Norge

Hydro og Brasils påtalemyndighet ber domstol heve bruksforbud

Hydro og Brasils påtalemyndighet ber sammen landets domstol om å heve forbudet mot å bruke det nyeste slamdeponiet ved aluminiumsraffineriet Alunorte.

Norsk Hydro sin nye logo utenfor kontorene på Lysaker. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
  • NTB

I en felles anmodning til den føderale domstolen i Belém som ble levert fredag, ber Hydro, Alunorte og statsadvokaten om at forbudet om å bruke slamdeponiet DRS2 heves, skriver Hydro i en børsmelding natt til lørdag.

– Dette er et viktig steg fremover som følger av vår pågående dialog med myndighetene, sier Hydros konserndirektør John Thuestad i forretningsområdet Bauxite & Alumina.

Hydro ble nektet å bruke deponiet 1. mars i fjor og Alunorte-fabrikken måtte fram til mai i år holdes på 50 prosent kapasitet etter at kraftig uvær i februar 2018 førte til anklager om at fabrikken slapp ut ubehandlet regnvann.

Les også

Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon

Skal gjennomføre en studie

– Interne og eksterne undersøkelser, herunder undersøkelser utført av myndighetene, har bekreftet at det ikke var overløp fra Alunortes deponi for bauksittrester eller skadelige utslipp som følge av regnfallet i februar 2018, skriver Hydro i børsmeldingen fredag.

Anmodningen fredag er fremsatt etter at Alunorte, Hydro, miljømyndighetene i delstaten Pará og påtalemyndigheten signerte en avtale om nødvendige tiltak for å gjenoppta aktiviteten ved det nye og moderne deponiet. Avtalen innebærer blant annet å utføre en samfunnsøkonomisk studie om mulige virkninger av DRS2 og eventuelt å kompensere disse.