Norge

FHI advarer mot egentester for korona

Koronatester folk kan kjøpe og bruke selv er på vei inn i Norge. Folkehelseinstituttet advarer om at de kan gi falsk trygghet.

Egentestene mot korona er på vei inn i Norge. Lise Åserud

 • Sigurd Bjørnestad

– Det er viktig å understreke at disse testene ikke kan benyttes til å utelukke covid-19, sier overlege Anne-Marte Bakken Kran ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en melding onsdag.

Det er nå ifølge FHI flere hurtigtester for koronavirus på vei inn på det norske markedet. Disse kan folk kjøpe og utføre på en blodprøve fra fingeren. De gir svar i løpet av 10 minutter.

Kran sier det er ingen hurtigtester som kan erstatte som metode som nå er i bruk for å stille en diagnose tidlig i sykdomsforløpet for korona. Hurtigtestene bygger på helt andre prinsipper enn de laboratorietestene man vanligvis bruker.

Kan gi falsk trygghet

FHI skriver at hurtigtestene påviser antistoffer som er tegn på kroppens svar på koronaviruset.

«Det tar tid før antistoffer dannes, og disse hurtigtestene vil derfor ofte være negative i begynnelsen av infeksjonen. Negative tester tatt tidlig i sykdomsforløpet vil kunne gi en falsk trygghet, nettopp i den fasen man trolig er mest smittsom», skriver FHI.

Kunnskapen om testene er begrenset og testresultatene er derfor usikre både for dem som er smittet og de som ikke er det.

Prøver ut testene

FHI og en samarbeidsorganisasjonen Noklus prøver ut flere av testene. FHI arbeider også med en nasjonal strategi for eventuelt å ta dem i bruk.

– Inntil vi vet mer, oppfordrer Folkehelseinstituttet til å være forsiktige med bruken av hurtigtester, og huske på at falske negative resultater kan forekomme tidlig i sykdomsforløpet, sier Kran.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. VERDEN

  Svensk statsråd bekymret for det nordiske samarbeidet

 2. POLITIKK

  Verden står for tur: Slik skjer neste trinn i åpningen av grensene

 3. OSLOBY

  Labre forventninger ved Oslo-attraksjoner tross gjenåpning for europeiske turister

 4. VERDEN

  12 land opplyser at de fremdeles ikke har koronasmitte

 5. VERDEN

  2500 ansatte, men ikke en eneste er smittet av korona. Slik får de det til.

 6. ØKONOMI

  NHO vil ha vekk koronakravet om bordservering