Norge

Økt spredning av katteaids i Norge

Dyrebeskyttelsen melder om flere tilfeller av den dødelige sykdommen felint immunsviktvirus (FIV), bedre kjent som katteaids, det siste året.

Når katter er smittet med FIV - katteaids - kan det gå lang tid fra smitte til sykdomsutbrudd og være vanskelig å oppdage at katten er syk. Dette fordi katter instinktivt ikke vil vise svakhet for andre, fordi det eksponerer dem som byttedyr for potensielle angripere.
  • NTB

FIV angriper immunforsvaret og kan føre til at katten dør av betennelser og infeksjoner.

Ifølge Lindesnes Avis har dyrebeskyttelsen i Mandal det siste året avlivet ti katter, fire av dem hittil i år, med sykdommen FIV.

– De kattene vi får inn blir avlivet. Det er ikke noe verdig liv med så mye sykdommer, sier styremedlem Aina Bø i Dyrebeskyttelsen Norge Mandal.

Ifølge NRK er det også meldt om spredning i Haugesund, Telemark og Tromsø.

– Det er en veldig trist sykdom. Den kan ikke behandles, sier styreleder Anne Lise Skoie Risøe i Dyrebeskyttelsen til NRK.

FIV smitter gjennom spytt og blod, og overføres derfor oftest mellom eierløse og ukastrerte katter fordi de i størst grad kan får bitt- og kloreskader når de slåss med hverandre. Katteaids er derfor også mer utbredt i mange land med større løskattbestand.

Viruset kan ikke overføres til mennesker.

Les mer om

  1. Katt
  2. Hiv/aids
  3. Dyrebeskyttelsen