Kaller Faizas død «et tragisk uhell»

<div style="text-align:center;width:800px;height:530px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/04-ashraf/steg-for-steg.swf", { width:"800px", height:"530px", version:"9.0.28", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {xmlFile:"http://media.aftenposten.no/mm/2011/03/04-ashraf/data2.xml", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> Faiza Ashraf (26) ble drept i februar i fjor. Tirsdag starter rettssaken mot to menn som er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

  • Svend Ole Kvilesjø
  • Fred C. Gjestad

Mandag skulle rettssaken mot Håvard Nyfløt og Shamrez Khan startet i Asker og Bærum tingrett i Sandvika. Saken er imidlertid utsatt til onsdag, på grunn av sykdom.

Begge er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter, eller medvirkning til dette, ved å ha bortført og kvalt Faiza Ashraf 3. februar i fjor.

Ifølge tiltalen var det Håvard Nyfløt (26) som utførte drapet. Shamrez Khan (29) beskrives som den som bestilte og organiserte de praktiske sidene.

— Vil få frem vår historie

— Begge de tiltalte har en annen historie enn den påtalemyndigheten fremstiller. Vi kommer til å kjempe for å få retten til å forstå vår historie, sier advokat Frode Sulland, forsvareren til Håvard Nyfløt.

29 år gamle Nyfløt har innrømmet å ha kidnappet Ashraf, men hevder at dødsfallet var et tragisk uhell som ikke var tilsiktet.

Nyfløt har forklart seg om hendelsen og erklært seg skyldig i kidnapping, men erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen.

Forhåndsdømt

Sulland forteller at hans klient føler seg forhåndsdømt gjennom all medieomtalen som har vært i etterkant av Ashrafs forsvinning.

— Hans familie har også vært utsatt for noe av det samme som Ashrafs familie, og han gir avdødes familie støtte i deres kritikk av pressen, forteller Sulland.

Familien til Faiza Ashraf har gått ut med hard kritikk mot norsk presse. I en artikkel i Samtiden skriver Faizas bror Fawad «Vi blir gisler i vårt eget hjem, dagene blir angstfylte og nettene søvnløse».

Ringte politiet selv

Ifølge tiltalen betalte Khan 5000 kroner til Nyfløt for å dekke hans utgifter for å kjøpe inn nødvendig utstyr til «jobben» som øks, tape, søppelsekker og hansker.

Oppdraget var ifølge tiltalen først å gjøre Faiza «stygg», ved å vansire ansiktet hennes med syre, før han så skulle ta livet av henne.

Faiza Ashraf var på vei til butikkjobben på OsloCity om morgenen 3. februar i fjor, da hun ble bortført like ved barndomshjemmet.

Mens hun lå i bagasjerommet i kidnapperens bil, klarte hun å ringe politiets nødnummer 112 klokken 06.44. Hun fortalte politiet hvem hun trodde sto bak den brutale bortføringen.

Samtalen og forbindelsen til politiet ble flere ganger brutt. Først klokken 09.30, nesten tre timer senere, mistet politiet signalet fra telefonen hennes i området ved Dikemark i Asker.

Mandag 7. mars starter rettssaken mot de to som er siktet for overlagt drap på Faiza Ashraf. (FOTO: AFTENPOSTEN/ PRIVAT)

Funnet nedgravd

Ved 17-tiden samme dag undersøkte politiet boligen til Shamrez Khan. Han ble pågrepet, mistenkt for å ha betalt noen for å bortføre kvinnen. En uke senere pågrep politiet Håvard Nyfløt og siktet ham for frihetsberøvelse.

Vel tre uker senere ble Faiza funnet drept i et turområde i skogen ved Solli, i Vestmarka i Asker. Da hadde Nyfløt i politiavhør innrømmet at han sto bak bortføringen, på oppdrag fra Kahn. Han forklarte også at han hadde tatt livet av Faiza Ashraf ved et uhell samme dag som hun forsvant.

Statsadvokaten mener drapsmannen var på stedet et par dager før kidnappingen, der han gravde en hule i snøen hvor Faiza kunne skjules.

Fått ny nyre

Håvard Nyfløt har vært alvorlig syk i perioden han har sittet i varetekt, og har blant annet gjennomgått en nyretransplantasjon, ifølge Frode Sulland. Dette skal også være noe av grunnen til at det har tatt såpass lang tid før saken kommer opp for retten.

— Vil din klient være istand til å sitte i retten en måned?

— Vi håper han skal være bra nok til det, og det er ikke noe som tyder på at han ikke skal være det. Han har kommet seg bra den siste tiden, forklarer Sulland.

Vil være tilstede i retten

Familien til Faiza Ashraf har som mål at minst ett familiemedlem skal sitte i retten hver eneste av de 20 dagene som er avsatt til rettssaken.

— De er glade for at saken kommer opp, men er forberedt på at dette blir tøft. De kommer til å være tilstede i den utstrekning de orker og føler behov for det, sier familiens bistandsadvokat Harald Stabell.

- Ta hensyn til Faizas privatliv

Stabell sier at familien er bekymret for at Faiza Ashrafs privatliv brettes ut, og ber spesielt om at mediene tar hensyn, og ikke omtaler detaljer om hennes privatliv som fremkommer i retten.

Stabell vil tirsdag fremlegge et oppreisningskrav på vegne av familien. Vanligvis er det bare foreldre som kvalifiserer til oppreisning.

Stabell vil imidlertid legge frem et oppreisningskrav på vegne av Faizas bror også.

— Han er hardt rammet av saken, og den har hatt konsekvenser for hans jobb, fordi han har vært sykmeldt i lengre tid. Han har hatt store helsemessige problemer, forklarer Stabell.

Rettssaken er berammet til å vare frem til 7. april. Overlagt drap har en stafferamme på 21 år.