Norge

Hyller Tonje (30) for åpenhet om selvskading

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han synes Tonje er veldig modig.

Flere politikere og eksperer mener samfunnet har behov for større åpenhet rundt selvskading. De tror Tonjes historie gir håp til andre.

  • Mathias Vedeler

Temaet er tabubelagt og kan være vanskelig å snakke om.

Det stoppet imidlertid ikke Tonje (30) fra å stå frem og fortelle om hvordan hun har kommet seg vekk fra et liv dominert av selvskading og destruktive spiseforstyrrelser.

Tonje er heller ikke redd for at andre skal se arrene hun har på både armer og ben. Om sommeren går hun i shorts og t-skjorte.

Hun håper nå at åpenheten rundt hennes historie kan hjelpe andre som sliter med det hun har kommet seg vekk fra.

Støre: — Tonje er veldig modig

Det høster lovord fra helsepolitikere og eksperter på området.

- Jeg synes Tonje er veldig modig, og jeg synes det er flott at hun forteller sin historie. Hennes åpenhet kan være til stor hjelp og trøst for andre i samme situasjon og motivere slik at flere søker hjelp for slike problemer, sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Les også

- Dårlig selvfølelse var starten på alt

Også helsepolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie, roser Tonje for hennes åpenhet.

— Ikke minst trenger vi å fortelle historiene om at hjelp hjelper. At det er mulig å få hjelp, og at det er mulig å komme seg ut av situasjonen, sier han.

Lena-Maria Haugerud, leder i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord, er enig.

— Dette er en historie som viser at det er håp. Det er mange som sitter midt opp i selvskadingen og tror det er noe som kommer til å vare hele livet, sier Lena-Maria Haugerud, leder i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord.

- Viktig for andre å høre om historien

Aftenposten har fortalt at nesten én av ti i aldersgruppen 14-17 har skadet seg selv minst en gang, ifølge en undersøkelse.

Doktorgradsstipendiat Anita J. Tørmoen, som forsker på behandling av selvskading ved Universitetet i Oslo, slutter seg til at det er viktig for andre som har det vanskelig å høre om Tonje som er blitt frisk.

— Det at unge mennesker som har hatt det så vanskelig og klarer å jobbe seg gjennom det, både ved egen styrke og hjelp fra andre rundt, vil være veldig viktig å høre, sier hun.

— Unge mennesker som sliter føler seg ofte alene, og de tenker at det er ingen andre som har det sånn som dem. Da kan det være viktig å høre at historier fra andre om at «Jeg har stått i dette og kommet meg ut av det», legger hun til.

- Samfunnet trenger mer kunnskap

Anne-Lise Kristensen, Helse- sosial- og eldreombud i Oslo, mener temaet er tabulagt fordi mange tenker «kan du ikke bare ta deg sammen».

— Det gjør det vanskelig å snakke om det og å møte helsetjenesten, sier hun.

Les også

Nå kan barn be voksne stumpe røyken

— Samfunnet trenger mer kunnskap og kompetanse på området – en større forståelse for at dette er et symptom på noe annet som trenger behandling, legger hun til. Også hun mener at Tonjes historie vil kunne hjelpe andre som har det vanskelig.

— Jeg tenker at skjulte lidelser er en dobbel belastning. Når hun kommer ut med den, hjelper hun ikke bare seg selv, men veldig mange andre også, sier Kristensen.

Tonje selv ønsker nå å bruke historien sin og erfaringene sine til å jobbe videre med selvskading og spiseforstyrrelser på en eller annen måte.

— Jeg ønsker kanskje å holde foredrag, for eksempel for folk som jobber innen psykisk helse, sier Tonje som denne høsten begynner på andre året på sykepleierstudiet.

Les også

  1. Høyre vil vurdere høyere helse-egenandeler

  2. Syke, nyfødte barn ble feilmedisinert på Rikshospitalet

  3. Sykehuset i Vestfold ble advart mot at pasienter kunne bli borte

Nå er Tonje (30) frisk og får toppkarakterer på sykepleierstudiet.