Norge

Ordføreren: Stolt over hvordan Vågå har håndtert Øygard-saken

VÅGÅ (Aftenposten.no): Tirsdag starter rettssaken mot ordføreren i Vågå. Noen har fortsatt vondt for å tro at ordføreren kan være overgrepsmann.

De fleste av Vågå kommunes nesten 4000 innbyggere bor i tettstedet Vågåmo. Det gjør også den permitterte ordføreren, Rune Øygard, høyt oppe i lia på vei mot snaufjellet.
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Rune Øygard. Vågås store kjendis, ordfører i 16 år, mannen som har laget «Noregs beste skule» og tiltrukket seg næringsliv og vekst i bygda, ved hjelp av det Jens Stoltenberg har bekrevet som «helt spesielle lederegenskaper».

I morgen møter han som tiltalt i tingretten i Lillehammer. Offeret var 13 år da et av de seksuelle overgrepene skal ha funnet sted. Kan det være sant?

— Det har vært spesielt vanskelig at det er ordføreren som er tiltalt. Det er vanskelig å se for seg Rune gjøre noe sånt, sier Suat Catalgøl.

Han har drevet hotellet i Vågå i fire år, etter å ha flyttet fra Oslo. Som nyinnflyttet hotellinnehaver har han hatt kontakt med Øygard personlig.

— Men det hjelper ikke hva vi tror. Vi vet jo ingenting, sier Catalgøl.

- Superflink ordfører

Folk på gata i Vågå er ikke spesielt snakkesalige. De er lei journalister, sier de, eller de har ingenting å si om saken. Og selv om Catalgøl kanskje har rett i at de fleste ikke vet, er meningene mange og standpunktene harde rundt Vågås middagsbord.

— Alle har en mening om det, og alle er interessert i hvem som mener hva, sier Gro Visdal.

Hun og søsteren Live er vokst opp under Øygards regime, og levner liten tvil om at ordføreren har vært en populær figur.

— Det er ikke til å se bort fra at han har fått til enormt mye. Han har alltid vært synlig, og startet jo prosjektet der vi skulle få Norges beste skole. Det er en grunn til at han har vært ordfører så mange år, sier Live.

— Han har støttet kultur ekstremt mye, og har vært superflink, sier Gro.

Splittelse i bygda

Og da er det kanskje ikke så rart at mange tok ordførerens side umiddelbart da saken sprakk for et år siden.

Les også

 «Nå er det slik at vi bare venter på å få saken ut av verden»

— Det kom som et stort sjokk for alle. Det var ingen som kunne ha sett for seg noe slik, og Øygard har veldig stor tillit fra folket. I starten sa folk at de tror på Øygard uansett. Nesten ingen støttet jenta, slik jeg så det, sier Live Visdal.Nå er ikke støtten like krystallklar.

— Etter hvert som flere ting er blitt lagt frem, er det mange som kanskje tenker at det er noe i dette, sier Live.

— Det er litt splittelse i bygda. Bygdefolket liker å prate, og du merker at denne saken ligger og ulmer, sier Gro.

- Skummelt hvis han har gjort det

Også Synnøve Berg (16) mener at den unisone oppslutningen bak Øygard er blitt mindre.

— Vågå tror på ordføreren. I hvert fall har de trodd på ham, men nå er det kanskje noen som er litt mer tvilende, etter at vi har fått mer informasjon, sier Synnøve Berg (16).

Selv hverken tror eller håper hun at Øygard er den overgrepsmannen tiltalen påstår at han er.

- Han er så stor, og har så mye makt, at det er skummelt hvis han har gjort det, sier Berg.

— Alle har en mening

De Aftenposten snakker med i Vågå, mener at det er blitt mindre snakk etter hvert som saken har skredet frem.

- Det stilnet litt i sommer. Alle har en eller annen mening om saken, men vi vet jo ikke så mye. Dessuten er det ingen grunn til å diskutere, for det er bare ødeleggende for dem det gjelder, sier Stein Erik Hagen.

De tette båndene i bygdelandskapet i Nord-Gudbrandsdal gjør saken ekstra vanskelig.

— Enten folk kjenner jenta eller ordføreren, kan de ikke tenke seg at noen av dem vil gjøre den andre en sånn urett, sier Hagen.

Han skulle svært gjerne vært saken foruten.

- Pedofili er en vanskelig sak å forholde seg til. Saken er forferdelig uansett hvem som har rett, sier Stein Erik Hagen.

Nye arbeidsplasser

På et ikke spesielt stort ordførerkontor i Vågå kommunehus sitter Iselin Jonassen. I oktober i fjor ble 29-åringen Norges yngste kvinnelige ordfører, som en følge av Øygards sykmelding etter anmeldelsen.

Les også

- Det er bygdedyret i praksis

— På den ene siden har du hatt saken gående. Samtidig har livet har gått sin gang. Vi har hatt god utvikling på våre tjenesteområder, og god ivaretakelse av innbyggerne. Ica regnskap rett ved siden av her har akkurat skaffet bygda åtte nye arbeidsplasser, sier Jonassen. Men selv om hun er mest opptatt av å gjøre jobben sin, var bakteppet for at hun ble ordfører spesielt.

— Ja, det var en spesiell situasjon. Jeg så for meg at dette kom til å vare i en begrenset periode. Etter hvert skjønte jeg det kom til å ta lenger tid. Men jeg har hatt med meg dedikerte politikere og administrasjon som i samarbeid med meg har klart å fullføre de oppgavene vi til enhver tid har, sier Jonassen.

Stolt over Vågå-folket

Hun er stolt over hvordan folk i Vågå har klart å håndtere saken.

- Ja, det er jeg, særlig med det medietrykket. Likevel har det ikke vært noen forhåndsdømming, folk har vært opptatt av å ivareta begge parter. Det har vært viktig for oss, og det at vi har tillit til rettsapparatet, sier Jonassen.

Men hun har forståelse for at det er offentlig interesse rundt saken.

Mediene har hatt et annet fokus enn vi er vant til. Men jeg vil ikke ha noen mening om det har vært for lite eller for mye medietrykk, sier Jonassen.

Håper på god slutt for bygda

De aller fleste i Vågå ser frem til at rettssaken nå forhåpentligvis skal avgjøre hva som egentlig er skjedd i den mye omtalte Øygard-saken.

— Det skal bli godt å få en slutt på dette. Jeg håper det blir en god slutt for bygda, sier hotellinnehaver Catalgøl.

Les også

  1. Åpne dører i rettssaken mot overgrepstiltalt ordfører

  2. Tidligere Vågå-ordfører vil ha lukkede dører

  3. Ønsker ikke Stoltenberg som vitne i Øygard-saken