Norge

Full krangel mellom Solberg og Jensen

  • Thomas Boe Hornburg
    Thomas Boe Hornburg
Høyre-leder, Erna Solberg.
  • Frp er det eneste partiet på Stortinget som ikke aksepterer handlingsregelen, og det eneste som ikke har sittet i regjering. Det henger sammen, sier Solberg.

Siv Jensen mener Erna Solberg ødelegger samarbeidsklimaet på borgerlig side. Anklagen faller etter at Erna Solberg i går spådde at Siv Jensen etter valget i 2013 kan bli en god finansminister – bare hun legger bort deler av Frps politikk.

Frps Siv Jensen er provosert over sammenligningen av Frp og SV og påstanden om at Frp i regjering etter 2013 må følge Høyres syn på handlingsregelen.

- Jeg synes det virker som om Erna har tatt for mye Møllers tran. Hvis hennes plan bare er å gjøre det samme som Jens Stoltenberg i den økonomiske politikken, så er det liten vits å skifte regjering. Slike beskrivelser av Frps politikk er ikke det vi trenger nå, og det minner veldig om det gamle, arrogante Høyre. Skal det bli et ordentlig samarbeid på borgerlig side, må vi kutte ut dette, sier Jensen.

Utbruddet kommer etter at Erna Solberg i flere intervjuer i går sammenlignet SV og Frp i den økonomiske politikken. Bakgrunnen er at Ap forsøker å undergrave Høyre i den økonomiske politikken ved å advare mot det «uansvarlige Frp» som Høyre vil samarbeide med. Torgeir Michaelsen (Ap), leder av finanskomiteen på Stortinget, blogget i forkant av Høyres konferanse i går at problemet med Høyre er at de «har Frp på slep i den økonomiske politikken». Frp er det eneste partiet på Stortinget som ikke aksepterer handlingsregelen som setter et tak for hvor mye oljepenger som kan brukes i statsbudsjettet hvert år.

- Frp = SV

Erna Solberg vedgikk i går at Høyre i 2005 overdrev advarslene mot SV, som den gang var kjent for løssluppen pengebruk. Solberg sier at SV i Finansdepartementet gjorde «en god jobb» fordi Kristin Halvorsen «la til side mye sin egen politikk». Samme skjebne kan vente Siv Jensen. For ifølge Solberg vil også Frp lutres av å gå i regjering – slik SV ble.

- Frp er det eneste partiet på Stortinget som ikke aksepterer handlingsregelen, og det eneste partiet som ikke har sittet i regjering. De tingene henger sammen, sier Solberg.

- Vil vi si det samme om finansminister Siv Jensen etter noen år med borgerlig regjering som vi sa om Halvorsen, at det gikk fint?

- Ja. Det kan godt hende. Siv Jensen har vært leder av finanskomiteen på Stortinget, sier Erna Solberg.

Frp vurderer å komme rundt dagens handlingsregel ved å løfte store investeringer, f.eks. til samferdsel, ut av statsbudsjettet. Høyres leder Erna Solberg avviser at Høyre kan leve med slike snarveier.

- Hvis du skal ta ut penger til investeringer, må man bruke mindre penger til driften. Handlingsregelen fastsetter den totale rammen for bruk av oljepenger. Den rammen ligger fast, sier Solberg.

- Gammel Høyre-arroganse

Frps Siv Jensen mener Høyre har «et monomant» forhold til handlingsregelen.

- Hvis noen hadde sagt at vi skulle øke utgiftene på statsbudsjettet med 350 milliarder på seks år, ville Høyre i kjent stil sagt at det er uansvarlig. Men det er det som har skjedd – uten at Høyre har kuttet i sine alternative budsjetter. Det viser at det er et handlingsrom i økonomien, sier Jensen, som også mener at Høyre på flere områder, for eksempel når det gjelder finansiering av lyntog, bryter handlingsregelen i praksis.

- Erna Solberg antyder at du kan bli finansminister. Er ikke det hyggelig da?

- Det er altfor tidlig å snakke om posisjoner og svarte statsrådsbiler. Jeg er opptatt av at en ny regjering skal føre en politikk med store innslag av Frp-politikk. Vi kommer i løpet av våren til å legge frem et forslag til en ny regel for bruk av oljepenger som bør erstatte handlingsregelen, sier Jensen.

Frp-leder, Siv Jensen.

Frp-leder, Siv Jensen.