde det, ville de ha større tro på at aksjene vil gå opp igjen.

- For tidlig å dømme

Andre advarer mot å dømme Zuckerberg for tidlig.

— Han har bygget opp en utrolig ting, men det gjenstår å se om han er rett mann for jobben akkurat nå. Men Steve Jobs ble sparket ut av styret da han var på samme alder fordi folk sa det samme om ham da. Han kom tilbake og ble den beste administrerende direktøren gjennom teknologiens historeie, sier John Heilemann, redaktør i New York Magazine.

Analytiker i DnB Markets, Sverre Berger, tror at børsraset har sammenheng med at aksjene ble feil verdsatt da Facebook gikk på børs.

— Sånn sett har dette kanskje ikke så mye med hans lederegenskaper å gjøre, sier Berger til Aftenposten.no.

Ifølge Berger skal det mye til for at Zuckerberg skal bli presset ut av sjefsstolen.

— Såvidt meg bekjent har han mer enn 50 prosent av stemmene i selskapet. Så i praksis bestemmer han dette selv, sier Berger.