Norge

11 polakker fengslet for smugling

Politiet i Østfold tror de 11 polske øl- og spritsmuglerne som ble tatt i helgen, er del av et større kriminelt nettverk. Smuglerne ble varetektsfengslet i dag.

11 polakker er varetekstfengslet i dag etter storaksjonen på Svinesund lørdag. Smuglerpartiet besto for en stor del av øl. Foto: Tollvesenet

 • Siri Gedde-dahl

Ni sjåfører og to medhjelpere i en følgebil ble mandag fremstilt for varetekstfengsling. Sjåførene fikk fire uker i varetekt, mens de to i følgebilen fikk to uker.De 11 ble pågrepet på Svinesund lørdag under en storaksjon i regi av Tollvesenet, politiet i Østfold og utrykningspolitiet.

Alle bilene ankom Svinesund innenfor en halv time, og 20 polititjenestemenn deltok i pågripelsene.

Flere av sjåførene har erkjent straffskyld for smuglervarene i egen bil, men har avvist å være medlem av et nettverk. De to i følgebilen har ikke erkjent straffskyld.

Gamle kjenninger

Flere av de varetekstfengslede er tidligere straffet for smugling og er dermed kjenninger av Østfold-politiet. Men ingen av dem er identiske med gruppen på 11 polakker som ble pågrepet for smugling i november 2012, under en tilsvarende storaksjon. Disse er allerede bøtelagt eller idømt fengselsstraffer.

Politiet har siktet de pågrepne som ansvarlige for hele partiet. Det innebærer organisert kriminalitet. Politiet tror nemlig øl— og spritsmuglerne er del av en større, organisert gruppe, med bakmenn i Polen.

Dersom etterforskningen viser at det dreier seg om organisert kriminalitet, og den såkalte "mafiaparagrafen" i straffeloven (§ 60 A) kan tas i bruk, fyker strafferammen i været.

Smugling av 1000 liter øl gir 21 dager i fengsel, mens øvre ramme for smugling som del av organisert kriminell gruppe, er ni måneders fengsel.

— Vi har dessverre sett en økende trend med smugling i den senere tid. Vi ser alvorlig på organiserte grupper og bakmenn som tjener store penger ved å unndra avgifter, sier politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt.

Tar bilene

Han forteller at politiet i Østfold prøver å slå hardere ned på smuglingen ved å beslaglegge bilene. De viser seg ofte å tilhøre bakmenn eller å være oppført på stråmenn. Politiadvokaten avventer nå en "prøvesak" for lagmannsretten, der det rettslige grunlaget for å beslaglegge kjøretøyene vil bli avklart.

Skarpeid sier politiet ikke er kjent med hvor i Norge de polske smuglerne planla å omsette varene.

Det beslaglagte varepartiet, som nå destrueres, tilsvarer 1,5 millioner kroner i inndratte avgifter.

Innholdet var hovedsaklig øl, men også sprit og tobakk.

Skarpeid sier politiet forsøker å få berammet den nye smuglersaken for retten så raskt som mulig.

Hvis politiet ikke får medhold i organisert kriminalitet, kan varetekten lett overstige dommen. Det er gitt 28 dagers varetekt for ni sjåfører, mens straffen er 21 dager for smugling av 1000 liter øl.

 1. Les også

  Slik er «Reodor Felgen-metoden» som skal lure tollerne

Relevante artikler

 1. NORGE

  De prøvde å lure systemet med ny, frekk smuglemetode. Nå er 17 polakker utvist fra Norge.

 2. NORGE

  14 personer siktet etter rekordbeslag av narkotika

 3. OSLOBY

  Storoffensiv mot ungt kriminelt miljø på østkanten: 25 pågrepet, fem sitter i varetekt

 4. NORGE

  Fikk åtte års fengsel for dette

 5. NORGE

  Lange straffer for narkotisk landhandleri på rasteplass

 6. NORGE

  Dette er narkogjengene varsleren mener får operere fritt i Bergen